Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ: ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΛΑΣΠΗ ΣΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΧΩΡΟ. Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΓΑΘΟ.

Φ.Ν Πατσουράκος
Καρδιολόγος - Αρχίατρος ε.α
Πρόεδρος ΠΟΣΚΕ- ΕΕΚΕ
Ταμίας ΙΣΑ

ΑΘΗΝΑ 06-10-2015

ΘΕΜΑ: ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ: ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΛΑΣΠΗ ΣΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΧΩΡΟ. Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΓΑΘΟ.

Οι ιατροί από μακρού θεωρούνται μια καλά αμειβόμενη επαγγελματική τάξη γεγονός που έκανε κάθε γονιό να θέλει να κάνει το παιδί του ιατρό. Μέσα σε αυτό το κλίμα τα τελευταία 50 χρόνια δημιουργήθηκε ιατρικός πληθωρισμός με αποτέλεσμα πλέον να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την διάλυση του μύθου της καλά αμειβόμενης επαγγελματικής τάξης. Έτσι φτάσαμε σήμερα σε κατάσταση ένδειας και να μιλάμε για νεόπτωχη τάξη όπου το 25% είναι άνεργο, ένα άλλο 25% υποαπασχολούμενο, 6.000 την τελευταία 5ετία έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό και το υπόλοιπο 50% πλην εξαιρέσεων απλά να προσπαθεί να επιβιώσει.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για πάταξη φοροδιαφυγής μέσω υποχρεωτικής χρήσης καρτών από τους ιατρούς (διότι η προαιρετική χρήση τους ισχύει και γίνεται από πολλούς συναδέλφους) πλην του επικοινωνιακού χαρακτήρα του μέτρου στοχοποιούν σαν εύκολα θύματα τους ιατρούς χωρίς να μπαίνει στην ουσία του θέματος που είναι η μεταφορά πλούτου από τις τσέπες σήμερα των ιατρών και αύριο όλων των πολιτών στις τράπεζες, μέσω των προμηθειών και συνδρομών. 

Το μόνο που κατορθώνει αυτό το μέτρο είναι να δημιουργεί προβληματισμό για την σκοπιμότητα και αυτό γιατί η φοροδιαφυγή αν θέλουμε να παταχθεί υπάρχουν άλλοι τρόποι, όπως οι έλεγχοι μέσω της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εξετάσεων και ΟΛΩΝ των φαρμάκων (ακόμη και των ΜΗΣΥΦΑ) και υποχρεωτικά διενέργεια εξετάσεων και χορήγηση φαρμάκων μόνο μέσω ηλεκτρονικών συνταγών και διασταύρωση των στοιχείων τα οποία θα φυλάσσονται πλην των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ και στην κάρτα Υγείας του πολίτη που πρέπει να αναπτυχθεί, αλλά και το άνοιγμα λογαριασμών και περιουσιολόγιο όλων των επαγγελματιών και δημοσίων υπαλλήλων. 

Φυσικά κανείς από αυτούς που σκέφτηκαν αυτό το μέτρο δεν σκέφτηκε πως θα κατοχυρωθεί το Ιατρικό απόρρητο αφού όλες οι τράπεζες και φυσικά ασφαλιστικές εταιρείες και άλλοι θα έχουν πρόσβαση σε απόρρητα ιατρικά δεδομένα με την υποχρεωτική χρήση της κάρτας, μέσω των οποίων θα μπορούν μεταξύ άλλων να καθορίζουν και την ασφαλιστική ικανότητα ενός ατόμου.

Όπως επίσης δεν σκέφτηκαν γιατί πρέπει υποχρεωτικά να πληρώνονται οι συμμετοχές του ΕΟΠΥΥ με κάρτα αφού είσαι υποχρεωμένος να κόψεις απόδειξη για να καταθέσεις την υπόλοιπη δαπάνη και να πληρωθείς από τον ΕΟΠΥΥ, ή τι θα γίνει αν κάποιος δεν έχει κάρτα γιατί δεν θέλει ή δεν μπορεί ή αν έχει ξεχάσει την κάρτα του αφού θα είναι υποχρεωτική η χρήση από τους Ιατρούς.

Πρέπει πλέον να γίνει αποδεκτό ότι έχουμε ένα ανίκανο κράτος που επειδή δεν μπορεί ή δεν θέλει να συλλάβει την φοροδιαφυγή (αφού τρόποι όπως προανέφερα υπάρχουν) εφαρμόζει την υποχρεωτική χρήση κάρτας πιστωτικής ή χρεωστικής και μεταφέρει το κόστος προμήθειας στον Ιατρό.

Αν θέλει όντως την υποχρεωτική χρήση κάρτας ως μέσο πάταξης της φοροδιαφυγής ας αναλάβει το κόστος προμήθειας που ζητούν οι τράπεζες (που υπολογίζεται μόνο από τους Ιατρούς ότι είναι 15.000.000 ετησίως χωρίς να υπολογιστούν πιθανές συνδρομές και αγορά μηχανημάτων) όπως έχει αναλάβει και για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής υπογραφής μέσω των USB-TOKEN ή ας δώσει φορολογικά κίνητρα χρήσης των καρτών τόσο στους ασθενείς όσο και στους Ιατρούς. Ας μην ξεχνάμε ότι το ίδιο έχει γίνει και με τον ΕΟΠΥΥ όπου λόγω αδυναμίας εκκαθάρισης και ελέγχου των δαπανών υποχρεώνονται οι Ιατροί να πληρώνουν τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, δαπάνη που θα έπρεπε να αναλάβει το κράτος ή την εκκαθάριση να κάνουν οι υπηρεσίες του.

Και εδώ θα πρέπει να αναφέρω και να ρωτήσω κάθε ενδιαφερόμενο πως είναι δυνατόν να επιβιώσει ένας Ιατρός – εργαστήριο – Πολυιατρείο όταν:

1) Στον κλινικοεργαστηριακό Ιατρό γίνεται Rebate 40% λόγω αυτοπαραπομπής στη ασφαλιστική τιμή που είναι κατώτερη της κρατικής.

2) Εν συνεχεία στο εναπομείναν ποσό γίνεται Clawback που ξεπερνάει το 50%.

3) Πρέπει εν συνεχεία να πληρώσει τις ΙΕΕ για να γίνει εκκαθάριση.

4) Από τον ΕΟΠΥΥ συζητείται να ζητάνε ISO στα εργαστήρια.

5) Από το Υπουργείο Οικονομικών θέλοντας να γίνει υποχρεωτική χρήση καρτών θα παρακρατούν οι τράπεζες προμήθεια από 2-3% πλέον συνδρομών συντήρησης και αγοράς μηχανημάτων.

6) Από τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία οφείλονται ληξιπρόθεσμες οφειλές από το 2010 έως και σήμερα περί τα 600.000.000 ευρώ.

7) Είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν άμεσα τα αναλώσιμα για τα Ιατρεία και εργαστήρια λόγω αδυναμίας και άρνησης των προμηθευτών τους να φέρουν υλικά με πίστωση, ενώ οι ίδιοι πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με καθυστέρηση πλέον του 6μήνου.

8) Τους ζητούν προκαταβολή φόρου 100%.

9) Τους ζητούν να πληρώσουν τα δάνεια τους στο ακέραιο και με αστείες ρυθμίσεις όταν οι μέτοχοι των τραπεζών (ασφαλιστικά ταμεία, κράτος που έκανε την ανακεφαλαιοποίηση) τους έχουν κουρέψει πάνω από 50% των δεδουλευμένων τους με το Rebate και Clawback (εδώ ταιριάζει τα δικά μας – δικά μας και τα δικά σας – δικά μας).

Αγαπητοί άρχοντες της Ελλάδος αφήστε κατά μέρος τα επικοινωνιακά παιχνίδια, τον λαϊκισμό, τα πειράματα και την στοχοποίηση επαγγελματικών ομάδων ρίχνοντας λάσπη επάνω τους. 

Η Υγεία είναι ένα αγαθό που όλοι πρέπει να υπηρετήσουμε με σοβαρότητα. 

Οι Ιατροί έχουν δείξει την ευαισθησία τους με τα κοινωνικά ιατρεία, τον εθελοντισμό τους στο παράλυτο με το προσφυγικό θέμα κράτος, τις δωρεάν στα Ιατρεία τους εξετάσεις. 

Οι λίγοι επίορκοι που σε κάθε επαγγελματική ομάδα υπάρχουν, είναι ξένο σώμα το οποίο απορρίπτουμε και το έχουμε δείξει. Οι προτάσεις που έχουν γίνει από τους φορείς μας είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για μια καλύτερη Υγεία και όχι με εξαθλιωμένους Ιατρούς.

2 σχόλια:

  1. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΟΘΕΛΗΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ..ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΔΩ ΔΕΝ ΦΘΑΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΘΕΛΗΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή