Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Στον ΕΟΠΥΥ ψάχνουν ακόμη για τα λεφτά που έκοψαν από τις συντάξεις



Ακόμη περιμένει ο ΕΟΠΥΥ τα χρήματα των 2,6 εκατ. συνταξιούχων που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις μετά την αύξηση των εισφορών υπέρ Υγείας και που κανονικά θα έπρεπε να είχαν φθάσει στα ταμεία του Οργανισμού. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Capital.gr ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, παρά το γεγονός πως την προηγούμενη Πέμπτη καταβλήθηκαν στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, του Δημοσίου και του ΝΑΤ οι "ψαλιδισμένες” συντάξεις του Σεπτεμβρίου, μέχρι στιγμής δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ στον Οργανισμό. Σήμερα καταβάλλονται οι συντάξεις του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ, εντούτοις ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεν είναι καθόλου αισιόδοξος πως οι εισφορές αυτές θα καταλήξουν τελικά στα ταμεία. 

Υπολογίζεται πως λόγω της αύξησης των εισφορών για την περίθαλψη (6% από 4% στις κύριες συντάξεις και 6% από 0% στις επικουρικές συντάξεις), μέτρο που προβλεπόταν στο νέο μνημόνιο, αυτό το μήνα αναμενόταν να μπουν στα ταμεία συνολικά 70 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως δηλώνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, και τα χρήματα αυτά μάλλον θα συνεχίζεται να παρακρατούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να καταβάλλονται κανονικά οι συντάξεις.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό, πως οι οφειλές των ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ, έχουν φθάσει τα 800 εκατ. ευρώ από την αρχή του χρόνου, σημειώνοντας και νέα άνοδο, από τα 700 εκατ. ευρώ περίπου που ήταν στις αρχές του Αυγούστου.

Περισσότερο από ποτέ, όπως τονίζουν στελέχη του, ο Οργανισμός απειλείται με "κραχ” στη ρευστότητα, καθώς τόσο οι μηνιαίες εισφορές από τα ταμεία (περίπου 300 εκατ.), όσο και η επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό (43 εκατ. το μήνα) δίνονται αποσπασματικά και με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.

Η απορρόφηση από τον ΕΟΠΥΥ των προβλεπόμενων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο α' εξάμηνο του 2015 βρίσκεται μόλις στο 49,5%, ενώ το σύνολο των ασφαλιστικών οργανισμών έχει απορροφήσει κατά μέσο όρο το 55,7%. Επίσης, σύμφωνα με το ΓΛΚ, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς ιδιώτες άγγιξαν το 1,633 δισ. ευρώ (1,194 δισ. το Δεκέμβριο του 2014, μια αύξηση 26,8%).

Πριν από δέκα ημέρες ο ΕΟΠΥΥ έλαβε συμπληρωματική επιχορήγηση ύψους 43 εκατ. ευρώ για το μήνα Αύγουστο, σε μια προσπάθεια να μην καταρρεύσει. Συνολικά από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας ο Οργανισμός επιχορηγήθηκε με 87 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του και να καλύψει άμεσες και επιτακτικές ανάγκες.

Το μέτρο για την αύξηση των εισφορών εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην πληρωμή των συντάξεων Σεπτεμβρίου. Για Ιούλιο και Αύγουστο θα εφαρμοστεί αναδρομικά σε τρεις ισόποσες δόσεις, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο και αρχικά υπήρχε η ελπίδα πως η αύξηση θα δώσει μικρή έστω ανάσα στη ρευστότητα του Οργανισμού, δεδομένου πως συνολικά μέχρι το τέλος της χρονιάς θα πρέπει να έχουν μπει στα ταμεία 425 εκατ.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

4 σχόλια:

  1. Καργκιόζηδες ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ... Τέτοια ξεφτίλα δεν έχει ξαναζήσει η χώρα... Απλήρωτοι οι γιατροί για 5 μήνες για να παίρνουν χοντρά οι καθαρίστριες των 2600 ευρώ το μήνα (έχει δει γιατρός στην μισθοδοσία του άραγε τέτοια ποσά????) η ΕΡΤ (για να γκομενίζουν on air) και τα πελατάκια του Κατρούγκαλου.....Ούστ γελοίοι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κομμουνισταράδες Συριζαίοι, όχι καραγκιόζηδες...που το μόνο συναίσθημα που έχουν είναι το...ΜΙΣΟΣ !!!

      Διαγραφή
  2. ΑΠΟΡΩ ΑΠΟΡΩ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΟΕΟ .......ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΟΕΟ.........
    ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΞΑΝΑΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ 4% ΩΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΟΠΟΙΕΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΕΧΟΥΝ....ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΑ ΒΡΟΥΝΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ......ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πουλαω το πτυχιο μου εναντι σετ σκουπας κ φαρασιου, σε οποιοδηποτε υπουργειο...
    ωραριο συζητησιμο - ψηφος περιλαμβανεται στο πακετο

    ΑπάντησηΔιαγραφή