Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Αυτό είναι το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ για τη φωτιά στο “Δαφνί”

 - Virus.com.gr

Την αναρμοδιότητα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα καθήκοντα φύλαξης των ακαταλόγιστων εγκληματιών, διαπιστώνει το πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας σχετικά με την πυρκαγιά της 4ης Σεπτεμβρίου στο «Δαφνί», που κόστισε τη ζωή σε 3 ασθενείς.

Οι επιθεωρητές, παράλληλα, προτείνουν: 1) την ενημέρωση και εκπαίδευση όλου του προσωπικού στο Σχέδιο “ΠΕΡΣΕΑΣ” για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, 2) τη σύσταση Ομάδας Εργασίας των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης με αντικείμενο την αυστηρή διευκρίνηση και διάκριση του φυλακτικού από το θεραπευτικό πλαίσιο μεταχείρισης των ακαταλόγιστων εγκληματιών και την προετοιμασία των αναγκαίων ρυθμίσεων για τη συνολική επίλυση του ζητήματος, και 3) τη μετακίνηση του υπαίτιου σε φυλακτικό κατάστημα, δεδομένου ότι το ψυχιατρικό νοσοκομείο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την επικινδυνότητά του.

Την ικανοποίησή του για την πρόταση που αφορά στη σύσταση Ομάδας Εργασίας με σκοπό να λυθεί από τη “ρίζα” του το θέμα, εκφράζει στο Virus ο Πρόεδρος του ΣΥΝΟΨΥΝΟ, Γιώργος Αβραμίδης. “Είναι κάτι το οποίο κι εμείς έχουμε ζητήσει” αναφέρει χαρακτηριστικά. “Η Ομάδα αυτή θα πρέπει να αποτελείται όχι μόνο από στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων αλλά κι από επιστήμονες και εκπροσώπους θεσμικών φορέων, οι οποίοι θα μελετήσουν τις καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών στο θέμα και θα θέσουν σε διαβούλευση εκείνες που μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα. Η Ομάδα αυτή θα πρέπει να καταθέσει προτάσεις τόσο για την τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου όσο και για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για τη φύλαξη των ακαταλόγιστων εγκληματιών” προσθέτει.

Ο κ. Αβραμίδης επισημαίνει ακόμη πως μέχρι τη μεταφορά του ασθενή που ευθύνεται για τη φωτιά στο “Δαφνί” σε άλλη μονάδα, θα πρέπει να σταλεί κατάλληλα εκπαιδευμένο φυλακτικό προσωπικό απμό το υπουργείο Δικαιοσύνης. “Η μη ύπαρξη φυλακτικού προσωπικού μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις. Ίσως αυτή ήταν η αφορμή για να δούμε το θέμα σοβαρά” καταλήγει.

Το πόρισμα εντός των επομένων ημερών θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου