Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

ΠΟΕΔΗΝ: Τα μνημόνια διαλύουν την Υγεία – Μαύρη η εικόνα σε ολόκληρο το δημόσιο σύστημα



Στο ένα τρίτο είναι φέτος η κρατική χρηματοδότηση προς τα δημόσια νοσοκομεία, επισημαίνει η Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

Τις σημαντικές επιπτώσεις των μνημονίων στον χώρο της δημόσιας Υγείας, επισημαίνει η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ σταχυολόγησε τα προβλήματα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι επιτείνονται διαρκώς.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το πρώτο οκτάμηνο του 2015 εκταμιεύτηκε για τα νοσοκομεία το 31,2% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης.

Από το 1,35 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του έτους, εκταμιεύτηκαν 400 εκατομμύρια.

Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν εκταμιευτεί 1 δισ. ευρώ και άλλα 700 εκατομμύρια για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τα νοσοκομεία λειτουργούν σε συνθήκες “black out”. Τα ταμεία τους είναι άδεια και οι οφειλές προς τους προμηθευτές ξεπέρασαν το 1,3 δισ. ευρώ.

Σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα εξαντλήθηκαν οι κωδικοί των εγκεκριμένων προϋπολογισμών τους και δεν μπορούν να προμηθευτούν υλικά ούτε με πίστωση.

Πολλές εταιρείες σταμάτησαν να τα προμηθεύουν και οι οικονομικές υπηρεσίες κάνουν αγώνα δρόμου, να πείθουν εταιρείες να προσφέρουν προϊόντα με πίστωση.

Υλικό

Δεν διαθέτουν υγειονομικό υλικό, φάρμακα, υλικά διατροφής και άλλα είδη απαραίτητα για την ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων.

Αναστέλλονται χειρουργεία ελλείψει χειρουργικών υλικών. Δεν διαθέτουν γάντια, γάζες, σύριγγες και βαμβάκι.

Δεν είναι σε θέση να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, ενόψει του χειμώνα. Υποβαθμίζεται η ποιότητα του φαγητού των ασθενών.

Δημόσια

Η δημόσια δαπάνη Υγείας στη χώρας μας είναι 5,5% του ΑΕΠ (χαμηλότερη από την πρόβλεψη 6% του ΑΕΠ του 2ου Μνημονίου), όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 7,5% του ΑΕΠ.

Πάνω από 5 δισ. ευρώ περισσότερα πληρώνουν από τη τσέπη τους οι Έλληνες πολίτες να βρουν την υγειά τους, σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες.

Η ιδιωτική δαπάνη Υγείας στη χώρα μας είναι 3,1% του ΑΕΠ, όταν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 1% του ΑΕΠ.

Κόστος

Ο ΕΟΠΥΥ υποχρηματοδοτείται και μετακυλύει το κόστος της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στους ασφαλισμένους.

Το προσωπικό έπεσε κάτω των 50.000, όταν πριν το μνημόνια ήταν 67.000. Περίπου 3.000 εργαζόμενοι αποχώρησαν φέτος και το κύμα φυγής θα αυξηθεί, εξαιτίας των δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα.

Η συνήθης κάλυψη είναι μία νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς σε κάθε κλινική. Τελείωσε το καλοκαίρι χωρίς να χορηγηθούν κανονικές άδειες και οφείλονται δεκάδες ρεπό. Οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 26.347.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου