Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Επιτροπή Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης με επικεφαλής τον Γ. Μπασκόζο



Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, αναλαμβάνει επικεφαλής της νεοσύστατης Εθνικής Επιτροπής Παρακολούθησης για τη φαρμακευτική δαπάνη και την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Η σύσταση της επιτροπής αποφασίστηκε, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται τάσεις υπέρβασης στη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ. Το γεγονός αυτό, σήμανε αμέσως συναγερμό στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς την υπέρβαση θα κληθούν να πληρώσουν με clawback για ακόμη μία φορά οι φαρμακοβιομηχανίες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο για το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, η υπέρβαση άγγιξε τα 130 εκατ. ευρώ, την ώρα που πέρυσι για όλο τον χρόνο, το ποσό ανήλθε σε περίπου 220 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει στο on Med ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Γ. Μπασκόζος, δεν χαλαρώνουμε και τα μέτρα που θα λάβουμε θα είναι σοβαρά ώστε να μην γίνεται άσκοπη συνταγογράφηση, ενώ επιπλέον θα επιδιώξουμε και την συναίνεση του ιατρικού κόσμου.

Η επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης, απαρτίζεται από τη διευθύντρια φαρμακείου του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», Ουρανία Τοδούλου (αναπληρώτρια Μ. Βλάχου), τη δερματολόγο Σοφία Παπανίκου (αναπληρώτρια Αν. Αποστολοπούλου), την προϊσταμένη Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτα Λίτσα (αναπληρώτρια Χ. Κάνη), την πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Αικατερίνη Αντωνίου (αναπληρώτρια ∆. Μακριδάκη), την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Λειτουργίας της Η∆ΙΚΑ Ελπίδα Φωτιάδου (αναπληρώτρια Αντ. Πάνου) και το γενικό γιατρό Ελευθέριο Θηραίο (αναπληρωτής Χ. Καρανίκας).

1 σχόλιο:

  1. Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης. Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει πλαφόν στη συνταγογράφηση. Τελευταία όμως έμαθα ότι οι νοσοκομιακοί γιατροί εξαιρούνται του πλαφόν. Αν ισχύει αυτό, γιατί μιλάνε τόσο γενικά και δεν λένε εξ αρχής ποιοί κάνουν τις υπερβάσεις; Γιατί μοιράζουν την ευθύνη σε όλους; Παρακαλώ άν ξέρει το θέμα κάποιος ας μου απαντήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή