Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Κουρουμπλης στο Virus: Είμαστε προετοιμασμένοι για τους θεσμούς


Στοιχεία και δεδομένα συγκεντρώθηκαν, προτάσεις και αντιπροτάσεις συντάχθηκαν και η Αριστοτέλους είναι ή τουλάχιστον δηλώνει έτοιμη να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών. Η στρατηγική του Υπουργού Υγείας έχει χαραχθεί, όπως εξηγεί σε νέες του δηλώσεις στο Virus, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Σύμφωνα με την Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα κλιμάκια των δανειστών βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και είναι σε επαφές με τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο, μέχρι εχθές το απόγευμα δεν υπήρχε επίσημο αίτημα, αν και όλες οι ενδείξεις έκαναν λόγο για ραντεβού σήμερα.

Κατά την κ. Αντρέεβα όλοι οι επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών (ΔΝΤ-ΕΚΤ-Commission- EFSM) θα βρεθούν στην Αθήνα στα μέσα της εβδομάδας.

Αν και στην Αριστοτέλους αναμένουν να χτυπήσει το τηλέφωνο ή να φθάσει το επίσημο προσκλητήριο email, πιο πιθανό σενάριο μοιάζει αυτή την ώρα η συνάντηση πρώτα επικεφαλής υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί η «συνάντηση κορυφής».

«Θα τους ακούσουμε πρώτα, αλλά είμαστε έτοιμοι να τους θέσουμε τις δικές μας προτεραιότητες, αλλά και πλάνο δράσης», ανέφερε στο Virus o Π. Κουρουμπλής.

Για τον Υπουργό Υγείας η αξιοπιστία αποτελεί βάση του στρατηγικού του πλάνου, επαναλαμβάνοντας τις κόκκινες γραμμές προσλήψεων και της Φαρμακευτικής Δαπάνης, όπως τις έχει περιγράψει στο Virus (διαβάστε εδώ).

«Έχει γίνει πολύ καλή προεργασία από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΦ, του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ», υποστήριξε ο κ. Κουρουμπλής.

Αν και ο Υπουργός Υγείας δεν ήθελε να «ανοίξει τα χαρτιά του» ενόψει των συζητήσεων με τους θεσμούς, άφησε να εννοηθεί πως ακόμα και αν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επιμείνουν στην ανάγκη παρέμβασης και σε αυτούς του δύο τομείς, υπάρχουν επιχειρήματα και αντιπροτάσεις.

Τις θέσεις της Αριστοτέλους φέρονται να ενισχύουν και κύκλοι των Βρυξελλών, με τον Π. Κουρουμπλή να εξάντλησε σημαντικό χρόνο σε σχετικές επαφές στο πρόσφατο ταξίδι του στη βελγική πρωτεύουσα.

«Κάποια πράγματα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί», διευκρίνισε ο κ. Κουρουμπλής, όταν το ρωτήσαμε ποιες μπορεί να είναι οι αντιπροτάσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση, προσωπικό στοίχημα για τον Υπουργό Υγείας φαίνεται πως αποτελεί η πλήρης και ουσιαστική εφαρμογή των πρωτοκόλλων, που θα επιτρέψει και τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, χωρίς να χρειαστεί η Αριστοτέλους να καταφύγει σε «πετσόκομμα» της.

Μάλιστα, ο κ. Κουρουμπλής ευελπιστεί να έχει υλοποιήσει τα συμπεφωνημένα με τους θεσμούς μέσα σε 6 μήνες!

Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα εβδομάδα αλλά και οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θερμές για την Κυβέρνηση αλλά και το Υπουργείο Υγείας, το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί μια σειρά θεμάτων. Τις διαπραγματεύσεις, τις απαιτήσεις των δανειστών, τις αντιδράσεις των θιγόμενων επαγγελματιών υγείας, αλλά και τις καθημερινές ανάγκες του πολύπαθου συστήματος υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου