Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Τροχάδην για αύξηση της απόρρόφησης γενοσήμων εν μέσω αντιδράσεων των γιατρών

Στόχος το 40% έως το τέλος του 2015 

Ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα 90 ημερών, έως το τέλος του 2015, έχει στη διάθεση της η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να πετύχει την αύξηση στην απορρόφηση των γενόσημων φαρμάκων από 23%, που είναι σήμερα, σε 40%, σύμφωνα με υς αυστηρές επιταγές του Μνημονίου.

Ο νέος υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός γνωρίζει πολύ καλά ότι, έως το τέλος του έτους, θα χρειαστεί να πιάσει έναν στόχο που εδώ και τρία χρόνια παραμένει άπιαστο όνειρο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα πρέπει να καταγράφεται αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των γενοσήμων μεγαλύτερη από 5%.

Οι γιατροί 

Εκτός, όμως, από το πιεστικό χρονικό διάστημα, ο νέος υπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος και με τους γιατρούς, οι οποίοι επικαλούνται τεχνικά προβλήματα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, γεγονός που αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας της επίτευξης του σχεδίου. 

Ιατρικές πηγές θεωρούν ανέφικτο τον παραπάνω στόχο, γιατί στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν έχουν διευκρινιστεί ποια είναι τα διαθέσιμα γενόσημα ανά θεραπευυκή κατηγορία καθώς και τα εκτός πατέντας (off patent) φάρμακα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν ποια σκευάσματα έχουν χάσει την πατέντα προστασίας τους.

Εντύπωση, επίσης, προκαλεί η διαπίστωση πολλών γιατρών ότι μεγάλη ευθύνη ως προς την αποτυχία αύξησης της απορρόφησης των γενοσήμων φέρουν οι φαρμακοποιοί. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, επειδή το φάρμακο δεν γράφεται με το όνομά του, παρά μόνο με τη δραστική ουσία του, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Μνημόνιο, κάποιοι φαρμακοποιοί προτρέπουν τους ασφαλισμένους να επιλέξουν το ακριβό πρωτότυπο σκεύασμα από το φθηνότερο γενόσημο και να πληρώσουν από την τσέπη τους τη διαφορά.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 24/9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου