Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Ζητείται ρευστό για το ΕΣΥ! Νέες περικοπές στα νοσοκομεία λόγω 3ου μνημονίου

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
HealthReport.gr

Όλο και λιγότερα χρήματα θα διατίθενται πλέον για το ΕΣΥ καθώς οι δανειστές ζητούν συνεχείς περικοπές ώστε να βγαίνει το …πρόγραμμα.

Τα ήδη κουρεμένα κονδύλια των νοσοκομείων που έχουν κάνει πολλά να υπολειτουργούν, φαίνεται ότι οδεύουν προς νέο κούρεμα.

Παρά τα αιτήματα του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή για αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, τα χρήματα θα μείνουν καθηλωμένα, ενώ με βάση τους υπολογισμούς αναμένεται να είναι ακόμη και μειωμένα κατά 300 εκατ. ευρώ για το 2016. Και αυτό επειδή σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, το κονδύλι θα περιορισθεί στο 1 δις ευρώ. Αυτά τουλάχιστον προβλέπονται στη συμφωνία και στο νέο μνημόνιο το οποίο βέβαια είναι άγνωστο από ποιον υπουργό θα εφαρμοστεί στην Υγεία.

Πάντως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει ζητήσει να αυξηθούν τα κονδύλια για τα νοσοκομεία και να φθάσουν έστω στα επίπεδα του 2014.
Για τη φετινή χρονιά τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί για το ΕΣΥ είναι 1,388 δις ευρώ ενώ το 2014 ήταν 1,620 δις ευρώ.

Ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί το πράσινο φως για αύξηση του προϋπολογισμού από τους δανειστές.

Άλλωστε ο υπουργός Υγείας παραδέχεται: «Εκεί θα έχουμε μία δυσκολία. Ζητήσαμε ήδη να υπάρξει μία αύξηση του ορίου πληρωμών, γιατί έχουν ανάγκη τα νοσοκομεία, να πάμε τουλάχιστον στο επίπεδο του 2014».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου