Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Απλήρωτοι οι μικροβιολόγοι της Αμαλιάδας!

Αντιστράφηκαν οι ρόλοι μεταξύ των συμβεβλημένων μικροβιολόγων γιατρών της Αμαλιάδας και του ΕΟΠΠΥ, αφού αντί να αμείβονται για τις υπηρεσίες τους προς τους ασφαλισμένους, έχουν φθάσει στο σημείο να χρηματοδοτούν οι ίδιοι από τις οικονομίες τους τα εργαστήριά τους και κατ’ επέκταση τον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ!

Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς τοποθετούνται σε βάθος διετίας, claw back και rebate, πλαφόν, κούρεμα και πάει λέγοντας, έχουν οδηγήσει τα μικροβιολογικά εργαστήρια να ψυχορραγούν και οι μικροβιολόγοι βρίσκονται πραγματικά σε αδιέξοδο και δεν γνωρίζουν πλέον πόσο θα αντέξουν να συντηρούν τα εργαστήριά τους και να εξυπηρετούν τους ασθενείς, αφού αντί να πληρώνονται βάζουν και από την τσέπη τους!

Εξυπηρετούν κανονικά αλλά για πόσο…

Επί της ουσίας χρηματοδοτούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και από τη στιγμή που έκλεισαν οι τράπεζες η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά, αφού κινδυνεύουν να ξεμείνουν από αναλώσιμα. Οι προμηθευτές των αναλώσιμων, οι συντηρητές των μηχανημάτων ζητούν στην πλειοψηφία τους να πληρώνονται τοις μετρητοίς και οι γιατροί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε αυτή την κατάσταση. Τα έτοιμα σε λίγο θα τελειώσουν και οι ίδιοι δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους, οι οποίοι κάνουν κανονικά τις εξετάσεις τους, δεν γνωρίζουν όμως ότι οι γιατροί είναι απλήρωτοι.

Όπως λένε οι μικροβιολόγοι, χρηματοδοτούν αυτή τη στιγμή από τις οικονομίες τους την πρωτοβάθμια περίθαλψη και δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους. Την τελευταία διετία ο ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά τους έχει πληρώσει μόλις για πέντε μήνες για το έτος 2013 και για πέντε μήνες το έτος 2014.

Επί της ουσίας φορολογούνται για χρήματα τα οποία δεν έχουν λάβει και πληρώνουν κανονικά τους φόρους, άσχετα εάν στις τσέπες τους δεν έχουν βάλει ούτε ευρώ!

Από την άλλη πλευρά υποχρεώθηκαν και έχουν πληρώσει ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία για να γίνει έλεγχος για την απόδοση του 10% για το έτος 2013 και ακόμη τα πορίσματα δεν έχουν κοινοποιηθεί τα πορίσματα στον ΕΟΠΥΥ.

Αλαλούμ

Αυτή τη στιγμή επικρατεί ένα απίστευτο αλαλούμ με τη συνεργασία που έχουν οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς όπως λέει ο μικροβιολόγος κ. Ηλίας Μιχαλόπουλος, αυτή τη στιγμή οι μικροβιολόγοι δεν γνωρίζουν πότε έχουν πλαφόν, ποιες εξετάσεις εγκρίνονται και ποιες όχι, αφού δεν έχει ξεκαθαρίσει από τον ΕΟΠΥΥ τι ισχύει σε κάθε περίπτωση. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι από τα τέλη του 2012 άλλαξαν τα δεδομένα και ως προς τις αποζημιώσεις για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Έτσι, άλλες τιμές προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και άλλες τιμές ως νέα ασφαλιστική αποζημίωση έχει καθορίσει ο ΕΟΠΥΥ! Για παράδειγμα ενώ μία εξέταση για ελεύθερη θυροξίνη ( FT4) έχει ισχύουσα αποζημίωση 20,54 ευρώ η νέα ασφαλιστική αποζημίωση προβλέπει τιμή 12,00 ευρώ και βάσει αυτής αποζημιώνονται οι μικροβιολόγοι. Τέτοιες αποκλίσεις εντοπίζονται σε όλες τις εργαστηριακές εξετάσεις.

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε πριν από δέκα ημέρες περίπου, αναφορικά με το πρώτο εξάμηνο του 2014, αφού είχε γίνει το claw back και το rebate, ήρθε καινούργιο για το ίδιο χρονικό διάστημα και οι λογιστές των μικροβιολόγων ψάχνουν να δουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Οι μικροβιολόγοι καλούνται να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις με ποσά τα οποία δεν έχουν εισπράξει και δεν γνωρίζουν εάν θα τα εισπράξουν.

Και την ίδια στιγμή αρχίζουν να στερεύουν από χρήματα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα εργαστήριά τους, αφού καλούνται να πληρώσουν με αντικαταβολή καθετί που παραγγέλνουν από τους προμηθευτές.

«Τα τελευταία δύο χρόνια υπολειτουργούμε. Ξεκίνησε ο ΕΟΠΥΥ κατεβάζοντας τις τιμές των εξετάσεων σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ από την άλλη δεν πληρώνει στα χρονικά όρια που υποτίθεται μας έχει επιβάλλει το claw back και το rebate, με αποτέλεσμα να μας δίνει το 50% των όσων μας χρωστά. Ουσιαστικά χρηματοδοτούμε τα εργαστήριά μας και τον ΕΟΠΥΥ. Συντηρούμε τα εργαστήρια μας με ότι είχαμε στην άκρη και είμαστε όλοι στο περίμενε» είπε χαρακτηριστικά ο μικροβιολόγος κ. Χρήστος Κουρέλης.

Το πόσο θα αντέξουν οι μικροβιολόγοι είναι άγνωστο, πάντως συνάδελφοί τους σε άλλες περιοχές όπως η Πάτρα, άρχισαν να διακόπτουν τις συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ.


Ηλίας Μιχαλόπουλος (μικροβιολόγος)

«Ο ΕΟΠΥΥ είναι παντελώς ασυνεπής απέναντί μας, με αποτέλεσμα να μην πληρώνει όπως οφείλει να κάνει και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε για τα αναλώσιμα, τα υλικά, τη συντήρηση των μηχανημάτων. Άλλο τιμολόγιο υπάρχει και άλλη αποζημίωση λαμβάνουν τα εργαστήρια, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε τι πληρωνόμαστε, αλλά φορολογούμεθα με βάση την απόδειξη που κόβουμε. Δεν ξέρουμε πότε έχουμε πλαφόν, ποιες εξετάσεις εγκρίνονται και ποιες όχι. Είχαμε claw back και rebate για το πρώτο εξάμηνο του 2014 και πριν δέκα ημέρες μας ήρθε καινούργιο. Επικρατεί αλαλούμ. Πληρώνουμε επί αντικαταβολή με αυτά που παίρνουμε από τις τράπεζες γιατί δεν στέλνουν τίποτα οι προμηθευτές και δεν μπορούμε να παραγγείλουμε υλικά και πάει λέγοντας. Υπάρχουν συνάδελφοι που ευχαρίστως θα σταματούσαν τον ΕΟΠΥΥ αλλά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι που αρέσκονται να λένε ότι θα μας κλείσουν γιατί οι ίδιοι αντέχουν οικονομικά».

Χρήστος Κισκήρας (μικροβιολόγος)

«Είμαστε απλήρωτοι και μας χρωστάνε πάρα πολλά χρήματα. Μας χρωστάνε από τον Δεκέμβριο του 2011, μας κούρεψαν έξι μήνες από το 2012, για το 2013 μας έχουν πληρώσει για πέντε μήνες και περιμένουμε να δούμε πότε θα πάρουμε τα χρήματά μας από τον ΕΟΠΥΥ. Λειτουργούμε με τις δικές μας οικονομίες, οι οποίοι τελειώνουν. Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τους ασφαλισμένους, αλλά όταν δεν έχουμε τι θα κάνουμε; Κινούμαστε με ότι προλάβαμε και βγάλαμε από τις τράπεζες, αλλά δεν ξέρουμε για πόσο ακόμη θα αντέχουμε να το κάνουμε αυτό».

Θωμάς Τσούμας (μικροβιολόγος)

«Τα προβλήματα είναι γνωστά και χρηματοδοτούμε μόνοι μας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς να ξέρουμε πόσο θα μας πληρώσουν και εάν θα μας πληρώσουν. Ανακοίνωσαν πλαφόν στις 20 Δεκεμβρίου του 2014 με αναδρομική ισχύ από 1/1/2014! Αυτό είναι ένα από τα πολλά που γίνονται με τον ΕΟΠΥΥ. Η δυσκολία αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη, εμείς πρέπει να πληρώνουμε τοις μετρητοίς για τα αντιδραστήρια, για όλα τα αναλώσιμα, για τις υποχρεώσεις μας και δεν ξέρουμε που θα οδηγηθεί η κατάσταση και φυσικά πόσο θα αντέξουμε και εμείς». 

Μαρία Καραμπάτση
http://www.patrisnews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου