Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Βαρύ φθινόπωρο με "φοροκαταιγίδα" - Ποιοι επιβαρύνονται

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ
http://www.tempo24.gr/
Τα μεσαία εισοδήματα θα σηκώσουν την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογικές επιβαρύνσεις είναι μεγάλες αλλά προδιαγεγραμμένες:

- Ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα χτυπήσει την πόρτα 6,1 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων στα μέσα Οκτωβρίου,

- οι δόσεις του φόρου εισοδήματος και τα νέα εκκαθαριστικά με τις αυξημένες προκαταβολές φόρου για επιχειρήσεις,

- αγρότες και υποχρέους σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης,

- τα τέλη κυκλοφορίας και ό,τι έχει μείνει απλήρωτο τους προηγούμενους μήνες.

Ανατροπές, με μεγάλες επιβαρύνσεις για πολλούς, αναμένονται επιπλέον από τον Νοέμβριο με νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα φέρνει τα πάνω κάτω από το επόμενο έτος.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2016, όπως όλα δείχνουν, τίποτα δεν θα θυμίζει τα ισχύοντα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ενοποίησης των τριών διαφορετικών κλιμάκων που ισχύουν σήμερα για εισοδήματα από μισθούς - συντάξεις, ελευθέρια επαγγέλματα (στα οποία το Μνημόνιο εντάσσει φορολογικά και τους αγρότες) και ενοίκια, ενώ προετοιμάζεται να βάλει στο μικροσκόπιο όλες τις εναπομείνασες φοροαπαλλαγές (κυρίως για τις επιχειρήσεις).

Xθες, Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι στόχος είναι «να μαζέψουμε χρήματα από αυτούς που έχουν». Έτσι, το μεγάλο ζητούμενο είναι αρχικά να προσδιοριστεί η διαχωριστική γραμμή των εχόντων από τους μη έχοντες. Εκτιμάται ότι αυτή θα κυμαίνεται στα 30.000 ευρώ.

Από την 1η Οκτωβρίου αυξάνεται επίσης ο ΦΠΑ στα νησιά. Η πρώτη ομάδα των νησιών στα οποία θα ισχύσει θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση τη Δευτέρα. 

Έρχονται ακόμη η αύξηση του επιτοκίου αλλά και λιγότερες δόσεις, για όσους θεωρείται ότι μπορούν να πληρώσουν, στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης μειώνεται κατά 50%.

Αυξάνεται ο φόρος για τα εισοδήματα από ενοίκια από 11% σε 15% για ποσά έως 12.000€ και από 33% σε 35% για μεγαλύτερα ποσά.

Καταργούνται όσες φοροαπαλλαγές έχουν απομείνει, ενώ η έκτακτη εισφορά μονιμοποιείται και ενσωματώνεται στην κλίμακα.

Τέλος θα ισχύσει τελικά ο ΦΠΑ 23% σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου