Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Ελλάδα – δανειστές: Ο τομέας της Υγείας ψηλά στη λίστα των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων

Σε περίπτωση συμφωνίας με τους ξένους δανειστές, θα προχωρήσουν άμεσα σειρά ρυθμίσεων για την τιμολόγηση και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων, προκειμένου να ελεγχθεί περαιτέρω η δαπάνη.

IATRONET

Από τον τομέα της Υγείας θα ξεκινήσει και ο νέος γύρος μεταρρυθμίσεων, ο οποίος εφαρμόζεται στην Ελλάδα για τρίτη φορά μέσα στην τελευταία πενταετία.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας οδηγούν σε νέο δανεισμό, ο οποίος οδηγεί με τη σειρά του σε νέο μνημόνιο.

Παρά τις σημαντικές περικοπές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, οι δανειστές εκτιμούν ότι υπάρχει ακόμη “λίπος”, ειδικά στον τομέα του φαρμάκου.

Το πόσο αυτό αληθεύει είναι θέμα προς διερεύνηση, δεδομένου ότι από το 2009 μέχρι σήμερα η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ έχει υποχωρήσει από τα 5,1 δισ. στα 1,9 δισ. ευρώ.

Στο τελευταίο κείμενο της ελληνικής πρότασης, η οποία παραδόθηκε στους δανειστές, η Υγεία αναφέρεται ως ένας εκ των δύο τομέων (μαζί με τα δημόσια έργα), ο οποίος πρέπει να αξιολογηθεί ως προς τη διαφθορά και να ληφθούν μέτρα το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται να υιοθετεί και την “εργαλειοθήκη” του ΟΟΣΑ, η οποία είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από τον κλάδο των φαρμακοποιών, αρνούμενη ωστόσο να επιτρέψει τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από τα σούπερ μάρκετ.

Άξονες

Για τον περαιτέρω έλεγχο των τιμών και της φαρμακευτικής δαπάνης σκοπεύει να κινηθεί στους εξής άξονες:

Επαναφέρει από τον μήνα που διανύουμε τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία και όχι εμπορική ονομασία των φαρμάκων.

Τον περασμένο Απρίλιο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε επιτρέψει στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να προτείνουν συγκεκριμένο σκεύασμα, όταν πρόκειται για γενόσημα ή φάρμακα για χρόνιες παθήσεις.

Η εξαίρεση αυτή οδηγεί σε διόγκωση της δαπάνης, δεδομένου ότι καταργεί στην ουσία το προηγούμενο καθεστώς, με το οποίο χορηγούνταν στους ασθενείς το φθηνότερο γενόσημο.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι τα φάρμακα για χρόνιες παθήσεις καλύπτουν σχεδόν το 70% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.

Γενόσημα

Για να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, οι “θεσμοί” προτείνουν την κατάργηση μίας ακόμη εξαίρεσης, η οποία φαίνεται ότι ευνοεί μία σειρά από παραγόμενα στην Ελλάδα φαρμακευτικά προϊόντα.

Πρόκειται για την επέκταση του ισχύοντος τρόπου τιμολόγησης και σε όσα σκευάσματα που δεν προστατεύονται από “πατέντα” (off patent) ή γενόσημα, τα οποία είχαν κυκλοφορήσει πριν από το 2012.

Τα εν λόγω σκευάσματα είχαν εξαιρεθεί από το ισχύον πλαίσιο τιμολόγησης (50% της τιμής του πρωτοτύπου τα off patent και 32,5% τα γενόσημα) και είχαν υποστεί απλώς οριζόντιες μειώσεις.

Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με τους ξένους δανειστές, η προώθηση των εν λόγω μέτρων θα γίνει άμεσα, καθώς περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου