Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Φαρμάκων! – Τι συζητείται




Με θέμα την τιμολογιακή διαχείριση των φαρμάκων συνέρχεται εκτάκτως σήμερα στην Αριστοτέλους η Επιτροπή Φαρμάκων.

Συναγερμός χτύπησε στο κυβερνητικό επιτελείο ενόψει της επιστροφής στην Ελλάδα της γνωστής Τρόικα, η οποία μας επισκέπτεται και πάλι τη Δευτέρα, μετά από 6 μήνες. Τα κλιμάκια των δανειστών πρόκειται να επισκεφτούν και το υπουργείο Υγείας προκειμένου να ελέγξουν την πρόοδο υλοποίησης μίας σειράς μέτρων. Μία από τις κυρίαρχες απαιτήσεις των δανειστών αφορά την περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, κάτω κι από τα 2 δις ευρώ που είναι σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ιωάννης Μπασκόζος συγκαλεί εκτάκτως σήμερα Παρασκευή σε συνεδρίαση τα μέλη της Επιτροπής Φαρμάκων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Virus, βασικό θέμα στην ατζέντα της συζήτησης θα είναι η γενική ανακοστολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Στην κατεύθυνση αυτή, η Επιτροπή θα εξετάσει την αναπροσαρμογή της τιμής πολλών γενόσημων φαρμάκων, με στόχο η τιμή τους να «κλείσει» στο 65% των αντίστοιχων πρωτοτύπων, κάτι που αποτελεί άλλωστε και αίτημα των δανειστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοστολόγηση των φαρμάκων εκκρεμούσε πολλούς μήνες τώρα, αφού η τελευταία είχε γίνει λίγο πριν τις εκλογές του περασμένου Φλεβάρη, επί υπουργείας Μάκη Βορίδη (δες ΕΔΩ). Αναλαμβάνοντας, ωστόσο, υπουργός Υγείας ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, είχε προεξαγγείλει τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου φαρμακευτικής πολιτικής, «πυλώνας» του οποίου θα ήταν ένα σταθερό περιβάλλον σε ότι αφορά την πολιτική των τιμών, με ένα νέο rebate που θα ρίχνει το βάρος στον όγκο, δηλαδή στην κατανάλωση, με στόχο κυρίως τις πολυεθνικές.

Τι απ’ όλα αυτά ισχύει, τώρα; Το μέλλον θα δείξει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου