Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Αγορές με το…σταγονόμετρο στα νοσοκομεία! Πως θα γίνονται οι προμήθειες με το 3ο μνημόνιο

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου - HealthReport.gr

Με …μέτρο αλλά και με εξαιρετικά αυστηρούς όρους αλλά και μειωμένες τιμές θα γίνονται στο άμεσο διάστημα οι αγορές υλικών στα νοσοκομεία.

Το νέο μνημόνιο αλλά κυρίως οι οδηγίες των δανειστών, προβλέπουν ένα νέο σύστημα προμηθειών που θα φέρει περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων αλλά πρωτίστως θα βάζει τέλος στις υπερτιμολογήσεις που φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη σε κάποιες περιπτώσεις.

Οι δανειστές επιδιώκουν να εκσυγχρονιστεί το σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία ώστε να μπει μια σειρά και να μη λειτουργεί ο κάθε διοικητής κατά βούληση.

Βέβαια κυρίαρχος στόχος των δανειστών είναι να ψαλιδίσει τα κονδύλια για τα υλικά παρότι ήδη εφαρμόζεται ένα σύστημα πλαφόν όπου δεν μπορεί να ξεπεραστεί ο προϋπολογισμός.
Το γεγονός ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν υλικά όμως δημιουργεί σήμερα σοβαρά προβλήματα και δυσλειτουργίες ακριβώς εξαιτίας αυτών των κουρεμάτων.

Ωστόσο στο νέο σύστημα προμηθειών θα επανεξετασθούν όλες οι διαδικασίες αγορών, θα υιοθετηθεί ένα κεντρικό σύστημα παραγγελιών ενώ οι τιμές θα πρέπει να κατρακυλήσουν προς τα κάτω ώστε να υπάρχει μείωση του κόστους.

Στο πλαίσιο αυτό με βάση τους σχεδιασμούς– σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr– η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας που μέχρι σήμερα δε φαίνεται να έχει λύσει απολύτως κανένα θέμα, θα ανασυγκροτηθεί πλήρως με νέα πρόσωπα και νέες αρμοδιότητες.

Είναι κάτι άλλωστε που έχουν ζητήσει και οι εκπρόσωποι της τρόικας που έχουν εξετάσει λεπτομερώς τα οικονομικά των νοσοκομείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου