Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Κίνδυνος για τα έργα ΕΣΠΑ!

- VIRUS.COM.GR

Μόνο τυχαίο δεν ήταν. Το γεγονός ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Θ.Μ. Δημόπουλος έθεσε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να μη χαθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ. 

Στην υγεία η κατάσταση είναι δραματική…


Τα κονδύλια του προγράμματος 2007-2013 θα πρέπει να έχουν απορροφηθεί μέχρι τον Οκτώβριο. Διαφορετικά, οι πόροι χάνονται!

Βέβαια, η απελθούσα κυβέρνηση (όπως και η προηγούμενη) προσπάθησε να πείσει την Ε.Ε. ώστε τα έργα που είναι ώριμα να «περάσουν» στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Είναι πιθανό σε αρκετές περιπτώσεις να τα καταφέρει.

Όμως, στην πραγματικότητα τα σχετικά κονδύλια θα αφαιρεθούν από την νέα περίοδο. Δηλαδή, η χώρα πράγματι θα χάσει κονδύλια!
Τραγική είναι η κατάσταση στην υγεία. Δεκάδες έργα καθυστερούν δραματικά. Έργα, που είναι ενταγμένα στα Περιφερειακά Προγράμματα ή σε προγράμματα όπως η Ψηφιακή Σύγκλιση.

Δεν είναι τυχαίο ότι, τα τελευταία 3 χρόνια, κανένας υπουργός Υγείας δεν έκανε επίσημη ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης των έργων, που αφορούν την Υγεία και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Η απελθούσα, δε, κυβέρνηση έπαψε να δημοσιοποιεί μέχρι και τα στοιχεία του ESYnet. Τόσο προοδευτική η πρώτη αριστερή κυβέρνηση…

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι μόνο στην Περιφέρεια Αττικής υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με έργα συνολικού ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ. Κατά κύριο λόγο, αφορά την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού σε νοσοκομεία. Εκτιμώ ότι στο σύνολο της χώρας πρέπει να κινδυνεύουν περίπου 120 εκατ.!

Πώς όμως να μη χαθούν τα κονδύλια όταν η ένταξη των περισσότερων έργων έγινε από το 2010 έως το 2012; Ακόμη και το 2013, είχαμε εντάξεις έργων! Δηλαδή, πρακτικά η χώρα έχασε περίπου 5-6 χρόνια, σε μελέτες και προετοιμασία…

Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές που οι ιθύνοντες στην προσπάθειά τους να απορροφήσουν γρήγορα τα κονδύλια, προχώρησαν σε ένταξη έργων, όχι αναγκαίων για το σύστημα υγείας. Απλά και μόνο για να μη χαθούν οι πόροι.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μάθαμε από τα λάθη μας. Από τα ΜΟΠ (Μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα), το πακέτο Ντελόρ, τα Κ.Π.Σ. μέχρι και το ΕΣΠΑ, ουδέποτε φτιάξαμε μία πραγματική εθνική στρατηγική για την αξιοποίηση των κονδυλίων. Και φυσικά, να δημιουργήσουμε έναν αξιόπιστο μηχανισμό υλοποίησης των έργων.

Εδώ ακριβώς είναι η πραγματική πτώχευση του ελληνικού δημοσίου. Με ευθύνη των κυβερνήσεων των τελευταίων 30 ετών γεμίσαμε το δημόσιο με άτομα χαμηλής εκπαίδευσης (ΔΕ και ΤΕ). Φαινόμενο που είχε – ανάμεσα στα άλλα δεινά – ως συνέπεια να υπάρχει εγγενής αδυναμία στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση έργων, που χρηματοδοτήθηκαν από κοινοτικούς πόρους.

Αλήθεια είναι επίσης ότι υπήρξαν προσπάθειες να υπερκεραστεί η αδυναμία αυτή. Π.χ. δημιουργήθηκε η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. η οποία ανέλαβε έργα πληροφορικής για λογαριασμό διαφόρων φορέων του δημοσίου. Ωστόσο, δυστυχώς, στην πράξη συχνά λειτούργησε περισσότερο ως μηχανισμός εξυπηρέτησης συμφερόντων !

Δεν τρέφω ελπίδες ότι στις επικείμενες εκλογές θα μιλήσουμε επιτέλους για τα πραγματικά προβλήματα και πώς θα τα λύσουμε. Πολύ φοβάμαι ότι η πραγματική σύγκρουση δεν είναι για τη διακυβέρνηση της χώρας. Αλλά για το ποιος θα διαχειριστεί τα 35 δις ευρώ του πακέτου Γιουνκέρ…

Μοιάζει βέβαιο πλέον ότι ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα. Να εκσυγχρονίσουμε δομές και λειτουργίες. Προς όφελος των πολιτών, δίνοντας αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία και θεμελιώνοντας την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Θα κλείσω όπως άρχισα. Με μια ακόμη δήλωση του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας. 
Παραλαμβάνοντας από τον κ. Κουρουμπλή είπε: «Η πολιτική της Υγείας πρέπει να είναι διαχρονική, πρέπει στο μέλλον να προχωρήσουμε σε μια στρατηγική, η οποία δεν θα μεταβάλλεται πολύ εύκολα»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου