Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Ανδρέας Ξανθός για τη συμφωνία: «Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες μας»!

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Τι λέει για τα μέτρα που έρχονται
ΗΕΑLTH REPORT.GR

Σε πολλές παραδοχές για τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις οι οποίες όμως δεν ευοδώθηκαν έτσι όπως ανέμεναν, προχωρά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας ξανθός.

Ο κ.Ξανθός μιλώντας στον Team Fm για τις τελευταίες εξελίξεις υπογράμμισε ότι ήταν δύσκολη και σκληρή συμφωνία ενώ παραδέχεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είδε τα σχέδιά του για ανατροπή της λιτότητας μετά από μία πρωτοφανή διαδικασία διαπραγμάτευσης να γκρεμίζονται.

Ο κ.Ξανθός στη συνέντευξή του στον στον Team FM και την ενημερωτική εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ανέφερε:

«Προφανώς έχουμε έναν πολύ επώδυνο συμβιβασμό, μία συνθηκολόγηση μετά από μία πολύμηνη σκληρή αντιπαράθεση και μία μάχη που δόθηκε στα ευρωπαϊκά όργανα, πρωτοφανής για την πολιτική ιστορία της Ευρώπης. Είναι σίγουρο ότι ο συσχετισμός είναι αρνητικός.

Η προσδοκία η δική μας ότι η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα θα μπορούσε να επηρεάσει τους συσχετισμούς, να απελευθερώσει μία δυναμική που ερχόταν ιδιαίτερα από τις χώρες του νότου, που κι αυτές ήταν πιεσμένες από τα προγράμματα λιτότητας την τελευταία 5ετία και ότι θα μπορούσε αυτό το πράγμα να δημιουργήσει ένα ανάχωμα σε αυτή τη σκληρή γραμμή της Γερμανίας, διαψεύστηκε.

Οπότε τα πράγματα έφτασαν σε οριακό σημείο, υπήρξε το κλείσιμο των τραπεζών και νομίζω ότι – όπως είπε και ο πρωθυπουργός – οι επιλογές πια ήταν πολύ συγκεκριμένες και επίσης συγκεκριμένες ήταν οι επιπτώσεις κάθε επιλογής.

Θεωρήσαμε λοιπόν ότι αυτή η συμφωνία ήταν το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσε να επιτευχθεί σε αυτή τη φάση, αναγνωρίζοντας προφανώς ότι παρατείνεται η επιβάρυνση που υπήρξε όλη αυτήν την πενταετία, ενώ διεκδικούσαμε να υπάρξει μία ανακούφιση και μία ελάφρυνση.

Υπάρχουν και επιπλέον επιβαρύνσεις σε ορισμένα κοινωνικά στρώματα και πλέον η χώρα μας μπαίνει σε μία δύσκολη συγκυρία, που όλα θα κριθούν από την ικανότητα της κυβέρνησης να βρίσκει σε κάθε φάση ισοδύναμα μέτρα, γιατί αυτό είναι ένα στοιχείο που υπάρχει μέσα στην συμφωνία.

Δηλαδή οι επιλογές είναι υπό την αίρεση ότι αν βρεθούν ισοδύναμα μέτρα, π.χ. από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, μπορούν να αναιρεθούν ρυθμίσεις που έχουν προβλεφθεί. Εξαρτάται, λοιπόν, από την ικανότητα και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να ανακατανείμει τα βάρη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου