Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΕΙΚ: Έκκληση στον ΕΟΠΥΥ να πληρώσει άμεσα πριν καταρρεύσει ο ιδιωτικός τομέας & η σκληρή απάντηση σε δημοσίευμα



Να εκπληρώσει άμεσα τις οικονομικές υποχρεώσεις προς τους παρόχους του, οι οποίες εκκρεμούν από το 2007, ζητά η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ, αλλιώς η κατάρρευση του Ιδιωτικού τομέα θα έχει υπευθύνους με ονοματεπώνυμο, όπως αναφέρει. Το ποσό μόνο για τις Κλινικές ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, από το 2010 έχουν αναστείλει την λειτουργία τους, αποκλειστικά εξαιτίας του ΕΟΠΥΥ, περίπου 35 Κλινικές, αναφέρει η Ένωση, στέλνοντας το μήνυμα, «Όχι αλλά θύματα εξαιτίας της ανικανότητας των πολιτικών να χρηματοδοτήσουν το σύστημα υγείας».

Ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, με αφορμή δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας, δίνει απαντήσεις για την επόμενη ημέρα του κλάδου, διατρανώνοντας, ότι «είμαστε αντίθετοι σε κάθε διασπάθιση δημοσίου χρήματος με μη σύννομες χρεώσεις, με παραβατικες συμπεριφορές».

Αναλυτικά, η απάντηση της ΠΕΙΚ έχει ως εξής:

«Προς
Εφημερίδα
Κυριακάτικη KONTRA NEWS

Κύριε Διευθυντά
Στο κυριακάτικο φύλλο της 27-9-2015 της εφημερίδος σας KONTRA NEWS δημοσιεύθηκε άρθρο συνεργάτη σας με τον βαρύγδουπο πρωτοσέλιδο τίτλο: «Υπουργος κουκούλωνε σκάνδαλο εκατομμυρίων» δίνοντας «Άφεση αμαρτιών στους κλινικάρχες που νοσήλευαν άνδρες....εγκύους και γυναίκες με ...προστάτη».

Για αποκατάσταση της αλήθειας και πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών σας επιθυμούμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:

1. Η αναφερόμενη Υπουργική απόφαση του Υπηρεσιακού Υπουργού Υγειας κου Δημόπουλου, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 2036/17-9-2015, αποτελεί τροποποίηση της Υπουργικής απόφασης του Υπουργού κου Βορίδη που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 3010/11-11-2014.

Η διαφορά μεταξύ των δύο Υπουργικών αποφάσεων είναι η αφαίρεση από την νέα απόφαση δυο κριτηρίων του αλγόριθμου βάσει του οποίου θα ορισθεί ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ για το 2014 το ανώτατο πλαφόν πληρωμής για κάθε κλινική για τις υπηρεσίες που προσφέρθηκαν το 2014. Ειδικότερα, του κριτηρίου συσχέτισης υποβολών μεταξύ 2013 και 2014 και του κριτηρίου ποσοστού περικοπών των Ιδιωτικών Ελεγκτικών εταιριών για το 2013. Η υπογραφή αυτής της απόφασης είναι μνημονιακη υποχρέωση, όπως ψηφίσθηκε από την Βουλή των Ελλήνων στις 14-8-2015 και αποτελεί προαπαιτουμενο για την δόση του Οκτωβρίου.

2. Την υπουργική απόφαση του Νοεμβρίου 2014 η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, η Ομοσπονδία του κλάδου, έχει προσβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας χωρίς μέχρι σήμερα να ορισθεί δικάσιμος.

3. Την νέα Υπουργική απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΙΚ, στην συνεδρίαση του της 25-9-2015, αποφάσισε να την προσβάλει ξανά, διότι ο αλγόριθμος που προβλέπεται: 

- Έχει αναδρομική ισχύ για το 2014 (για το 2015 μετα από πόσα χρόνια θα καθορισθεί ;;;)
- Ως μαθηματικό μοντέλο είναι λανθασμένος, διότι έχει ως αποτέλεσμα αναντιστοιχες κατανομές για απόλυτα αντίστοιχες κλινικές.
- Δεν εφαρμόζεται σε καμία χώρα του κόσμου διότι ο συγκεκριμένος αλγόριθμος παρουσιάσθηκε προ ετών σε συνέδριο και αντιγράφεται σήμερα.
- Κατατάσσουν τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια σε συντελεστές βαρύτητας τελείως ατεκμηρίωτα, χωρίς να στηρίζονται σε καμία εμπεριστατωμένη μελέτη ή διεθνή πρακτική και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, ωφελώντας τις κλινικές των Βορείων προαστείων που διενεργούν επεμβάσεις μεγάλης βαρύτητας.
- Δεν είναι διαφανής αφού κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει (γιατί δεν έχει τα στοιχεία) ότι η κατανομή που θα κάνει ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει σκόπιμα αλλοιωθεί προς όφελος συγκεκριμένου παρόχου.
- Απομυζά προκλητικά πόρους του ανεπαρκή προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ από τις μεσαίες κλινικές που νοσηλεύουν ασθενείς πιο χαμηλής βαρύτητας ΚΕΝ και τους μεταφέρει στις μεγάλες, με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερες υπερβάσεις στις δαπάνες τους και έτσι να υφίστανται μεγαλύτερο claw back, οδηγώντας αυτές σε χρεοκοπία.
- Η μη ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου από τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές εταιρίες για τις νοσηλείες του 2013, με τις οποίες εκβιαστικά μας ανάγκασαν να υπογράψουμε σύμβαση, ενώ επι δεκαετίες ο έλεγχος πραγματοποιούνταν από τις υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων, οφείλεται στην μη συγκρότηση των Επιτροπών εξέτασης των ενστάσεων των παρόχων από τον ΕΟΠΥΥ.

Άλλωστε, άνθρακας ο θησαυρός. Οι περσινές ανακοινώσεις, σε κοινή εμφάνιση όλων των Υπουργών Υγειας της περιόδου 2011-2014, ήταν μια θεατρική παράσταση, ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, διότι το ποσοστό περικοπών ήταν μεσοσταθμικα μονοψήφιος αριθμός και στις περισσότερες των περιπτώσεων οφείλονταν σε αυθαίρετες εντολές που δόθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ προς τις Ελεγκτικές εταιρίες προκειμένου να μειωθεί η υπέρβαση του προϋπολογισμού.

Σε κάθε περίπτωση, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε διασπάθιση δημοσίου χρήματος με μη σύννομες χρεώσεις, με παραβατικες συμπεριφορές.

Όμως θα πρέπει ΚΑΘΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ που αναγκαστικά λόγω της σύμβασης και αποδεδειγμένα παρέχουμε ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ από τον ΕΟΠΥΥ.
Τα ποσά δαπανών του προϋπολογισμού είναι παντελώς εξωπραγματικά, δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες περίθαλψης των Ελλήνων ασθενών και τις επιλογές αυτών για νοσηλεία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα της υγείας.

Κύριε Διευθυντά

Παρακαλούμε θερμά για επανόρθωση του δημοσιεύματος σας που μας θίγει ως κλάδο και ως νομοταγείς επιχειρηματίες που ακροβατούν καθημερινά προκειμένου να επιβιώσουν στο σημερινό εχθρικό για τους Ιδιώτες παρόχους υγείας περιβάλλον.

Σας δηλώνουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα προσφύγουμε στο Στ.Ε. κατά της Υπουργικής Απόφασης».

Η ΠΕΙΚ, καλεί τον ΕΟΠΥΥ να εκπληρώσει άμεσα τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τους παρόχους του από το 2007 !!! έως σήμερα, ύψους μόνο προς τις Κλινικές περίπου 700 εκατ. Ευρώ. Αλλιώς η κατάρρευση του Ιδιωτικού τομέα θα έχει υπευθύνους με ονοματεπώνυμο.

Έως εδώ. Από το 2010 έχουν αναστείλει την λειτουργία τους, αποκλειστικά εξαιτίας του ΕΟΠΥΥ, περίπου 35 Κλινικές. Όχι αλλά θύματα εξαιτίας της ανικανότητας των πολιτικών να χρηματοδοτήσουν το σύστημα υγείας.

Προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους ασθενείς που μας εμπιστεύονται σε κάθε πόλη, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, συμπάσχοντας με τους ασθενείς και προσπαθώντας για την αποκατάσταση της υγείας, τονίζει η Ένωση, προσθέτοντας ακόμη: «Από την πολιτεία απαιτούμε σεβασμό στο έργο μας και συνέπεια προς τις οικονομικές της υποχρεώσεις».

Ποιά είναι η ΠΕΙΚ

Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών είναι η Ομοσπονδία του κλάδου και εκπροσωπεί τις 133 από τις 160 Ιδιωτικές Κλινικές, σε όλη τη χώρα, Γενικές, Ειδικές, Ψυχιατρικές, οι οποίες αγωνίζονται καθημερνά, υπό αντίξοες συνθήκες, σε περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας, παντελούς έλλειψης ρευστότητας, που οφείλεται στην υποχρηματοδοτηση του ΕΟΠΥΥ και στην άρνηση του να καλύψει οικονομικά υπηρεσίες που έχουν προσφέρει προς τους ασφαλισμένους του, λόγω του εξωπραγματικού προϋπολογισμού του που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και επιθυμίες των ασθενών.

Απασχολώντας 25.000 εργαζόμενους, εξοπλισμένες με τα πιο σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό συνεχώς εκπαιδευόμενο σε νέες θεραπείες και τεχνικές, είναι κοντά στον ασθενή τη στιγμή που τις χρειάζονται.

Αποφασισμένες να συμβάλλουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, πορευομενοι προς το 2020, με νέες επενδύσεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Οι Ιδιωτικές Κλινικές στηρίζουν το Εθνικο Σύστημα Υγειας συμβάλλοντας καθοριστικά στη βιωσιμότητα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου