Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

"ΕΣΥ" : Ο μεγάλος πονοκέφαλος της νέας κυβέρνησης



HEALTH VIEW.GR.

«Πονοκέφαλος» για τη νέα Κυβέρνηση είναι η λειτουργία του ΕΣΥ, το οποίο την τελευταία 5ετία καταρρέει εξαιτίας της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης. Ενδεικτικό είναι ότι εδώ και 5 χρόνια δεν γίνονται προσλήψεις ενώ έχουν αποχωρήσει περίπου 17.000 εργαζόμενοι και λήγει τέλους του έτους η θητεία της πλειονότητας των επικουρικών γιατρών. Σύμφωνα μάλιστα με την ΕΙΝΑΠ, απαιτούνται προσλήψεις τουλάχιστον 15.000 νοσηλευτών και 6.000 γιατρών προκειμένου να στηριχθεί το ΕΣΥ. 

Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία λειτουργούν με ελάχιστες προμήθειες, άδεια ταμεία και χρέη προς τους προμηθευτές που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ ενώ έχουν λάβει μόλις 500 εκατ. ευρώ από τα 1,3 δισ. ευρώ κρατικής επιχορήγησης για το 2015.

Πιο αναλυτικά, το πρώτο εξάμηνο του 2014 είχαν εκταμιευθεί 762 εκατ. ευρώ προς τα νοσοκομεία, ενώ το αντίστοιχο διάστημα εφέτος μόλις 258 εκατ. ευρώ. Σε αυτά προστίθενται περί τα 250 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Σύνολο περίπου 500 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που τα χρέη προς τους προμηθευτές ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ. 

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνάντηση του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας  Αθ. Δημόπουλου με την ΕΙΝΑΠ ο υπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση για το 2015 της τάξης των 80 εκατομμυρίων ευρώ τον μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου