Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Η επόμενη μέρα μετά τις εκλογές στην Υγεία: Τι μένει στη μέση, τι θα ολοκληρωθεί

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Με καθυστέρηση αναμένεται να προωθηθούν κάποια μέτρα που έχουν προγραμματισθεί στον τομέα της Υγείας. Οι εκλογές που προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας με την παραίτησή του, φέρνουν τα πάνω κάτω και πολλές διαδικασίες αναμένεται να «παγώσουν».

Άλλωστε η χώρα που το τελευταίο διάστημα ζει μονίμως σε προεκλογικούς ρυθμούς, στα νοσοκομεία και γενικότερα στο σύστημα υγείας τα πάντα πάγωναν.


Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα κληθεί να αλλάξει ή να διατηρήσει τους διοικητές των νοσοκομείων οι οποίοι είναι σε αναμονή εδώ και καιρό. Κάτι που δεν πρόλαβε να κάνει όπως φαίνεται ο Παναγιώτης Κουρουμπλής παρότι το προανήγγειλε αρκετές φορές.


Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα κληθεί να δημιουργήσει αξιοκρατικές διαδικασίες για την πρόσληψη νέων διοικητών στα νοσοκομεία με εντολή των δανειστών. Κάτι που άλλαξε και τα σχέδια του Π.Κουρουμπλή ο οποίος ήθελε να διορίσει τα «δικά του παιδιά» κατά τα πρότυπα βέβαια των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Μέχρι τότε όμως είναι άγνωστο πως θα λειτουργούν οι διοικητές των νοσοκομείωνκαθώς κατά τη διάρκεια της αναμονής για το αν θα απολυθούν μαζικώς χωρίς αποζημίωση πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν κατεβάσει τα …μολύβια. (Διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ: «Κατέβασαν τα…μολύβια οι διοικητές των Νοσοκομείων! Πως αντιδρούν μετά την τροπολογία για απόλυση)

Προμήθειες νοσοκομείων

Η νέα κυβέρνηση και η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα κληθεί νατροφοδοτήσει άμεσα όλα τα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας με υγειονομικό υλικό. Άλλωστε κατά την περίοδο των εκλογών είναι δύσκολο έως απίθανο να γίνουν μεγάλες παραγγελίες αναλώσιμων.

Η συγκεκριμένη διαδικασία θα πρέπει να γίνει με ρυθμούς εξπρές δεδομένου ότι πολλά νοσοκομεία αλλά και Κέντρα Υγείας στερούνται ακόμη και απλών υλικών.

Ταυτόχρονα η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που γίνονται σήμερα οι προμήθειες των υλικών και να προχωρά σε κεντρικούςδιαγωνισμούς όπως προβλέπει και η συμφωνία με τους δανειστές.

Μέχρι σήμερα παρά την αλλαγή στην ηγεσία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) δεν έχει γίνει καμία απολύτως κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. (Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις απαιτήσεις των δανειστών για τα νοσοκομεία)

Φάρμακα

Η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη όμως και με μεγάλες αλλαγές στηφαρμακευτική πολιτική. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει καταρχάς το κύμα της δυσαρέσκειας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας εξαιτίας της δραστικής μείωσης των τιμών των γενοσήμων φαρμάκων.

Άλλωστε οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι περίμεναν πολλά από το πολιτικό σύστημα δεδομένου ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δεσμευτεί πως θα στήριζε τις ελληνικές εταιρείες. Ωστόσο με βάση το νέο μνημόνιο η νέα κυβέρνηση είτεΑριστερή είτε Δεξιά θα κληθεί να βρει τρόπους να ενισχύσει με διαφορετικούς τρόπους τον κλάδο αφού θα πρέπει άλλωστε να αυξηθεί και η χρήση των γενοσήμων φαρμάκων.

Όμως οι εκλογές αναμένεται να καθυστερήσουν και την τιμολόγηση νέων φαρμάκων. Παρότι ο ΕΟΦ ακόμη και εν μέσω Αυγούστου έχει ξεκινήσει τη διαδικασία καταγραφής και ελέγχου των αιτήσεων των φαρμακευτικών εταιρειών που ζητούν να τιμολογηθούν τα νέα σκευάσματά τους, η νέα ηγεσία θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως για να γίνουν οι τιμολογήσεις και η κυκλοφορία των νέων φαρμάκων.

Γιατροί ΕΟΠΥΥ

Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί όμως να διαπραγματευθεί και με τους ιδιώτες γιατρούς που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ. Οι συμβάσεις τους με τον Οργανισμό ανανεώνονται κάθε λίγους μήνες χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει γίνει διαπραγμάτευση για τις αμοιβές τους ή τον τρόπο που θα παρέχουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες.

Εκτός αυτού οι καθυστερήσεις στις πληρωμές έχουν κάνει πολλούς γιατρούς να θέλουν να αποχωρήσουν από τον ΕΟΠΥΥ.
Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να προσφέρει ελκυστικά πακέτα και στους γιατρούςώστε ειδικά σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν συμβάσεις με συγκριμένες ειδικότητες γιατρών, να είναι δυνατόν να γίνουν.

Πρωτοβάθμια και Γιατροί

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια θα είναι η υλοποίηση των σχεδίων για Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που προς ώρας είναι μόνο στα χαρτιά.
Όλα δείχνουν πάντως πως η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει οριστική λύση με τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ είτε αυτοί επανήλθαν με δικαστικές αποφάσεις είτε είναι εκτός συστήματος.

Από την άλλη η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα πρέπει να δρομολογηθεί καθώς αποτελεί το Α και το Ω για την υγειονομική περίθαλψη και την επιβίωση των νοσοκομείων που σήμερα πνίγονται από περιστατικά, πολλά από τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στο πρώτο βαθμό.

Από το…χρώμα που θα έχει η νέα κυβέρνηση θα εξαρτηθεί βέβαια και αν το σύστημα θα ανοίξει και για τους ιδιώτες γιατρούς που φαίνεται να βλέπουν με ενδιαφέρον τη συνεργασία με τα ΠΕΔΥ που σήμερα υπολειτουργούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου