Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Τέλος χρόνου: Συμφωνία ή Grexit

Σαφές μήνυμα ότι ο χρόνος τελειώνει την Κυριακή και η Ελλάδα θα βρεθεί να αντιμετωπίζει την έξοδο της από την Ευρωζώνη εφόσον δεν καταφέρει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων απέστειλαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα.

CAPITAL.GR.

Juncker
"Αποτυχία να καταλήξουμε σε συμφωνία θα οδηγήσει σε χρεοκοπία της Ελλάδας", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk. "Μέχρι σήμερα απέφευγα να μιλάω για προθεσμίες, αλλά σήμερα πρέπει να το πω δυνατά και ξεκάθαρα – η τελική προθεσμία τελειώνει αυτή την εβδομάδα. Έχουμε πέντε ημέρες να βρούμε μια συμφωνία".

Προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι "το μαύρο σενάριο" δεν μπορεί να αποκλειστεί, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker να συμπληρώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προετοιμασμένη για ένα σενάριο Grexit.

Ανοίγοντας την συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε πέντε σημεία:

- Σήμερα συναντηθήκαμε για να συζητήσουμε τη σοβαρή κατάσταση στην Ελλάδα. Οι αρχές της Ευρωζώνης είναι έτοιμες να κάνουν ότι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης συνολικά

- Μετά το δημοψήφισμα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ένα νέο αίτημα για πρόγραμμα εντός του πλαισίου της συνθήκης του ESM περιλαμβανόμενων αυστηρών προϋποθέσεων πολιτικής.

- Συμφωνήσαμε να εξετάσουμε επειγόντως αν είναι δυνατό να διαμορφώσουμε τη βάση για μια συμφωνία η οποία θα σέβεται τις υφιστάμενες δεσμεύσεις και τους κοινούς κανόνες

- Η ελληνική κυβέρνηση το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, 9 Ιουλίου, θα περιγράψει λεπτομερώς τις προτάσεις για μια συνολική και συγκεκριμένη μεταρρυθμιστική ατζέντα η οποία θα αξιολογηθεί από τους θεσμούς και θα παρουσιαστεί στο Eurogroup.

- Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν ξανά την Κυριακή, 12 Ιουλίου

"Όλες οι πλευρές της διαπραγμάτευσης μοιράζονται την ευθύνη για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα. Κάλεσαν όλους του ηγέτες να προσπαθήσουν να βρουν κοινό έδαφος για συμφωνία, αυτό θα είναι η κοινή μας επιτυχία, χωρίς χαμένους ή νικητές", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε: "Αν αυτό δεν συμβεί θα σημαίνει το τέλος των διαπραγματεύσεων με όλες τις πιθανές συνέπειες, περιλαμβανόμενου του χειρότερου σεναρίου στο οποίο όλοι μας θα χάσουμε. Η αποτυχία μας να βρούμε συμφωνία μπορεί να καταλήξει στη χρεοκοπία της Ελλάδας και στην αφερεγγυότητα του τραπεζικού της συστήματος".

"Έχουμε μόνο πέντε ημέρες για να καταλήξουμε στην τελική συμφωνία – μέχρι τώρα απέφευγα να μιλήσω για προθεσμίες αλλά τώρα πρέπει να το πω δυνατά και ξεκάθαρα ότι η τελική προθεσμία τελειώνει αυτή την εβδομάδα… έχουμε όλοι ευθύνη να επιλύσουμε την κρίση".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker δήλωσε ότι ο ίδιος θα επιθυμούσε "η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει το αργότερο μέχρι την Παρασκευή το πρωί μια ολοκληρωμένη λύση".

Ξεκαθάρισε ότι σήμερα δεν βρέθηκε μια συμφωνία, ενώ για το δημοψήφισμα εκτίμησε ότι οδήγησε στην αποδυνάμωση της ελληνικής θέσης και δεν την ενίσχυσε.

"Δεν θέλω να αποκλείσω καμία υπόθεση", υπογράμμισε σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων από δω και στο εξής.

Ερωτηθείς για την απόφαση στη σύνοδο της Κυριακής να προσκληθούν και οι 28 ηγέτες της ΕΕ ο πρόεδρος Tusk σημείωσε ότι χρειάζεται να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις σε επίπεδο Ευρωζώνης αλλά και στο επίπεδο των 28 της ΕΕ."Η κατάσταση είναι κρίσιμη δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το μαύρο σενάριο – να μην υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συζητήσουμε τις συνέπειες για όλη την ΕΕ και όχι μόνο για την Ευρωζώνη

. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε επίσης τις θέσεις για παράδειγμά στο θέμα της πιθανής ανθρωπιστικής δράσης στην Ελλάδα εάν είναι αναγκαία".

"Δεν αμφιβάλω ότι είναι η πιο κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της ΕΕ", υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου