Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Με βήμα ταχύ η γενική ανακοστολόγηση


Προθεσμία δέκα ημερών δίνει ο ΕΟΦ στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις προκειμένου να υποβάλλουν τα φύλλα έρευνας και στοιχείων.

Πρόσω ολοταχώς βάζει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) τις διαδικασίες, προκειμένου να ολοκληρωθεί εντός Οκτωβρίου η διαδικασία της γενικής ανακοστολόγησης των φαρμάκων, κατ’ εφαρμογή του Μνημονίου 3.

Μετά την ανάρτηση της λίστας με τους 9488 κωδικούς φαρμάκων , με την οποία ο ΕΟΦ ζητούσε από τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) να αποστείλουν τυχόν παρατηρήσεις (εδώ), ο Οργανισμός περνάει στο επόμενο και ουσιαστικότερο στάδιο.

Οι εν λόγω παρατηρήσεις στόχευαν, κυρίως, στην ανάγκη «καθαρισμού» της λίστας, από τα φάρμακα που έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν στην αγορά.

Η διαδικασία της πολυαναμενόμενης ανακοστολόγησης, όμως, ξεκινάει τώρα με την υποβολή από τους ΚΑΚ των φύλλων έρευνας και στοιχείων, τα οποία θα συμβάλλουν στον υπολογισμό των νέων τιμών, σε συνάρτηση με τις μειώσεις που επιβάλλει το μνημόνιο ΙΙΙ.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν προθεσμία έως και τις 12 Οκτωβρίου για να υποβάλλουν τα σχετικά φύλλα έρευνας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Virus και οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις είχαν ζητήσει τη 12η Οκτωβρίου, καθώς εκτιμούσαν ότι η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων πριν τη συγκεκριμένη ημερομηνία ήταν δύσκολη διαδικασία.

Με την υποβολή των φύλλων έρευνας η αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΦ θα υπολογίσει τις τιμές, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που επιφέρει το Μνημόνιο ΙΙΙ. Στη συνέχεια οι τιμές αυτές θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και μετά τις ενστάσεις των εταιριών και τις όποιες αλλαγές εφαρμοστούν το Δελτίο Τιμών θα σταλεί στο Υπουργείο, για να τεθεί υπό αξιολόγηση από την Επιτροπή ΤΙμών.

Στόχος, άλλωστε, είναι η γενική ανακοστολόγηση και το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων να έχει δημοσιευθεί έως τι 31 Οκτωβρίου.

Βέβαια, παράγοντες τις αγοράς εκτιμούν πως το Νέο Δελτίο Τιμών ίσως τεθεί σε ισχύ στις αρχές του επόμενου μήνα, δεδομένων των γραφειοκρατικών δυσκολιών αλλά και της 15νθήμερης προθεσμίας που προβλέπεται για την εφαρμογή του Νέου Δελτίου Τιμών στα φαρμακεία.

Νέα Φάρμακα 

Ορθή επανάληψη ανήρτησε ο ΕΟΦ για το Δελτίο Τιμών Νέων Φαρμάκων Αναφοράς, αναρτώντας τελικές προτεινόμενες τιμές τους και αποστέλλοντας εκ νέου τον κατάλογο στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας, “προκειμένου να συμπληρωθούν όλοι οι απαραίτητοι κωδικοί ATC” (επισυνάπτεται στο τέλος).

Τι προβλέπει ο ΕΟΦ για την ανακοστολόγηση

«Στo πλαίσιο της ανατιμολόγησης και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καλούνται οι Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) να υποβάλουν φύλλα έρευνας και τα στοιχεία των υπό ανατιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων, λαμβάνοντας υπόψη συναλλαγματική ισοτιμία και δεδομένα τιμών στα 27 Κράτη Μέλη της ΕΕ στις 02-09-2015», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΦ. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά και μάλιστα ο Οργανισμός ζητάει από τις εταιρίες οι που δεν έχουν παραλάβει τους σχετικούς Κωδικούς Πρόσβασης στο Σύστημα του ΕΟΦ, να προσέλθουν άμεσα για την παραλαβή τους.

«Ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής ορίζεται η Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015 και ημερομηνία λήξης έως και την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 (μέχρι 24:00)?», σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΕΟΦ.

«Παρακαλούμε σημειώστε ότι θα χρειαστεί να συμπληρωθούν τα παρακάτω πεδία:
α) Ημερομηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας μέσα στο χρονικό διάστημα 1-1-1950 έως 31-12-2026
β) Ο Αριθμός των Ημερησίων Δόσεων (ΑΗΔ) (ανά συσκευασία) για τους κωδικούς εκείνους για τους οποίους μπορεί να υπολογιστεί σε ακέραιο αριθμό
γ) Η εισαγωγή των τιμών θα πρέπει να γίνει σε ΕΥΡΩ μετά από τη χρήση συναλλαγματικής ισοτιμίας της 2ας Σεπτεμβρίου 2015
Σημειώνεται επίσης ότι δεν απαιτείται υποβολή φύλλων έρευνας για προϊόντα τα οποία δεν θα ανατιμολογηθούν.
Αναλυτικότερα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, κατά την διαδικασία της Ανατιμολόγησης Φαρμακευτικών Προϊόντων αναρτούν με την ακόλουθη σειρά:
1. Ανάρτηση του καταλόγου των προς Ανατιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων για τυχόν παραλείψεις και διορθώσεις (προσθήκες και διαγραφές κωδικών).
2. Ο τελικός κατάλογος των προς Ανατιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων όπως αυτός διαμορφώνεται μετά την αξιολόγηση των παρατηρήσεων από τους ΚΑΚ, συμπεριλαμβάνεται στην εφαρμογή των φύλλων έρευνας.
3. Ανάρτηση του καταλόγου με τις προτεινόμενες τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων προς διαβούλευση με τους ΚΑΚ.
4. Ο Τελικός κατάλογος με τις τελικές προτεινόμενες τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων μετά την αξιολόγηση των παρατηρήσεων από τους ΚΑΚ, αναρτάται και διαβιβάζεται προς το Υπουργείο Υγείας.

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι, όπως και σε παλαιότερες ανατιμολογήσεις, δεν θα εκδίδονται αυτοτελείς ή ξεχωριστές απαντήσεις προς τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τα θέματα τιμολόγησης. Οι παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων θα παραλαμβάνονται από το Τμήμα Τιμολόγησης Φαρμάκων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων στα πλαίσια των διαδικασιών που περιγράφονται ανωτέρω και θα γίνεται η επεξεργασία τους αρμοδίως».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου