Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Κύμα φακελάκηδων γιατρών επιστρέφουν στο ΕΣΥ


Κύμα φακελάκηδων γιατρών επιστρέφουν στο ΕΣΥ

Της Νικολέτας Ντάμπου 

Αυξάνονται και πληθαίνουν τις τελευταίες μέρες οι περιπτώσεις επίορκων γιατρών που επιστρέφουν στα δημόσια νοσοκομεία ‘’ τόπο του εγκλήματος ΄΄με σύμμαχο τον νόμο Κατρούγκαλου κατα τον οποίο επιτρέπεται η επιστροφή στην εργασία , αφού δεν έχει αποφανθεί το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο γιατρών του ΕΣΥ όπου εκκρεμούν πάνω από 60 υποθέσεις . Κύμα φακελάκηδων γιατρών , επιστρέφουν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ . 

Ποια είναι η θέση του Ιατρικού κόσμου ; 

Στο LIFE2DAY μιλάνε ο κ. κ. Μιχαήλ Βλασταράκος ο πρόεδρος ΠΙΣ και ο κ. Γεώργιος Πατούλης πρόεδρος ΙΣΑ αλλά και η νομική σύμβουλος του ΙΣΑ για τον νόμο . 

Με πρώτη περίπτωση επιστροφής επίορκου γιατρού το νοσοκομείο ”Ευαγγελισμός” για να ακολουθήσουν ο χειρουργός του νοσοκομείου ” Παίδων” αλλά και στο Καρπενήσι κ.π.α Το πρόβλημα με την ατιμωρησία των γιατρών που παρανόμησαν προκύπτει αφού σήμερα στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο γιατρών του ΕΣΥ δεν υπάρχει δικαστής διότι συνταξιοδοτήθηκε και οι υποθέσεις δεν εξετάζονται με αποτέλεσμα οι γιατροί να επιστρέφουν στις θέσεις τους, όπως προβλέπουν οι νόμοι 4325 και 4332 του 2015. Με το απόλυτο του λόγου του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, δήλωσε στο LIFE2DAY, ότι οι γιατροί που εκβιάζουν για φακελάκια αποτελούν ξένο σώμα για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Ο κ. Βλασταράκος, έχει ταχθεί υπέρ της καθαρότητας του ιατρικού κόσμου, ενώ τόνισε ότι ο γιατρός πρέπει να τηρεί του όρκο του Ιπποκράτη και την αποστολή του. «Ο εκβιασμός στην αρρώστια είναι ότι χειρότερο υπάρχει, όποιος εκβιάζει για χρήματα, κακώς έγινε γιατρός». 

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ξεκαθάρισε ότι εφόσον αποδειχθεί η πράξη, ο Ιατρικός Σύλλογος, ζητάει πάντοτε την απομάκρυνση τέτοιων γιατρών που αμαυρώνουν τους υπόλοιπους γιατρούς που τιμούν το έργο τους και την ιατρική δεοντολογία. Ο κ. Βλασταράκος μάλιστα, προτρέπει τον κόσμο να μην φοβάται και να καταγγέλλει τέτοια φαινόμενα διαφθοράς όπου τα συναντήσει, γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι εκβιαστές και φοροφυγάδες. Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ξεκαθάρισε ότι, η ανηθικότητα πάνω στην αρρώστια, δεν συμβαδίζει με την Ιατρική ιδιότητα και πως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα είναι αμείλικτος. 

Απαράδεκτη χαρακτήρισε μιλώντας στο LIFE2DAY την επιστροφή επίορκων γιατρών πίσω στα νοσηλευτικά ιδρύματα και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας ότι όποιος γιατρός επιστρέφει στο εθνικό σύστημα υγείας, πρέπει πρωτίστως, να έχει αποδειχθεί η αθωότητά και η ηθική ακεραιότητά του. Οργισμένος, τάχθηκε κατά των καθυστερήσεων των πειθαρχικών διαδικασιών από τα Ανώτερα Πειθαρχικά Όργανα, διαδικασίες που όπως τόνισε, θα έπρεπε να διεξάγονται τάχιστα. 

Όπως μας εξήγησε ο κ. Πατούλης οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι πειθαρχικές διαδικασίες, δεν λειτουργούν με τον καλύτερο τρόπο, υπάρχουν ελλείψεις και καθυστερήσεις. Όπως μας τόνισε, πρέπει να εξυγιανθεί ο τομέας, δηλαδή, πρέπει να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί που με συνεχή παρακολούθηση να προλαμβάνουν το παράπτωμα και τα πειθαρχικά όργανα να λειτουργούν με ταχύτητα. Θα έπρεπε δηλαδή να ισχύει στη χώρα μας ότι ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό όμως όπως μας ξεκαθάρισε, δεν συμβαίνει. Οι γιατροί, ιδίως τα τελευταία χρόνια λόγο των ελλείψεων και της υποστελέχωσης, υποβάλλονται σε έντονη ψυχική και σωματική πίεση, σε σχετικό ερώτημα για τον αν υπάρχουν ψυχολόγοι μέσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα που να παρακολουθούν κυρίως την ψυχική κατάσταση των γιατρών, η απάντηση του κ. Πατούλη ήταν πως δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. 

Ο κ. Πατούλης ξεκαθάρισε, ότι πάντα υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά στον τομέα της υγείας, το τεκμήριο αυτό δεν είναι αρκετό για να επιτρέψει την επιστροφή ενός επίορκου γιατρού, όταν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και δεν έχουν αποφανθεί τα ανώτερα πειθαρχικά όργανα. 

Παράλληλα, ο κ. Πατούλης, χαρακτήρισε ανάλγητο τον νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος μπορεί να ορίζει ότι εφόσον υπάρχει αδυναμία ελέγχου, ο δημόσιος υπάλληλος, μπορεί να επιστρέφει στην εργασία του, αυτό όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση, να ισχύει για τον τομέα της υγείας και για τους γιατρούς. 

Σύμφωνα με τη νομική σύμβουλο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο, αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος, ανάλογα με το παράπτωμα μπορεί να επιβάλει επίπληξη, πρόστιμο, διαγραφή και άρση του δικαιώματος άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, από 1 έως 3 χρόνια, σε γιατρούς που κατηγορούνται για πειθαρχικά παραπτώματα. 

Αυτό που τόνισε στο LIFE2DAY η νομική σύμβουλος, ήταν ότι οι γιατροί αυτοί, ανάλογα το παράπτωμα, μπορεί να διωχθούν και ποινικά πέρα από τα πλαίσια του πειθαρχικού πλαισίου και πως όπου εντοπίζονται τέτοια περιστατικά θα πρέπει να καταγγέλλονται.

3 σχόλια:

  1. αυτα τα φαινομενα πρεπει κυριοι υπουργοι να αντιμαετωπισετε.αμα δε χωσεις φακελακι στο εσυ, πεθανες σα το παλιοσκυλο.και δε τα παιρνουν μονο οι χειρουργοι.ολοι τα παιρνουν πλην εξαιρεσεων,μαυρα και κολαριστα.γιατροι του εσυ με 1500 ευρω μισθο και δε ξερουν τι εχουν.ετσι η ελλαδα δε θα παει ποτε μπροστα,η κατρακυλα δεν θα εχει τελειωμο και το πιο βασικο γιατι αγαπαω το επαγγελμα μου,ο γιατρος ηδη εχει χασει το σεβασμο του κοσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως υπάρχει υστεροβουλία του υπουργού; Θυμόμαστε και το νόμο, που ωφέλησε τους πελάτες του δικηγορικού του γραφείου. Ας ερευνηθεί δημοσιογραφικά το θέμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή