Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Να εφαρμοστεί το γερμανικό μοντέλο στο ιδιοκτησιακό των φαρμακείων

Κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα για το θέμα του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων, με τον πρόεδρο της ΝΔ να υιοθετεί τη θέση που έχουν εκφράσει οι φαρμακοποιοί.

IATRONET

Τις θέσεις των φαρμακοποιών για το ιδιοκτησιακό, προσέγγισε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανέφερε ότι “...τα φαρμακεία πρέπει να πληρώνονται (σ.σ. εξόφληση οφειλών ΕΟΠΥΥ) και για την ιδιοκτησία τους πρέπει να εφαρμοστεί το γερμανικό μοντέλο...”.

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για το μέλλον των φαρμακείων, καθώς η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει – και μάλιστα εντός Οκτωβρίου – τα προαπαιτούμενα γα την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η υιοθέτηση της πρότασης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού (ιδιοκτησία φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς).

Οι φαρμακοποιοί διαφωνούν με το μέτρο και εντείνουν τις κινήσεις τους, ώστε να...πέσουν στα μαλακά.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος έχει αξιοποιήσει τις καλές του σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών (PGEU), προκειμένου να συναντηθεί με εκπροσώπους του ΟΟΣΑ.

Ιδιοκτησία

Ο ΠΦΣ προτείνει να εφαρμοστεί το “γερμανικό μοντέλο”, σύμφωνα με το οποίο το 51% της ιδιοκτησίας των φαρμακείων παραμένει σε αδειούχο φαρμακοποιό και το 49% σε φυσικό πρόσωπο που δεν έχει την ιδιότητα του φαρμακοποιού.

Με βάση το ίδιο μοντέλο, αποκλείεται η συνιδιοκτησία με γιατρό, ιδιοκτήτη φαρμακαποθήκης ή φαρμακευτικής εταιρείας.

Στη Γερμανία δεν μπορεί, επίσης, να κατέχει ένας φαρμακοποιός άδεια για περισσότερα από τρία φαρμακεία στην ίδια πόλη.

Θεσμοί

Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για την πιο ακραία λύση, με βασική θέση ότι δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική η κατοχή πτυχίου φαρμακοποιού για την ίδρυση φαρμακείου.

Στο επιχείρημα, μάλιστα, γιατί το εν λόγω μοντέλο δεν εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η απάντησή τους είναι σταθερή: “Διότι δεν είναι σε μνημόνιο”...

Απόφαση

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Παναγιώτης Κουρουμπλής) είχε αποδεχτεί την πρόταση των φαρμακοποιών, αλλά από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό, ενώ το υπουργείο Υγείας δεν φαίνεται να είναι σε θέση να καθορίσει μία τέτοια απόφαση.

Σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο, για την όποια αλλαγή, πρέπει να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Δ.Κ.

1 σχόλιο: