Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Στα χέρια του Ξανθού, του Πολάκη & του Εισαγγελέα το πόρισμα για το Ψυχιατρείο Δαφνί - Τι είδε και τι άκουσε ο υπουργός Υγείας



Στα χέρια των δύο ανδρών του υπουργείου Υγείας του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού κ.κ. Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη καθώς και στα χέρια του Εισαγγελέα, βρίσκεται το πόρισμα από την ΕΔΕ για το Ψυχιατρείο Δαφνί, το οποίο εκπόνησε το ΣΕΥΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας).


Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά «βαρύ» πόρισμα 45 σελίδων, το οποίο περιλαμβάνει καταθέσεις - φωτιά 50 μαρτύρων, με αφορμή τον εμπρησμό στις 4 Σεπτεμβρίου από ασθενή, που είχε ως αποτέλεσμα να απανθρακωθούν τρεις ασθενείς. Το πόρισμα για το Ψυχιατρείο Δαφνί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει περισσότερο επιστημονικό χαρακτήρα και ουσιαστικά καταγράφει τα τεράστια προβλήματα και τις ελλείψεις σε προσωπικό και οργάνωση του Ψυχιατρείου αλλά και γενικότερα του τομέα της ψυχικής υγείας.

Είναι βέβαιο, ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέλει η ίδια να αξιοποιήσει και να ανακοινώσει ενδεχομένως τα συμπεράσματα του πορίσματος (και όχι το ΣΕΥΥΠ), στέλνοντας το μήνυμα παράλληλα και το στίγμα της, για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.
Όπως τόνισε μάλιστα ο υπουργός Υγείας ο οποίος επισκέφθηκε χθες το Δαφνί – συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) και εκπρόσωπο της χώρας μας στον ΠΟΥ για την Ψυχική Υγεία Δημήτρη Πλουμπίδη, καθώς και τον σύμβουλό του καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Υφαντή- η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και η αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων θα προχωρήσουν, όπως επίσης θα προχωρήσει και ο μετασχηματισμός των τριών ψυχιατρικών νοσοκομείων του ΕΣΥ (Δαφνί, Δρομοκαίτειο και Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης).

Ο υπουργός Υγείας, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους και να ακούσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα, τις αγωνίες και τις ανησυχίες τους , ιδιαίτερα μετά τον θάνατο των τεσσάρων ασθενών μέσα σε ένα μόλις μήνα.

Το θέμα της κράτησης και φύλαξης των ασθενών που δικαστικά έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνοι (άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα) έθεσαν για ακόμη μία φορά χθες οι νοσηλευτές, σημειώνοντας, πως οι προδιαγραφές λειτουργίας των ειδικών χώρων παραμονής των κρατουμένων ασθενών έχουν προσδιοριστεί ήδη από το 2001 και 2006. Παράλληλα, το 2007 με έγγραφα της 2ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας, ρυθμίστηκαν οι λεπτομέρειες ασφαλούς κράτησης των συγκεκριμένων ασθενών, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα να πλήξουν τους εαυτούς τους από ελεύθερες πρίζες, βρύσες, κλιματιστικά, μαχαιροπήρουνα κλπ.

Ο κ. Ξανθός από την πλευρά του, δεν προσπάθησε να εξωραίσει τα πράγματα, και παραδέχθηκε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και στον χώρο της Ψυχικής Υγείας», ενώ, προανήγγειλε ότι θα προκηρυχθούν οι θέσεις του διοικητή και του αναπληρωτή διοικητή του ΨΝΑ - "Δαφνί".

Μιλώντας ακόμη στους εργαζόμενους, υπογράμμισε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσανατολίζεται στην πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων απασχόλησης για τρία περίπου χρόνια.

Να θυμίσουμε πάντως, ότι το ΨΝΑ είναι ακυβέρνητο από τον περασμένο Μάιο, μετά την απομάκρυνση του διοικητή του κ. Παύλου Θεοδωράκη, γεγονός, που έχει δημιουργήσει αναμφισβήτητα τεταμένη κατάσταση στο Δαφνί, διότι ας μην ξεχνάμε, ότι πρόκειται για ένα μεγάλο Ψυχιατρείο, που φιλοξενεί σοβαρά περιστατικά τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας. Επίσης, τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει προσληφθεί μόλις ένας νοσηλευτής ενώ αυτή την στιγμή εργάζονται 1.500 εργαζόμενοι, όταν οι οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 2.300.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου