Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Οι καρκινοπαθείς καταγγέλουν ελλείψεις ογκολογικών φαρμάκων - Κουρουμπλής και φαρμακοβιομηχανία καθησυχαστικοί



Σε καταγγελίες, για ελλείψεις αντικαρκινικών φαρμάκων, αλλά και για οικονομική επιβάρυνση των καρκινοπαθών, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις αναγκάζονται να πληρώσουν εξ' ολοκλήρου το κόστος του φαρμάκου και σε κάποιες να πληρώσουν συμμετοχή, προέβη η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας - Θράκης, Περσεφόνη Μήττα την Παρασκευή. 

Η κυρία Μήττα ειδικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι υπάρχουν ελλείψεις αντικαρκινικών φαρμάκων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τα οποία έχουν ογκολογικές κλινικές, και ότι οι ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν στον ΕΟΠΥΥ για να τους τα "γράψει" και στη συνέχεια να τα προμηθευτούν, πληρώνοντας το σύνολο του κόστους, ή πληρώνοντας συμμετοχή. Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις καρκινοπαθών που περιμένουν μέχρι και πέντε μήνες για να χειρουργηθούν, γεγονός που αποδίδεται στις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, ενώ κατήγγειλε ότι σε ηλικιωμένους καρκινοπαθείς, οι οποίοι έχουν πιθανότητα επιβίωσης 5%, δεν χορηγείται θεραπεία, λόγω του υψηλού κόστους.

Αντίθετη άποψη πάντως, έχει η η διοικήτρια του νοσοκομείου Ευαγγελία Κουρτέλη-Ξουρή του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, η οποία τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότιαυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έλλειψη φαρμάκων. "Δεν γνωρίζω αν σε 2-3 μήνες θα υπάρχει έλλειψη φαρμάκων, πάντως προς το παρόν δεν υπάρχει έλλειψη και δεν αφήνουμε κανέναν μα κανέναν ασθενή χωρίς θεραπεία", επισήμανε η διοικήτρια του Θεαγενείου.

Παράλληλα, τόνισε ότι εδώ και 1-1,5 χρόνο κάποια αντικαρκινικά φάρμακα, λόγω του κόστους , δεν τα προμηθεύονται οι ασθενείς από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά από το Θεαγένειο. Μάλιστα, για να μην ταλαιπωρείται ο καρκινοπαθής, υπάλληλος του νοσοκομείου αναλαμβάνει τη διαδικασία της εύρεσης του φαρμάκου, για λογαριασμό του ασθενούς. "Για τα αντικαρκινικά φάρμακα οι ασθενείς δεν πληρώνουν συμμετοχή, αλλά αν έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα, π.χ, πίεση, ή κάτι άλλο, εκεί πληρώνουν συμμετοχή για το φάρμακο που είναι για την πίεση", εξήγησε η κ. Κουρτέλη-Ξουρή.

Πάντως για το θέμα των ογκολογικών φαρμάκων μίλησε χθες και ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην συνάντηση που είχε με τους φαρμακοποιούς, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ελλείψεων και πως όλοι οι φορείς του φαρμάκου, δίνουν μάχη ώστε να υπάρξει απόλυτη επάρκεια στα φάρμακα την κρίσιμη αυτή περίοδο.

Αλλά και οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης, αναφέρει στο onMed, ότι πληροφορήθηκε για την κατάσταση στην Β. Ελλάδα, ωστόσο υπογραμμίζει ότι δεν τίθεται θέμα ελλείψεων στα ογκολογικά φάρμακα αυτή την στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου