Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

ΠΟΣΚΕ: Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
(ΠΟΣΚΕ)

ΚΑΥΚΑΣΟΥ 8, ΑΘΗΝΑ Τ.Κ 11362
ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854
Email: poske2013@gmail.com
Δ/νση Επικοινωνίας : Χαρ.Τρικούπη 12 Ηλιούπολη

Αθήνα 26/08/2015

ΘΕΜΑ: Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.

Ένα από τα μείζονα προβλήματα που έχουν ανακύψει στον καιρό της κρίσης είναι η επιβίωση των Ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών Υγείας που σε συνδυασμό με τους δημόσιους φορείς σηκώνουν το βάρος της παροχής υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες αυτής της χώρας. Η οικονομική κρίση και η αδυναμία σωστής χρηματοδότησης της Υγείας έχουν δημιουργήσει ουσιαστικά ανθρωπιστική κρίση με πολίτες που δεν μπορούν ουσιαστικά να εξυπηρετηθούν πλήρως στις δημόσιες δομές. Οι ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών Υγείας καλούνται στις παρούσες συνθήκες να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος με την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και των άλλων μικρών ταμείων και το δράμα ξεκινάει εδώ.

Οι ιδιωτικοί φορείς δεν χρηματοδοτούνται από το Κράτος αλλά επιβιώνουν και λειτουργούν από την αμοιβή που εισπράττουν από τους ασθενείς και τις δαπάνες που πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους που εξετάζουν. Με την εφαρμογή του Clawback στον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ οι ιδιωτικοί φορείς πληρώνονται ουσιαστικά για το 40-50% αυτών που προσφέρουν αφού τα υπόλοιπα κουρεύονται αλλά είναι υποχρεωμένοι να εξετάσουν. Δεν χρειάζεται να αναφέρω το κόστος λειτουργίας των Ιατρείων, εργαστηρίων και Πολυιατρείων γιατί είναι γνωστά.

Και εδώ έρχεται το δεύτερο δράμα. Οι περισσότεροι από τους φορείς είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα για να λειτουργήσουν και να αγοράσουν εξοπλισμό είχαν λάβει δάνεια με το δεδομένο ότι ο κύκλος εργασιών που έκαναν ήταν ικανοποιητικός για να αποπληρώσουν τα δάνεια. Τα τελευταία πέντε χρόνια το Κράτος (ΕΟΠΥΥ) το οποίο έχει κάνει ανακεφαλαιοποίηση στις τράπεζες (δηλαδή ουσιαστικά είναι ο βασικός τους μέτοχος) κουρεύει κατά 50-60% τον κύκλο εργασιών και δεν τον πληρώνει ενώ σε υποχρεώνει παράλληλα να εξετάσεις ουσιαστικά δωρεάν τους ασθενείς. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες απαιτούν την εξόφληση των δανείων που έχουν δώσει χωρίς να ενδιαφέρονται ότι ο βασικός τους μέτοχος (το Κράτος) δεν πληρώνει αυτά που οφείλει και τα κουρεύει.

Και εδώ προκύπτει το ερώτημα:

Μπορεί κάποιος οικονομολόγος να απαντήσει πως είναι δυνατόν να είναι συνεπείς οι δανειολήπτες όταν και τους κουρεύουν τις απαιτήσεις τους (και τους υποχρεώνουν να δέχονται ουσιαστικά δωρεάν τους ασφαλισμένους στην περίπτωση των Ιατρικών φορέων Υγείας) και την ίδια στιγμή οι ίδιοι που τους κουρεύουν ζητούν τα δάνεια στο ακέραιο;

Οι κατά καιρούς προτάσεις που έχουν γίνει από πολλούς για μαζική έξοδο των συμβεβλημένων από τον ΕΟΠΥΥ, δεν είναι ρεαλιστική αν δεν γίνει υποχρεωτικά αποδεκτή από όλους τους φορείς Ιατρούς, εργαστήρια, Πολυιατρεία και ιδίως τα μεγάλα και υπό μορφή αλυσίδων Πολυιατρεία. Από την άλλη όλοι θα πρέπει να σκεφτούμε και τον ασθενή ασφαλισμένο που δεν φταίει σίγουρα σε τίποτα.

Την ώρα αυτή που η Ελλάδα περνάει την δυσκολότερη κρίση μεταπολεμικά πρέπει να βρεθεί λύση για την επιβίωση των Ιδιωτικών φορέων Υγείας που αν καταρρεύσουν θα διαλυθεί η Υγεία στην χώρα μας. Η Πολιτεία με τους αρμόδιους οικονομικούς παράγοντες σε συνεργασία με τους συλλογικούς φορείς μας πρέπει να βρεί μία σωστή και βιώσιμη λύση για το καλό όλων μας, ασθενών και φορέων παροχής υπηρεσιών Υγείας.

Η μη βιωσιμότητα των Ιδιωτικών φορέων Υγείας πλην των άλλων θα σημαίνει επίσης και την ανεργία χιλιάδων εργαζομένων σε αυτές αλλά και άλλων επιχειρήσεων που συνεργάζονται μαζί τους με προμήθεια υλικών για την λειτουργία τους. Τώρα είναι η στιγμή που όλοι πρέπει να γίνουμε μία γροθιά και ενωμένοι με τους Συλλογικούς φορείς μας ΠΙΣ και Ιατρικούς Συλλόγους να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. 

Δηλαδή την επιβίωση μας για μια καλύτερη Υγεία.

Φ.Ν Πατσουράκος

Καρδιολόγος - Αρχίατρος ε.α

Πρόεδρος ΠΟΣΚΕ- ΕΕΚΕ

Ταμίας ΙΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου