Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Συσκέψεις και αγωνία για την επάρκεια φαρμάκων στην αγορά



Η επάρκεια φαρμάκων συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Υγείας, υπό τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

IATRONET

Κορυφώνεται η ζήτηση των ασφαλισμένων για φάρμακα, κυρίως για χρόνιες παθήσεις.

Η ανησυχία που προκαλείται από την οικονομική εκκρεμότητα, ωθεί πολλούς ασθενείς στα φαρμακεία, προκειμένου να προμηθευτούν όσο το δυνατό μεγαλύτερες ποσότητες σκευασμάτων.

Οι αποθήκες προμηθεύουν τα φαρμακεία με το...σταγονόμετρο, προκειμένου να μην υπάρξουν ελλείψεις, ενώ οι φαρμακοποιοί που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο κάνουν λόγο για ελλείψεις.

Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι υπάρχουν ορισμένες ελλείψεις σε ειδικά σκευάσματα, οι οποίες καλύπτονται εκ των ενόντων, δηλαδή με ανταλλαγές μεταξύ των φαρμακείων.

Η επάρκεια φαρμάκων συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Υγείας, υπό τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος και οι αντιπρόεδροι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δέσποινα Μακριδάκη και Ηλίας Γιαννόγλου.

Κύριο θέμα συζήτησης η διασφάλιση της επάρκειας των φαρμακευτικών προϊόντων, για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

Ο υπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών να συνεχίσει ο κανονικός εφοδιασμός της αγοράς με τις συνήθεις ποσότητες φαρμάκων.

Οι εκπρόσωποι των φορέων ανέφεραν ότι ο εφοδιασμός της αγοράς διεξάγεται κανονικά και δεσμεύτηκαν για την περαιτέρω ομαλή ροή του.

Ζήτηση

Από το περασμένο Σάββατο παρατηρείται μεγάλη αύξηση (πάνω από 25%) στη ζήτηση γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας και φαρμάκων για χρόνιες παθήσεις, όπως υπέρταση και διαβήτης.

Λόγω του ελέγχου κίνησης κεφαλαίων (capital control), υπήρξαν στις αρχές της εβδομάδας περιπτώσεις στις οποίες φαρμακαποθήκες ζητούσαν από τους φαρμακοποιούς μετρητά ή ταχεία εξόφληση των παραγγελιών (επιταγή “επ΄ αυτοκινήτω”).

ΕΟΠΥΥ

Για να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση, ο ΕΟΠΥΥ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει την εφαρμογή των δίμηνων συνταγών, αλλά προς το παρόν αυτό δεν κρίνεται αναγκαίο να συμβεί.

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) καλεί τα μέλη του να χορηγούν συνταγές με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και όχι με βάση ό,τι ζητούν οι ασφαλισμένοι.

Ο υπουργός Υγείας έχει δώσει εντολή για συστηματική παρακολούθηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και έχει ζητήσει από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να τηρούν τα τρίμηνα αποθέματα ασφαλείας.

ΕΟΦ

Ικανοποίηση για τον – μέχρι τώρα – εφοδιασμό της αγοράς με φάρμακα, εξέφρασε την Πέμπτη το προεδρείο του ΕΟΦ.

Με επιστολή, ευχαριστεί όλους τους συλλογικούς φορείς (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, ΠΣΦ, ΟΣΦΕ) που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση για συνεννόηση και συνεργασία, με σκοπό τη διασφάλιση της επάρκειας των φαρμακευτικών προϊόντων στις δυσμενείς συνθήκες που βιώνει η χώρα μας.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου