Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Τι μέλλει γενέσθαι στην Υγεία


Η πρόταση της Κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας είναι πλέον στους Θεσμούς, που περνούν τα προτεινόμενα μέτρα από «κόσκινο». Αν και η προσοχή μοιάζει να στρέφεται σε αλλαγές στον ευρύτερο χώρο της οικονομίας, σε φορολογικά, ΕΚΑΣ κ.ά., στο χώρο της Υγείας φαίνεται πως τα μέτρα που θα ληφθούν είναι όσα συζητούνταν στην προηγούμενη φάση της διαπραγμάτευσης.

Διαφοροποίηση αναμένεται να υπάρξει στο θέμα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), όπου αναμένεται να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς, παρά τις αρχικές επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Κατά τα άλλα, το Φ.Π.Α. στα Φάρμακα θα διαμορφωθεί στο 6%, ενω από 1η Ιουλίου καθίσταται και πάλι υποχρεωτική η καθολική συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη διεθνή ονομασία της δραστικής ουσίας. Οι όποιες εξαιρέσεις είχαν θεσμοθετηθεί το τελευταίο διάστημα θα ανακληθούν.

Ακόμη, προβλέπεται η τη μείωση των τιμών σε off-patent και γενόσημα φάρμακα, κατά 50% της τιμής των πρωτοτύπων και κατά 32,5%, αντίστοιχα. Μάλιστα, η μείωση, που προκύπτει από την κατάργηση «της ρήτρας κεκτημένων δικαιωμάτων», θα αφορά και τα σκευάσματα που κυκλοφορούσαν στην αγορά ήδη το 2012.

Το clawback θα πρέπει να εισπραχθεί για τη χρονιά που πέρασε, ενώ ο στόχος θα διατηρηθεί και για το τρέχον έτος και για το 2016.

Τέλος, προβλέπεται μείωση των δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις στο όριο του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

1 σχόλιο:

  1. Θα ισχύει το ποσοστό συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία όπως ήταν μέχρι τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή