Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Επαρκές το στοκ του ΕΟΠΥΥ στα ακριβά φάρμακα



Αγώνα δρόμου κάνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για να διασφαλίσει την επάρκεια φαρμάκων υψηλού κόστους στα φαρμακεία του Οργανισμού, εξ’ αιτίας των ουρών που σχηματίζονται καθημερινά λόγω της αδυναμίας των νοσοκομείων να εξυπηρετήσουν βαριά πάσχοντες όπως είναι οι καρκινοπαθείς. 
http://www.tanea.gr/

Μάλιστα, την ώρα που ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, επιχειρεί να υποβαθμίσει το πρόβλημα, υποστηρίζοντας πως δεν έχει λάβει σχετική αναφορά από δημόσιο νοσοκομείο, τα κεντρικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δέχονται καθημερινά πολίτες με την ένδειξη «στερούμεθα» στην συνταγή τους. 

Πρόκειται για ασθενείς που παραδοσιακά προμηθεύονται την απαραίτητη για την υγεία τους αγωγή από τα φαρμακεία του ΕΣΥ, το τελευταίο διάστημα ωστόσο οι φαρμακοποιοί των δημοσίων νοσοκομείων τους δείχνουν αναγκαστικά την πόρτα της εξόδου, παραπέμποντας τους στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. 

Όμως παρά το «βάρος» που σηκώνει το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, εξ΄ αιτίας της οικονομικής ασφυξίας στην οποία έχουν περιέλθει το ΕΣΥ, δεν έχει διαπιστωθεί πρόβλημα στο στοκ που διαθέτει. 

Ειδικότερα σε έγγραφο του Οργανισμού, που φέρει σημερινή ημερομηνία, υπογραμμίζεται ότι τα 28 φαρμακεία του Οργανισμού, «στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα φαρμακεία που έχουν οριστεί να κάνουν αποστολές σε όλη τη χώρα έχουν επάρκεια σε όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα που διακινούν». 

Επιπλέον, στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι «ειδικότερα υπάρχει επάρκεια στα φάρμακα του Ν. 3816/2010 ακόμα και σε εκείνα που πρέπει να χορηγούν τα κρατικά νοσοκομεία αλλά «στερούνται» και παραπέμπονται στον ΕΟΠΥΥ….». 

Πιο συγκεκριμένα τα αντικαρκινικά νοσοκομεία «Ο Άγιος Σάββας» και «Άγιοι Ανάργυροι» στην Αθήνα και το «Θεαγένειο» στη Θεσσαλονίκη δεν δύνανται να προμηθεύσουν τους ασθενείς τους με τα απαραίτητα για την χημειοθεραπεία στους σκευάσματα. Αντίστοιχη στενότητα σε φάρμακα καταγράφεται και σε άλλα φαρμακεία του ΕΣΥ όπως είναι το «Σωτηρία», η «Παμμακάριστος», το «Κωνσταντοπούλειο», το «Παπαγεωργίου» και το «Βενιζέλειο». 

Πάντως, χτες ερωτώμενος για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Κουρουμπλής απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά σχετικά με τέτοιου είδους προβλήματα από οποιοδήποτε νοσοκομείο προς το υπουργείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου