Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Απαιτείται «ασπίδα» γύρω από την Υγεία


Σε επιφυλακή καλείται να παραμείνει Υπουργείο Υγείας, ΕΟΦ, ΥΠΕ και οι φορείς του Φαρμάκου και των Προμηθευτών για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν από την έλλειψη ρευστότητας και τη συνεχιζόμενη Τραπεζική Αργία.

Η Αριστοτέλους έχει επιδοθεί, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, σε έναν αγώνα δρόμου, που μοιάζει να έχει ακόμα αρκετά χιλιόμετρα, για να διασφαλίσει μια, όσο το δυνατόν πιο εύρυθμη λειτουργία του χώρου της Υγείας.

Με τις Τράπεζες να παραμένουν κλειστές, τη Διαπραγμάτευση να βρίσκεται στον αέρα και το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη να κρίνεται το επόμενο διάστημα, ο κίνδυνος κλιμάκωσης των προβλημάτων είναι ορατός.

Η προειδοποίηση των 10 καθηγητών των Τομέων της Πολιτική, της Διοίκησης και της Οικονομίας Υγείας για τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας, παραμένει και μετά το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος.

Όπως τόνισαν σε ανακοίνωση τους, ενδεχόμενη χρεοκοπία απειλεί την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία πολλών δημόσιων νοσοκομείων.

«Εάν στο άμεσο μέλλον δεν χρηματοδοτηθούν, πολλά εξ αυτών θα πρέπει να κλείσουν γιατί δεν θα μπορούν να προμηθεύονται όχι μόνο τα αναλώσιμα, στα οποία ήδη παρουσιάζονται ελλείψεις, αλλά και τα εξειδικευμένα υλικά τα οποία είναι απαραίτητα για ορθοπεδικές, καρδιοχειρουργικές, κ.ά. επεμβάσεις, καθώς και τα φάρμακα, κυρίως δε αυτά για σοβαρές παθήσεις (πχ αντικαρκινικά)», ανέφεραν.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επάρκεια των Δημόσιων Νοσοκομείων σε υλικά έχουν κρούσει και οι εταιρίες ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Όπως αναφέρει ο ΣΕΙΒ τα αποθέματα των εταιριών του κλάδου επαρκούν για ένα μήνα, αλλά οι ελλείψεις έχουν κάνει την εμφάνιση τους πριν από την προκήρυξη του Δημοψηφίσματος.

Επιπλέον, όπως τονίζει ο ΣΕΙΒ οι Οίκοι του εξωτερικού έχουν αυξημένη ανησυχία για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και είναι επιφυλακτικοί στην εκτέλεση των παραγγελιών προς τους αντιπροσώπους τους.

Μεγαλύτερη, όμως, είναι η ανησυχία για την επάρκεια Φαρμάκων, ιδιαίτερα από τους πολίτες και κυρίως από πάσχοντες και τους οικείους τους.

Αρκετοί ήταν εκείνοι, ιδίως οι χρόνιοι πάσχοντες, που έσπευσαν να προμηθευτούν όσα σκευάσματα μπορούσαν. Ινσουλίνες, σκευάσματα κατά της πίεσης και της χοληστερόλης, μεταξύ άλλων φαρμάκων, ήταν μαζί με τα βρεφικά γάλατα τα προϊόντα που εξαντλούνταν στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Παραδόσεις, όμως, δεν γίνονται με την ίδια ταχύτητα ή στις ίδιες ποσότητες, αφού η προμήθεια από τις φαρμακαποθήκες είναι φειδωλή συγκριτικά με τη ζήτηση. Δηλαδή, αν και αρκετές έβαλαν ένα αυξημένο, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, πλαφόν παραδόσεων, οι ποσότητες μοιάζουν ανεπαρκείς βάσει της ζήτησης. Είναι σαφές άλλωστε, πως στις συναλλαγές προτιμούνται μετρητά. Αρκετοί Φαρμακοποιοί αδυνατούν να στηρίξουν περαιτέρω το σύστημα και, όπως καταγγέλλεται, αποφεύγουν να εκτελέσουν συνταγές του ΕΟΠΥΥ, είτε μερικώς είτε στο σύνολο τους. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, όμως, χρειάζεται να «βγάλουν το τεφτέρι» και να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς – πελάτες τους , παρέχοντας σκευάσματα με … «υποσχετικές».

Αν η καθημερινότητα στη χώρα δεν επιστρέψει σε μια κάποια κανονικότητα αρκετές συνταγές δεν θα μπορούν να εκτελεστούν, κυρίως οι 3μηνες πόσο μάλλον οι 6μηνες.

Ωστόσο, Υπουργείο Υγείας, ΣΦΕΕ και ΠΕΦ διαβεβαιώνουν πως η επάρκεια είναι διασφαλισμένη, έστω στην παρούσα φάση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, όλες οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι θυγατρικές, έχουν ήδη μελετήσει σχέδια για την αντιμετώπιση των κρίσιμων αυτών ωρών και δεν είναι λίγες εκείνες που εξετάζουν ακόμη και παροχή δωρεάν σκευασμάτων, κυρίως αναντικατάστατων θεραπειών και φαρμάκων για σοβαρές και χρόνιες παθήσεις.

Όλα αυτά βέβαια θα κριθούν στην πράξη, αν και όλοι ελπίζουμε να μη χρειαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου