Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Ιδιώτες γιατροί: χωρίς ρευστό και ασθενείς!

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Health Report

Η αναμονή για τη συμφωνία με τους δανειστές, που ήρθε τελικά με σκληρά μέτρα, «έφαγε» και τον ιατρικό κόσμο που βλέπει τις τελευταίες ημέρες το επάγγελμα να καταρρέει λόγω έλλειψης ρευστού.

Το πάγωμα της αγοράς και οι κλειστές τράπεζες άλλωστε έχουν κάνει τον ΕΟΠΥΥ να έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών και τους ασθενείς να αφήνουν για αργότερα τις ιατρικές τους ανάγκες.

Αποτέλεσμα είναι τα περισσότερα ιατρεία να είναι σχεδόν άδεια, καθώς και οι ασθενείς μεταχρονολογούν ακόμη και τις ιατρικές τους ανάγκες λόγω έλλειψης μετρητών.

Αντίστοιχα και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια που βλέπουν τα ταμεία τους να αδειάζουν αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει και οι ασθενείς αδυνατούν.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι περισσότεροι ιατρικοί σύλλογοι (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Ιατρικός Σύλλογος Πατρών κ.α.) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως ο κλάδος θα πρέπει να εξοφληθεί άμεσα διαφορετικά θα αρχίσουν να κλείνουν το ένα ιατρείο μετά το άλλο.

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς ο ΕΟΠΥΥ λόγω έλλειψης κονδυλίων και χρηματοδότησης είχε αρχίσει τη στάση πληρωμών …καιρό τώρα.

Πάντως φαίνεται πως τα ταμεία του μεγαλύτερου Φορέα υγείας της χώρας θα αρχίσουν να γεμίζουν σε βάρος βέβαια των συνταξιούχων αν κλειστεί η συμφωνία με τους δανειστές καθώς η πρότασή τους προβλέπει αύξηση των εισφορών υπέρ Υγείας, κάτι που όμως σημαίνει μείωση συντάξεων.

Όμως μέχρι σήμερα να σημειωθεί πως τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν απέδιδαν τα χρήματα που αναλογούσαν για την υγεία στον ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα ο οργανισμός να βρίσκεται σε οικονομική κατάρρευση με όλους τους παρόχους να διαμαρτύρονται λόγω μη εξόφλησής τους.

3 σχόλια:

  1. Το πάρτυ τελείωσε. Υπήρχαν πολύ περισσότερα απ' οτι χρειάζονταν,ιατρεία,,διαγνωστικά, φαρμακεία, κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μόνη διέξοδος για τους γιατρούς απ΄ ότι φαινεται είναι στο εξωτερικό. Εδώ πιά θα μείνουν οι ηλικιωμένοι γιατροί. Καλό θα είναι να μπεί όριο ηλικίας στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και στους ιδιώτες, ώστε να μείνει έστω και λίγος χώρος για τους νέους γιατρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν πειράζει που είναι απλήρωτοι οι γιατροί.... Αφού πληρώνονται οι καθαρίστριες και η ΕΡΤ, όλα καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή