Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Τεράστια προβλήματα από ελλείψεις στις κλινικές


Οριακή είναι πλέον η επάρκεια σε υγειονομικό υλικό, με το στοκ ασφαλείας που διαθέτουν προμηθευτές και ιδιωτικές κλινικές να φθάνει μόλις μέχρι και τον επόμενο μήνα, και αυτό μόνο επειδή τον Αύγουστο ο όγκος των εξετάσεων και των επεμβάσεων που διενεργούνται είναι μειωμένος σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο. 

Όπως επισημαίνει ο Capital.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός, οι εταιρείες που προμηθεύουν τις κλινικές με υλικά και αναλώσιμα εξακολουθούν να ζητούν να πληρώνονται τοις μετρητοίς για τις παραγγελίες, με αποτέλεσμα- σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά- πολύ σύντομα να σημειωθούν οι πρώτες σημαντικές ελλείψεις. Ήδη σε επιστολή που απέστειλαν οι κλινικές τόσο στον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, όσο και στον αναπλ. υπουργό Οικονομικών Κώστα Μάρδα, κάνουν λόγο για άμεση ανάγκη προμήθειας χειρουργικών υλικών, υλικών για τους νοσηλευόμενους στις μονάδες εντατικής θεραπείας και σε λίγες ημέρες υλικών για τους αιμοκαθαρούμενους στις μονάδες τεχνητού νεφρού, δηλώνοντας αδυναμία λειτουργίας και προσφοράς των υπηρεσιών τους λόγω της αλλαγής της πιστωτικής πολιτικής των προμηθευτών. Την ίδια ώρα συμπληρώνουν πως αν δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες εισαγωγών υλικών από το εξωτερικό, τότε οι ελλείψεις θα γίνουν ακόμη πιο έντονες.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η πλειονότητα των κλινικών ζητά από τους ασθενείς που πρόκειται να νοσηλευτούν, να προκαταβάλλουν, είτε μετρητοίς είτε κάνοντας χρήση πιστωτικής κάρτας, τη συμμετοχή τους πριν ακόμη πραγματοποιηθεί η επέμβαση και ο απαιτούμενος προεγχειρητικός έλεγχος, επικαλούμενες έλλειψη ρευστότητας και ανάγκες προμήθειας αναλωσίμων και μισθοδοσίας του προσωπικού. Σε περίπτωση που οι ασθενείς αδυνατούν να προπληρώσουν τη συμμετοχή τους, τότε οι επεμβάσεις συχνά δεν πραγματοποιούνται, γεγονός που επιτείνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα στο χώρο της ιδιωτικής περίθαλψης και δημιουργεί τεράστια αναστάτωση. Οι ιθύνοντες, όπως εξηγούν στελέχη του κλάδου, αντιλαμβάνονται την κατάσταση, όμως έχουν όπως σημειώνουν τα "χέρια δεμένα” και αναμένουν να αποκλιμακωθούν οι τραπεζικές δυσχέρειες.

Οι κλινικές, προκειμένου να εξομαλυνθεί η παραπάνω κατάσταση, ζητούν να δοθεί από το υπουργείο Υγείας εντολή στον ΕΟΠΥΥ για την πληρωμή εντός του Ιουλίου τουλάχιστον δύο μηνών, του Μαρτίου και του Απριλίου. Οι πληροφορίες λένε πως η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προσανατολίζεται στην εξόφληση του Μαρτίου μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα, εντούτοις ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, εξακολουθούν να είναι ληξιπρόθεσμοι ο Απρίλιος και ο Μάιος. Τα νέα χρέη του Οργανισμού προς τις κλινικές και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια ανέρχονται από την αρχή του έτους στα 70 εκατ. ευρώ. Η ρευστότητα των κλινικών, όπως σημειώνουν τέλος, απειλείται ακόμη περισσότερο από την αύξηση του ΦΠΑ για τα νοσήλια κατά δέκα μονάδες, από το 13% στο 23%, η οποία εκτιμάται πως θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ κατά 35 εκατ. ευρώ, ποσό που θα κληθούν να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις της Υγείας.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

1 σχόλιο:

  1. ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΕΙ Ο ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ ΤΟΥ ΛΈΩ ΕΓΩ?? ΚΑΙ ΑΣ ΑΦΗΣΕΙ ΤΙΣ ΓΚΡΙΝΙΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή