Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Το Reuters αποκαλύπτει το προσχέδιο με τις απαιτήσεις των δανειστών - Πλήρης συμμετοχή ΔΝΤ !

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ EUROGROUP - HMEΡΗΣΙΑ


Το προσχέδιο της ανακοίνωσης του Eurogroup δημοσιεύει το Reuters κι ενώ το Eurogroup ολοκληρώθηκε μετά από 2,5 ώρες συζητήσεων. Σύμφωνα με αυτό η ελληνική πρόταση αποτελεί καλή βάση, αλλά υπογραμμίζεται ότι θα χρειαστούν και άλλα μέτρα. Σημειώνεται στο προσχέδιο ότι θα απαιτηθεί η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ.

Επίσης κάνει αναφορά στα μέτρα που πρέπει να νομοθετήσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτά περιλαμβάνονται θέματα εργασιακά, η ανεξαρτητοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και την αγορά.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που απαιτούνται είναι:

«Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη το αίτημα των ελληνικών αρχών για τριετή υποστήριξη από τον ESM και το συνοδευτικό κατάλογο δεσμεύσεων, συμπεριλαμβανομένου και της ολοκληρωμένης λίστας προαπαιτούμενων. Το Eurogroup επαναλαμβάνει την ανάγκη για συνεχή πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Το Eurogroup καλωσορίζει την αξιολόγηση των Θεσμών ότι η λίστα δεσμεύσεων των ελληνικών δεσμεύσεων αποτελεί μία βάση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα. Το Eurogroup επίσης συμφωνεί με τους Θεσμούς ότι το πακέτο πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά και να διευρυνθεί προκειμένου να παρέχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα πιθανό τριετές πρόγραμμα ESM. Ως εκ τούτου το Eurogroup καλωσορίζει τις επιπρόσθετες δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών στη βάση ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος:

- Πλήρης συμμόρφωση με το μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, με βάση ετήσιο χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους Θεσμούς


- Εφαρμογή φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού και συγκεκριμένων πολιτικών για την πλήρη αντιστάθμιση του δημοσιονομικού αντίκτυπου από την απόφαση του ΣτΕ για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012 και να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

- Υιοθέτηση πιο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής όλης της ''εργαλειοθήκης'' Ι του ΟΟΣΑ, ανάμεσά τους το άνοιγμα καταστημάτων την Κυριακή, οι περίοδος εκπτώσεων, την πώληση των φαρμακευτικών προϊόντων, την ιδιοκτησία φαρμακείου, το γάλα, τα αρτοποιεία. Από την εργαλειοθήκη ΙΙ του ΟΟΣΑ, η κατασκευή πρέπει να συμπεριληφθεί στα προαπαιτούμενα.

- Στην αγορά ενέργειας, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ πρέπει να προχωρήσει, εκτός αν βρεθούν μέτρα αντικατάστασης με ισοδύναμο αποτέλεσμα, όπως συμφωνήθηκε από τους Θεσμούς.

Ουσιαστικά οι εταίροι ζητούν να ψηφίσει η Ελλάδα άμεσα σειρά νομοθετημάτων ώστε να μην τίθεται θέμα αξιοπιστίας της. Και η ψήφιση πρέπει να γίνει τα επόμενα 24ωρα, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σε περίπτωση που ξαναχαθεί η δεδηλωμένη.

Αναφέρεται αναλυτικά στο προσχέδιο του Eurogroup:


"The Eurogroup takes note of the request by the Greek authorities for a three-year ESM stability support and the accompanying list of policy commitments, including a comprehensive list of prior action. The Eurogroup reiterates the need for continued full involvement of the IMF.

The Eurogroup welcomes the assessment by the institutions that the list of policy commitments of the Greek authorities represents a basis to start the negotiations on a new programme. The Eurogroup also agrees with the institutions that the package needs to be significantly strengthened and broadened in order to provide for appropriate conditionality for a possible three-year ESM programme. The Eurogroup thus welcomes the additional following commitments of the Greek authorities on the basis of a clear timetable:

- fully comply with the medium-term primary surplus target of 3.5 percent of GDP by 2018, according to a yearly schedule to be agreed with the institutions;

- carry out ambitious pension reforms and specific policies to fully compensate for the fiscal impact of the Constitutional Court ruling on the 2012 pension reform and to implement the zero deficit clause;

- adopt more ambitious product market reforms with a clear timetable for implementation of all OECD toolkit I recommendations, including Sunday trade, sales periods, over-the-counter pharmaceutical products, pharmacy ownership, milk, bakeries. On the follow-up of the OECD toolkit II, manufacturing needs to be included in the prior action;

- on energy markets, the privatisation of the electricity transmission network operator (ADMIE) must proceed, unless replacement measures can be found that have equivalent effect, as agreed by the institutions;

- on labour markets, undertake rigorous reviews of collective bargaining, industrial action and collective dismissals in line with the timetable and the approach suggested by the institutions. Any changes should be based on international and European best practices, and should not involve a return to past policy settings which are not compatible with the goals of promoting sustainable and inclusive growth;

- fully implement the relevant provisions of the Treaty on Stability, Coordination and Governance in the Economic and Monetary Union, in particular to make the Fiscal Council fully operational;

- adopt the necessary steps to strengthen the financial sector, including decisive action on non-performing loans, transposition of BRRD and measures to strengthen governance of the HFSF and the banks;

- develop a significantly scaled up privatisation programme with improved governance. A working group with the institutions shall provide proposals for better implementation mechanisms;

- amend or compensate for legislation adopted during 2015 which have not been agreed with the institutions and run counter to the programme commitments;

- implement the key remaining elements from the December 2014 state of play of the fifth review of the second economic adjustment programme."

Η ακύρωση

Νωρίτερα είχε ακυρωθεί η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα με θέμα την κρίση στην Ελλάδα.

Στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί σύνοδος των ηγετών των χωρών μελών της ευρωζώνης, η οποία "θα διαρκέσει μέχρι να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες για την Ελλάδα", διευκρίνισε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Τουσκ.

Η ακύρωση αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί ως θετικό μήνυμα για την Ελλάδα και για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις επόμενες ημέρες, τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιουλίου που πρέπει να πληρωθεί η ΕΚΤ. Σε περίπτωση που η Σύνοδος των χωρών της ΕΕ γινόταν απόψε αυτό θα μπορούσε να σημαίνει συζήτηση για τη διαδικασία αποβολής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Οπως όλα δείχνουν, στο τακτικό Eurogroup της Δευτέρας στις 4 το απόγευμα εκτιμάται ότι θα ληφθούν τελικά οι αποφάσεις για την Ελλάδα και για το πώς θα οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις. Στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωομάδας θα επιχειρηθεί να λειανθούν οι αντιδράσεις Γερμανών και Φινλανδών κατά κύριο λόγο. Παράλληλα, στη Σύνοδο Κορυφής των «19», κι όχι σ' αυτήν των «28» που τελικά ακυρώθηκε, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία για το ελληνικό πρόβλημα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές που ζήτησαν περισσότερες εγγυήσεις, επιμένουν στο να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα από την ελληνική Βουλή πριν κλείσει οποιαδήποτε συμφωνία. Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας είπε στο Mega ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμα ορισμένα από τα νομοσχέδιο και μπορούν να ψηφιστούν την Τετάρτη ή Πέμπτη. 

Οπως φαίνεται θα μπορούσε να δοθεί μια παράταση στην Ελλάδα για να κλείσει τη συμφωνία μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο, αφού πρώτα οι σημερινές συνομιλίες καταλήξουν σε ένα... deal σε πολιτικό επίπεδο. Ετσι, στο Eurogroup που ξεκίνησε στις 12.00 αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να υπάρξουν ορισμένες εισηγήσεις στη Σύνοδο Κορυφής το απόγευμα για έναρξη των διαπραγματεύσεων μόλις η Ελλάδα δεσμευτεί για την ψήφιση των μέτρων.

«Οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup είναι δύσκολες», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή της γαλλικής κυβέρνησης.Πρόσθεσε ότι «η Γαλλία είναι σχεδόν μόνη να υποστηρίζει την Ελλάδα».

Τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων επισημαίνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και οι αξιωματούχοι της ΕΕ που προσέρχονται ο ένας με τον άλλο προσέρχονται στη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι.

Σαφείς δεσμεύσεις και αποδείξεις ότι οι προτεινόμενες από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν ζήτησε ο Φινλανδός υπουργός Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος φέρεται να ξεκαθάρισε χθες στους ομολόγους του πως δεν έχει εντολή διαπραγμάτευσης και ότι σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού στη χώρα του.

Ο κ. Στουμπ ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σε μία κλίμακα από το 1 έως το 10 αν οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο 3 με 4.

Για δύσκολες διαπραγματεύσεις έκανε λόγο ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών κ. Σέλινγκ, αλλά δήλωσε παράλληλα αισιόδοξος.

"Συνεχίζουμε τις συζητήσεις σήμερα, οπώς είδατε οι συζητήσεις ήταν εξαιρετικά ακανθώδεις και πολύπλοκες, ευελπιστούμε σε μεγαλύτερη πρόοδο σήμερα", είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόφσκις.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε σήμερα ότι οι συζητήσεις για την επίλυηση της κρίσης στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολες.

Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει συμφωνία σε μια σειρά από σημεία. Το θέμα είναι, τόνισε ο Σέλινγκ σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, να λάβουμε επαρκείς εγγυήσεις από την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παρασκήνιο είναι έντονο και δραματικό και ως προς το ποσό που θα δώσει ο ESM στην Ελλάδα. Φαίνεται ότι δεν θα είναι 53,5 δισ. που υπολόγιζε η Ελλάδα αλλά σίγουρα πάνω από 70 δισ. ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει και ένα γενναίο πακέτο για τις τράπεζες. Πάντως, η γερμανική Bild μίλησε για το ακραίο σενάριο να δοθούν 100 δισ. ευρώ.

Το παρασκήνιο

Το χθεσινό Eurogroup ολοκληρώθηκε έπειτα από 7 ώρες χωρίς συμφωνία αλλά με ελπίδες για να υπάρξει προσέγγιση την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι.

Η σύσκεψη τέλειωσε χωρίς συνέντευξη τύπου και δίχως κοινή δήλωση, με τους Ευρωπαίους να θέτουν θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση και με την σκληρή στάση των Φινλανδών και των Γερμανών να βάζουν φωτιά.

Θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας σήμερα στις 11π.μ. (ώρα Βελγίου), δήλωσε ο εξερχόμενος από τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Έγιναν εις βάθος συζητήσεις επί των ελληνικών προτάσεων, είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Συζητήσαμε επίσης θέματα που αφορούν τη χρηματοοικονομική στήριξη, αλλά και το ζήτημα της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης, ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη».

Αισιόδοξοι δήλωσαν κατά την αποχώρησή τους εμφανίστηκαν τόσο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, όσο και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Για πρόοδο στο ελληνικό ζήτημα έκανε λόγο και ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλ. Στουμπ, ο οποίος ωστόσο φέρεται να υιοθετεί την πιο σκληρή στάση σε σχέση με τους ομολόγους του, προβάλλοντας αντίσταση σε τρίτο πακέτο για την χώρα μας.

«Οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι αρκετές αλλά είμαστε έτοιμοι να σκεφτούμε εναλλακτικές»σημείωσε ο Στουμπ.

Οι εταίροι φαίνεται να ζητούν πρόσθετα μέτρα και σαφή χρονοδιαγράμματα, ενώ θέλουν η ελληνική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να μεταρρυθμίσει τομείς όπως η αγορά εργασίας, αλλά και να ψηφίσει προαπαιτούμενα άμεσα «για να δείξει ότι είναι σοβαρή».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega ασκούνται ισχυρές πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να δώσει εγγυήσεις οικονομικού αλλά και πολιτικού χαρακτήρα.

Αναφορικά με τις εγγυήσεις πολιτικού χαρακτήρα πηγές αναφέρουν ότι θα ζητηθεί από την ελληνική πλευρά να περάσει τάχιστα την Δευτέρα ή την Τρίτη από το κοινοβούλιο τους νόμους για τον ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό.

Στο πολιτικό επίπεδο οι δανειστές θεωρούν ότι οι χθεσινές απώλειες της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην ψηφοφορία δείχνουν πως δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση και ζητούν περισσότερες πολιτικές εγγυήσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μόλις περάσει η σχετική νομοθεσία θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις επί ενός τριετούς προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας που θα φτάνει κοντά στα 80 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα μπορέσουν να δοθούν και τα χρήματα που έχει η Ελλάδα άμεσα για να εκπληρώσει τις διεθνείς δανειακές υποχρεώσεις της.

Στο οικονομικό επίπεδο φαίνεται πως ζητούνται πάρα πολλές εγγυήσεις που ενδεχομένως να έχουν να κάνουν και με επιπρόσθετα μέτρα. Όπως για παράδειγμα να μεταφερθεί η ευθύνη των αποκρατικοποιήσεων σε εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο για να κινηθεί πιο γρήγορα και τα χρήματα αυτά να αποτελέσουν μορφή εγγυήσεων για νέα δάνεια.

Ο Ρέντσι

Δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι θα πει στη γερμανική κυβέρνηση πως πρέπει να συμβιβαστεί και να μην ταπεινώνει την Αθήνα.

«Τώρα πρέπει να υπερισχύσει η κοινή λογική και να συναφθεί μια συμφωνία. Η Ιταλία δεν θέλει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ και λέω προς τη Γερμανία: αρκετά», φέρεται να δήλωσε ο Ρέντσι σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

«Τώρα που ο (Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης) Τσίπρας υπέβαλε προτάσεις που συνάδουν με τα ευρωπαϊκά αιτήματα, πρέπει οπωσδήποτε να υπογράψουμε μια συμφωνία. Είναι αδιανόητο να ταπεινώνουμε έναν ευρωπαίο εταίρο, αφού η Ελλάδα έχει υποχωρήσει σχεδόν στα πάντα», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου