Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Μνημονιακή παρέμβαση στο χώρο της Υγείας επιχειρεί ο Θάνος Δημόπουλος



Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας μάλλον έχει μπερδέψει το ρόλο του...

Με διάθεση υπέρβασης των καθηκόντων του ως υπηρεσιακού υπουργού Υγείας εμφανίζεται ο κ. Θάνος Δημόπουλος, καθώς αντί να επικεντρωθεί στα οξυμένα έκτακτα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά στο δημόσιο σύστημα υγείας, φέρεται να θέλει να ασκήσει συνολικότερη πολιτική, πέραν των ορίων της αποστολής μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Όπως και ο ίδιος είχε δηλώσει κατά την τελετή παραλαβής του υπουργείου Υγείας από την απερχόμενη ηγεσία, «από το χαρακτήρα της, η μεταβατική αυτή υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει ως κύριο σκοπό τη διεξαγωγή των εκλογών με τον αποτελεσματικότερο τρόπο και τη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν», όπως τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, η ετοιμότητα του συστήματος λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών ή η προώθηση της διαδικασίας πρόσληψης επικουρικών ιατρών. Αναιρώντας τα λεγόμενά του, εμφανίζεται «αποφασισμένος» σύμφωνα με πληροφορίες να ξεπεράσει τα όρια που του θέτει ο υπηρεσιακός του ρόλος και προχωρήσει στην υπογραφή Υπουργικής Απόφασης, με δραματικές συνέπειες στη συνολικότερη φαρμακευτική πολιτική και περίθαλψη των πολιτών.

Ο κ. Δημόπουλος, την Τρίτη 1ηΣεπτεμβρίου, είχε ενημερωτική συνάντηση στο υπουργείο Υγείας με τους επικεφαλής του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ, της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων και της Ειδικής Επιτροπής Κατάρτισης Καταλόγου Συνταγογραφούμενων Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων και Εξορθολογισμού Πλαισίου Χορήγησης Ιδιοσκευασμάτων για Σοβαρές Ασθένειες. Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας κατά τη συνάντηση δήλωσε «αποφασισμένος» να εκδώσει Υπουργική Απόφαση, η οποία υλοποιεί το τρίτο μνημόνιο και συγκεκριμένα τη μείωση στο 32,5% και στο 50% στις τιμές γενοσήμων και off-patent φαρμάκων αντίστοιχα. Μάλιστα, η βιασύνη του κ. Δημόπουλου φέρεται να είναι τόσο μεγάλη, καθώς θέλει να πραγματοποιηθεί ανακοστολόγηση φαρμάκων άμεσα και μάλιστα πριν από τις εκλογές.

Συνεχίζοντας να υπερβαίνει τα «εσκαμμένα», ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας εμφανίστηκε να θέλει να ανατρέψει την πολιτική φαρμάκου που είχε περιγράψει ο απερχόμενος υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ακόμα και στη συχνότητα των ανακοστολογήσεων. Πρόθεση του κ. Κουρουμπλή ήταν η ανακοστολόγηση να γίνεται μία φορά το χρόνο, για λόγους εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς φαρμάκου, ο κ. Δημόπουλος όμως φέρεται να προκρίνει ανακοστολόγηση ανά έξι μήνες.

Θα πρόκειται για μέγα ολίσθημα του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας, ακόμα και εκτροπή από το θεσμικό του ρόλο, σε περίπτωση που προχωρήσει στην έκδοση της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης. Άλλωστε, επίδικο των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου είναι το τρίτο μνημόνιο, η ανατροπή του ή ο τρόπος εφαρμογής του, με βελτιωτικές κινήσεις που περιλαμβάνουν τα προγράμματα των κομμάτων. Ο κ. Δημόπουλοςβιάζεται να προλάβει τη λαϊκή ετυμηγορία και να βάλει μνημονιακή υπογραφή στη φαρμακευτική περίθαλψη του λαού, και ταφόπλακα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, θέλοντας να παγιδέψει τη μελλοντική κυβέρνηση σε μία πολιτική την οποία ενδεχομένως να μην έχει επιλέξει.

Πηγή: Newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου