Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Μπλόκο στην υπουργική απόφαση Κουρουμπλή για τα φάρμακα από Ευρώπη και Μαξίμου! Όλο το παρασκήνιο

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σε προεκλογικό πυροτέχνημα άνευ προηγουμένου αποδεικνύεται η υπουργική απόφαση του Παναγιώτη Κουρουμπλή για τα φάρμακα, μια απόφαση της τελευταίας στιγμής με την οποία επιχείρησε να αλλάξει τα rebate και τα claw backπου πληρώνουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι επιχειρεί δήθεν να εξοικονομήσει χρήματα από τηφαρμακευτική δαπάνη, ο απερχόμενος υπουργός υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, εξέδωσε υπουργική απόφαση για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και τις επιστροφές των φαρμακοβιομηχανιών. Όλα αυτά βέβαια λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η παραίτηση της κυβέρνησης και όλων των υπουργών.

Παίζοντας όπως φαίνεται ένα πολιτικο-οικονομικό παιχνίδι με άγνωστους επωφελούμενους, ο μέχρι πρότινος υπουργός Υγείας εξέδωσε μια υπουργική απόφαση για τα rebate και τα claw back χωρίς όμως να ενσωματώνει τα όσα είχαν συμφωνηθεί νωρίτερα με τον κλάδο. Και αυτό διότι δεν άλλαξε ουσιαστικά τις συμφωνημένες εκπτώσεις και τις επιστροφές που θα εξοικονομούσαν χρήματα από τη φαρμακευτική δαπάνη.
Το «μπλόκο» από το Μαξίμου

Η είδηση πως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής επιχείρησε να αλλάξει κάτι στηφαρμακευτική πολιτική έφθασε σε χρόνο ρεκόρ και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως λένε έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr. Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως οΑλέξης Τσίπρας εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως ο υπουργός Υγείας θέλησε να αλλάξει σημαντικό κομμάτι της φαρμακευτικής πολιτικής την ώρα που ο ίδιος αποχωρούσε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η είδηση κυκλοφόρησε το βράδυ της Πέμπτης με ταχύτατες διαδικασίες, δεδομένου πως είχαν ήδη σπεύσει να διαμαρτυρηθούν άνθρωποι της αγοράς φαρμάκου τόσο σε στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου όσο και της Κουμουνδούρου, λένε πληροφορίες του HealthReport.gr. Διαμαρτυρίες που ενίσχυσαν το κακό κλίμα για την οδό Αριστοτέλους.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές έλεγαν πως τα τηλεφωνήματα έδιναν και έπαιρναν μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης για το θέμα των φαρμάκων.

Που χολώνει η υπουργική απόφαση Κουρουμπλή

Η υπουργική απόφαση Κουρουμπλή πρωτίστως “σκαλώνει” στο γεγονός ότι ανατρέπει όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος για τα rebate και τα claw back, έλεγαν άνθρωποι του ΕΟΠΥΥ το βράδυ της Πέμπτης στο HealthReport.gr.

Κάτι που σημαίνει πως στην πράξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς υπουργική απόφαση δεν μπορεί να αλλάξει νόμο. Απορίας άξιον είναι εάν αυτό ήταν σε γνώση του Π.Κουρουμπλή.
Από την άλλη, η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση δίνει έκπτωση 12% στις εταιρείες που θα παράξουν τα φάρμακά τους εντός χώρας καθώς και 8% σε όσα θα συσκευάζονται ενός Ελλάδος.

Και μπορεί η ρύθμιση αυτή να φαντάζει ελκυστική για την επένδυση των εταιρειών στη χώρα μας, σκοντάφτει όμως επίσης στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία περί αθέμιτου ανταγωνισμού, έλεγαν ακόμη και παράγοντες του υπουργείου Υγείας στο HealthReport.gr μόλις ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία Κουρουμπλή.

Πάντως προς ώρας είναι άγνωστο εάν ο απερχόμενος υπουργός Υγείας θα επιχειρήσει να υποστηρίξει την απόφασή του, μια απόφαση που όπως φαίνεται δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.

Ήδη άλλωστε πολλές φαρμακευτικές εταιρείες – σύμφωνα με έγκυρες πηγές του HealthReport.gr– διερεύνησαν την υπουργική απόφαση για τα φάρμακα και ενημερώθηκαν από τα νομικά τους τμήματα πως ειδικά το κομμάτι των ευνοϊκών εκπτώσεων δεν μπορεί να υλοποιηθεί καθώς σκοντάφτει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου