Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Οι «θεσμοί» καταπιάνονται με την Υγεία


Με πυρετώδεις ρυθμούς εξελίσσονται οι συζητήσεις, επαφές και διαπραγματεύσεις μεταξύ τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και υπηρεσιακών παραγόντων, ενώ σήμερα αναμένεται πραγματοποιηθεί το ραντεβού με στελέχη του Υπ. Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση που αφορά στα θέματα αρμοδιότητας της Αριστοτέλους αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, αλλά οι ομάδες εργασίας σε αυτή φάση θα είναι σε «δευτεροβάθμιο» επίπεδο.

Συγκεκριμένα, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας και των Φορέων αρμοδιότητας του αναμένεται να συναντηθούν εντός της ημέρας, πιθανότατα εκτός Υπουργείου, σε κάποιο από τα ξενοδοχεία διαμονής των εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών, Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, στόχος είναι τα τεχνικά κλιμάκια να έχουν ολοκληρώσει το δικό τους κομμάτι της διαδικασίας έως το τέλος της εβδομάδας. Η δεύτερη φάση, που αφορά στις «πρωτοβάθμιες» συναντήσεις των υψηλόβαθμων αξιωματούχων αναμένεται να ακολουθήσει, με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι τρεις εκ των οποίων (εκτός της κ. Βελκουλέσκου του ΔΝΤ που αναμένεται αύριο) έχουν ήδη φθάσει στην Αθήνα.

Η διαπραγμάτευση στον τομέα της Υγείας αφορά στην επαναφορά της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία για όλα τα φάρμακα, είσπραξη του clawback από όλους τους φορείς, τιμολογιακή αναπροσαρμογή διαγνωστικών εξετάσεων και μειώσεις τιμών σε φάρμακα, που βγαίνουν από το καθεστώς προστασίας.

Παράλληλα, ανοικτό είναι το θέμα της εφαρμογής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, που αγγίζει τα Φαρμακεία, με απελευθέρωση και του καναλιού διανομής των ΜΗΣΥΦΑ και «άνοιγμα» του επαγγέλματος.

Από την πλευρά του, ο Π. Κουρουμπλής έχει θέσει δύο κόκκινες γραμμές, το θέμα των προσλήψεων και της διατήρησης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου