Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Σκληρές ποινές για τις κλινικές που υπερχρέωσαν τον ΕΟΠΥΥ! Τι αποφάσισε το υπ.Υγείας

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Γράφει: Λαυρέντης Νεκτάριος - Health Report.gr

Αυστηρές ποινές σε όσους κλινικάρχες θέλησαν να υπερχρεώσουν τον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να επιβάλει η ηγεσία του υπ.Υγείας.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε η νέα ηγεσία του υπουργείου υγείας- μετά και τα δημοσιεύματα ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας με απόφασή του κατήργησε τους ελέγχους στις ιδιωτικές κλινικές– έρχονται αυστηροί και εξονυχιστικοί έλεγχοι αλλά και ποινές για τους παραβάτες «κλινικάρχες».

Οι υπουργοί Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης σε συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κοντό, εξέτασαν λεπτομερώς το θέμα των ελέγχων των κλινικών από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες και αποφασίστηκε η δρομολόγηση συγκεκριμένων ενεργειών με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου και εκκαθάρισης.

Όπως σημειώνουν από το υπουργείο Υγείας, λόγω των ενστάσεων που είχαν ως συνέπεια να μην έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι έλεγχοι για το 2013, τον προηγούμενο μήνα- και μετά από συμφωνία με τους «θεσμούς»– αποφασίστηκε η αλλαγή του μαθηματικού τύπου του claw back για το 2014 και η αποσύνδεσή του από αυτό του 2013 έτσι ώστε να είναι δυνατή η είσπραξή του (μνημονιακή δέσμευση).

«Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση δεν πρόλαβε να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ λόγω της προκήρυξης εκλογών και τελικά υπογράφηκε από τον Υπηρεσιακό Υπουργό Υγείας, Θάνο Δημόπουλο αφού είχε διασφαλιστεί ότι με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει καμία πιθανότητα απαλλαγής των κλινικών από τον έλεγχο των υποβαλλόμενων δαπανών τους» τονίζεται χαρακτηριστικά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία καλύπτει τον υπηρεσιακό υπουργό Θάνο Δημόπουλο.

Διευκρινίζεται μάλιστα ότι : «η Υπουργική Απόφαση εισάγει νέες, πιο αυστηρές ποινές από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για τους παραβάτες».

Οι ποινές στους παραβάτες

Ειδικότερα, σε αυτούς που έχουν παραβάσεις οι οποίες υπερβαίνουν το 10% των αιτούμενων ποσών, επιβάλλεται πρόσθετη ποινή διακοπής της σύμβασης με τονΕΟΠΥΥ ενός μηνός, ενώ για υπότροπους επιβάλλεται ελάχιστη ποινή διακοπής της σύμβασης συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ διάρκειας έξι μηνών.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε μάλιστα εντολή στον ΕΟΠΥΥ να μεριμνήσει για την ολοκλήρωση, εντός μηνός, του ελέγχου για το έτος 2013 καθώς και για τον αναγκαίο καταλογισμό των ποινών και των προστίμων σε όλους τους παραβάτες.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα ανακοινώσει άμεσα τις αποφάσεις της για τον τρόπο διενέργειας του ελέγχου για τα έτη 2014 και 2015.

1 σχόλιο:

  1. Σιγά παιδιά μη σχιστεί κανά καλσόν... Ο ΕΟΠΥΥ θα "μαλώσει" τα φιλαράκια του τις κλινικές; Αυτές που φροντίζει να πληρώνει με κάθε τρόπο, καλύτερα από τους μικροεργαστηριακούληδες; Ρε θα μας τρελάνετε; Τα 40.000.0000€ που τους χαρίσατε τα ξεχάσατε; Και τώρα πουλάτε νταηλίκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή