Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Έρχεται η αξιολόγηση από τον ΕΟΠΥΥ! Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός για χρέη, φάρμακα, ιδιώτες

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 - Health Report.gr

Στη διακοπή της συνεργασίας με ιδιώτες παρόχους θα προχωρά ο ΕΟΠΥΥ στην περίπτωση που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της αξιολόγησης, όπως προβλέπεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016.
Πρόκειται για μία ρύθμιση που είχε προαναγγελθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας πριν τις εκλογές και τώρα ενσωματώνεται στη λειτουργία του μεγαλύτερου Οργανισμού της χώρας τον ΕΟΠΥΥ.


Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού: «Στην προσπάθεια συγκράτησης της σχετικής δαπάνης προβλέπεται η συνέχιση της συλλογής και δημοσίευσης από τον ΕΟΠΥΥ στοιχείων για την αξιολόγηση των επιδόσεων των δημοσίων και ιδιωτών παρόχων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προκειμένου να επανεξετάζεται η ανάγκη για ανάθεση σε ιδιώτες παρόχους ανά περιφέρεια».

Κουρέματα σε εξετάσεις -νοσηλείες!

Όπως ήδη είναι γνωστό ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει την πολιτική των κουρεμάτων στιςδιαγνωστικές εξετάσεις και τις ιατρικές υπηρεσίες των ασθενών, κουρέματα τα οποία προς ώρας θα προέρχονται μέσω των υποχρεωτικών εκπτώσεων και τωναυτόματων επιστροφών από τους παρόχους.

Όπως τονίζεται: «Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥπροκύπτει αύξηση των υποχρεώσεών του, κυρίως στην κατηγορία των λοιπών παροχών ασθένειας (διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλια ιδιωτικών κλινικών,φυσικοθεραπείες, συμβεβλημένοι γιατροί, δαπάνες ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ) αλλά και στη φαρμακευτική δαπάνη.

Το αυξημένο ύψος των υποχρεώσεων αυτών αντιμετωπίζεται, στο μεγαλύτερο μέρος του, με την εφαρμογή μηχανισμών αυτόματης επιστροφής (clawback) και κλιμακούμενου ποσοστού επιστροφής (rebate) ώστε να τηρηθούν τα καθορισμέναόρια δαπανών για τις συγκεκριμένες κατηγορίες».

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα

Στον προϋπολογισμό οριστικοποιούνται πλήρως οι αλλαγές για τα φάρμακα αλλά και τη συνταγογράφηση.

Ειδικότερα προβλέπεται η πλήρης επαναφορά της συνταγογράφησης φαρμάκωνκατά τη διεθνή ονομασία τους (INN Prescription) αλλά και η εκ νέου επιβολή κυρώσεων και ποινών για παραβιάσεις των σχετικών κανόνων.

Να σημειωθεί ότι σήμερα παρότι δεν «πέρασε» η υπουργική απόφαση Κουρουμπλή για συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία, οι γιατροί συνεχίζουν να έχουν τη δυνατότητα να γράφουν στο πίσω μέρος των συνταγών την εμπορική ονομασία των φαρμάκων.

Επίσης το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει μείωση κατά 50% των τιμών των φαρμάκων, μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας τους, μειώσεις στις τιμές των γενόσημων φαρμάκων που βρίσκονταν ήδη στην αγορά από το 2012 και μεγαλύτερη διείσδυση αυτών στα νοσοκομεία και στους εξωτερικούς ασθενείς, η δημοσίευση ανά εξάμηνο ενημερωτικού δελτίου τιμών φαρμακευτικών προϊόντων.

Τα έσοδα

Σε ότι αφορά στα έσοδα, όπως ήδη έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, προβλέπεταιαύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του ποσοστού της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη, όλων των φορέων κύριας ασφάλισης από 4% σε 6% επί των κυρίων συντάξεων και στη θέσπιση αντίστοιχης εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις . Εκτιμάται ότι από αυτό το μέτρο θα μπουν στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ περί τα 352 εκατ. ευρώ το 2015 και 714 εκατ. ευρώ το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου