Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Black out στο ΕΣΥ



HEALTH VIEW.GR.

Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Υγείας θα βρεθεί σήμερα το ΕΣΥ στη διάρκεια της συνάντησης της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ με τη νέα πολιτική ηγεσία. 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας κ. Δημήτρης Βαρνάβας, «στην ατζέντα της συζήτησης θα βρεθούν όλα τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τη δημόσια υγεία και θα αναζητηθούν λύσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του ΕΣΥ». 

Σημειώνεται ότι τα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας λόγω της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στα Νοσοκομεία τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους, εκταμιεύτηκε το 31,2% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης. Από το 1 δισ.350 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του έτους 2015 εκταμιεύτηκαν 400 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι εκταμιεύτηκε 1 δις ευρώ και άλλα 700 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

Τα Νοσοκομεία λειτουργούν σε συνθήκες BLACK OUT με άδεια ταμεία και οφειλές προς τους προμηθευτές που ξεπέρασαν το 1,3 δισ. ευρώ. Σε πολλά Νοσοκομεία εξαντλήθηκαν οι κωδικοί των εγκεκριμένων Προϋπολογισμών τους και δεν μπορούν να προμηθευτούν υλικά ούτε με πίστωση. Ήδη πολλές εταιρείες σταμάτησαν να προμηθευτούν τα Νοσοκομεία και οι οικονομικές υπηρεσίες κάνουν αγώνα δρόμου, να πείθουν εταιρείες να προσφέρουν προϊόντα με πίστωση. 

Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν υγειονομικό υλικό, φάρμακα, υλικά διατροφής και άλλα είδη απαραίτητα για την ασφαλή λειτουργία των Νοσοκομείων. Αναστέλλονται χειρουργεία ελλείψει χειρουργικών υλικών, δεν διαθέτουν γάντια, γάζες, σύριγγες, βαμβάκι κλπ. Εφημερεύουν και βγαίνουν στη γύρα σε κοντινά Νοσοκομεία για δανεικά υλικά. Δεν είναι σε θέση να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης ενόψει του χειμώνα. Υποβαθμίζεται η ποιότητα του φαγητού των ασθενών. 

Την ίδια στιγμή, το προσωπικό «έπεσε» κάτω των 50.000 όταν πριν το Μνημόνια ήταν 67.000. Μόνο φέτος 3.000 αποχώρησαν με αποτέλεσμα μόλις 1 Νοσηλεύτρια να αναλογεί σε 40 ασθενείς σε κάθε κλινική. Συνολικά 26.347 είναι οι κενές οργανικές θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου