Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Ανασκευάζει μετά την παγκόσμια κατακραυγή ο Martin Shkreli της Turing Pharma




Σε παγκόσμιο trend αναδεικνύεται σε μόλις ένα 24ωρο το όνομα του Martin Shkreli, λαμβάνοντας εκατομμύρια αρνητικά σχόλια στα διεθνή μέσα και τα social media, λόγω της πρωτοφανούς αύξησης κατά 5.500% στην τιμή του φαρμάκου Daraprim για τους ασθενείς του AIDS.

Μόλις χθες, μετά την παγκόσμια κατακραυγή, τα εκατομμύρια σχόλια και τις απειλές στο πρόσωπο του Martin Shkreli, της φαρμακευτικής εταιρίας Τuring Pharmaceutical, ο 32χρονος μεγιστάνας υπέκυψε και αποφάσισε να μειώσει την τιμή του φαρμάκου του AIDS.

Ο 32χρονος πρώην χρηματιστής, ιδιοκτήτης της φαρμακευτικής εταιρείας Τuring Pharmaceutical έδωσε τον Αύγουστο 55 εκατ. δολάρια προκειμένου να αγοράσει τα δικαιώματα κατασκευής και διακίνησης του φαρμάκου Daraprim το οποίο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα σκευάσματα που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της τοξοπλάσμωσης, μια συχνή ασθένεια που μεταδίδεται μέσω της τροφής και που προσβάλλει εύκολα ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αυτοί που πάσχουν από AIDS, καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες και εγκύους. Το φάρμακο που έχει κόστος παραγωγής μόλις ένα δολάριο πωλούνταν έναντι 17 δολαρίων. Εδώ και λίγες μέρες όμως όμως η τιμή εκτοξεύτηκε σε εξωφρενικά επίπεδα σημειώνοντας πρωτοφανή αύξηση κατά 5.500%, φτάνοντας την τιμή του Daraprim στα 750 δολ.

Οι αντιδράσεις στην ανακοίνωση αυτής της αύξησης ήταν άμεσες και συνοδεύτηκαν από κύμα οργής το οποίο στράφηκε εναντίον του Martin Shkreli. Μέσα σε λίγες ώρες το Twitter και το αμερικανικό ίντερνετ είχαν γεμίσει με υβριστικά σχόλια για τον νεαρό CEO της Τuring Pharmaceutical, ο οποίος στη συνέχεια κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις και να αιτιολογήσει την απόφασή αυτή.

Στην τοποθέτηση του ο Martin Shkreli ανέφερε πως η απόφαση ελήφθη με σκοπό το κέρδος και αναφέροντας χαρακτηριστικά πως: That’s business! «Δεν είμαστε κάποια άπληστη φαρμακευτική εταιρεία που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ασθενείς, απλά προσπαθούμε να παραμείνουμε στη αγορά» σημείωσε σε μια άλλη συνέντευξη στο Bloomberg και πρόσθεσε πως η απόφαση αυτή θα προσφέρει τη δυνατότητα για περισσότερη μελέτη πάνω στις βελτιώσεις του φαρμάκου.

Η κυνική ομολογία του Shkreli έφεραν ακόμη χειρότερες αντιδράσεις στα social media τα οποία διοργάνωσαν διαδικτυακή επίθεση εναντίον του στο Τwitter. Ωστόσο ο νεαρός δεν πτοήθηκε και απάντησε με νόημα και ένα τραγούδι συνεχίζοντας να δίνει τροφή για σχόλια.

Ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου που έγινε θέμα στους New York Times προκάλεσε και την αντίδραση της Χίλαρι Κλίντον που χαρακτήρισε αποφάσεις σαν αυτή απαράδεκτες και ανακοίνωσε πως θα ετοιμάσει πλάνο με μέτρα για τον περιορισμό αυτών των πρακτικών. Την δυσαρέσκειά της εξέφρασε και η Αμερικανική Εταιρεία Μολυσματικών Νόσων (IDSA) η οποία κοινοποίησε επιστολή διαμαρτυρίας σε κυβερνητικούς φορείς Υγείας και την εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου