Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

ΕΕΜΥΥ: Επιτακτική πλέον -μετά την Συμφωνία- η αξιοκρατική επιλογή των διοικητών του ΕΣΥ



Υποχρεωτική και επιτακτική είναι πλέον η Αξιοκρατική Επιλογή των Διοικητών Νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπως αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ), μετά την Απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε.

Όπως αναφέρει ειδικότερα η ΕΕΜΥΥ, «Στις 20 Ιουλίου 2015, η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταθέσει την πρότασή της για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και την εφαρμογή ενός προγράμματος -υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- για την ΑΠΟΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της διοίκησης και την έμφαση στις ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ των στελεχών της».

Έτσι, όπως εκτιμά η ΕΕΜΥΥ, ο κ. Υπουργός Υγείας είναι πλέον υποχρεωμένος να προβεί στην προκήρυξη των θέσεων και την αξιοκρατική επιλογή των Διοικητών των κρατικών Νοσοκομείων. Προς τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να προωθήσει στη Βουλή προς άμεση ψήφιση την επεξεργασμένη Τροπολογία που υπέβαλε η ΕΕΜΥΥ.

Εν τω μεταξύ, να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη εβδομάδα ψηφίσθηκε τροπολογία του υπουργείου Υγείας με την οποία παύονται και μάλιστα αζημίως οι σημερινές διοικήσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Με αυτόν τον τρόπο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν θα καταβάλει τις τεράστιες αποζημιώσεις που κανονικά θα ελάμβαναν οι επικεφαλής των νοσηλευτηρίων και θα μπορεί να τοποθετήσει ενδεχομένως τους δικούς της ανθρώπους στο ΕΣΥ. 

Η πρόταση - επιστολή

Η πρόταση που είχε υποβάλει πριν μερικούς μήνες λοιπόν η Ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ) -για την ακρίβεια στις 5 Μαρτίου- στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί και Γενικοί Γραμματείς,

Εκφράζουμε την ικανοποίηση και τις προσδοκίες του φορέα μας διότι, από τις πρώτες ήδη δηλώσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας, διαφαίνεται η αναγνώριση της σημασίας της επιστημονικής οργάνωσης και διοίκησης του Υγειονομικού Συστήματος. Πρόκειται για ιδιαίτερα παραμελημένη παράμετρο της Πολιτικής Υγείας στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο.

Πιστεύουμε ότι η ορθολογική διαχείριση από εξειδικευμένα στελέχη είναι η μοναδική μέθοδος διασφάλισης της βέλτιστης αξιοποίησης των σπανιότατων -πλέον- πόρων υποστήριξης των Υπηρεσιών Υγείας. Άλλωστε, ακόμη και η ενδεχόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών υγείας, δεν θα επιφέρει ποιοτική αναβάθμιση, αν δεν εξασφαλισθεί η αποτελεσματική χρήση των πόρων, σε Ασθενοκεντρικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της επιστημονικής εξειδίκευσης των μελών μας, ευχαρίστως θα ανταποκριθούμε σε κάθε πρόσκληση συνεργασίας και εθελοντικής προσφοράς εισηγήσεων ή έμπειρης γνώμης, εκ μέρους της ΕΕΜΥΥ.

Το ζήτημα των Διοικητών Νοσοκομείων

Στην παρούσα, πρώτη επικοινωνία, επιτρέψτε μας να θίξουμε το καίριο και επίκαιρο ζήτημα της επιστημονικής διοίκησης των Νοσοκομείων του ΕΣΥ. Γνωρίζετε, ασφαλώς, τις νομικά και ηθικά απαράδεκτες, αναξιοκρατικές και προσβλητικές -για τους υποψηφίους- συνθήκες και διαδικασίες διορισμού των Διοικητών, από όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Μεταξύ άλλων, αφενός η σύνθεση της Επιτροπής (υποτιθέμενης) «Αξιολόγησης», αφετέρου οι «κατανομές» των θέσεων με «ποσοστά», στα κυβερνητικά κόμματα, ευτέλισαν κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας, αξιοκρατίας και κοινωνικού συμφέροντος. Επισυνάπτεται σχετική αναλυτική αρθρογραφία.

Κατά την κοινή λογική και την απόλυτη πεποίθησή μας, οι θέσεις των νοσοκομειακών Διοικητών δεν είναι πολιτικές, αντιθέτως, είναι αμιγώς επαγγελματικές και τεχνοκρατικές. Οι Διοικητές δεν παράγουν και δεν ασκούν πολιτική. Έργο τους είναι να υλοποιούν, κατά τον αποτελεσματικότερο και επιστημονικά δόκιμο τρόπο, την πολιτική υγείας της εκάστοτε κυβέρνησης.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι, μόνο χάρη στο νόμο των πιθανοτήτων, υπηρετούν σήμερα ως Διοικητές ή Αναπλ. Διοικητές νοσοκομείων ελάχιστα κατάλληλα πρόσωπα. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι υπηρετούντες είναι, είτε παντελώς άπραγοι και διακοσμητικοί, είτε ακόμη και επικίνδυνοι λόγω πλήρους άγνοιας. Υπάρχουν φυσικά και οι 'δραστήριοι' που ενέχονται, εμφανώς, σε υποθέσεις διαφθοράς.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το συμφέρον του ΕΣΥ επιτάσσει την άμεση επαναπροκήρυξη των θέσεων των νοσοκομειακών Διοικητών. Η πρόωρη λήξη της θητείας των ήδη υπηρετούντων που θα κριθούν ακατάλληλοι, μπορεί να υλοποιηθεί νομίμως και χωρίς κόστος (ή με ελάχιστο) για το Δημόσιο, με έγκυρες τεχνικές ουσιαστικής αξιολόγησης. Παράλληλα, το αναμενόμενο όφελος από την τοποθέτηση καταρτισμένων και ικανών στελεχών θα είναι εντυπωσιακό για τους νοσοκομειακούς προϋπολογισμούς και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.

Μοναδική προϋπόθεση γι' αυτή την κοινωνικά συμφέρουσα παρέμβαση ανανέωσης της ανώτερης διοίκησης των νοσοκομείων, είναι η ψήφιση μιας τροπολογίας, επί των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν. 4052/2012, την οποία επισυνάπτουμε.

Με το προτεινόμενο νομικό πλαίσιο διασφαλίζεται η δημοκρατική διαφάνεια, αξιοποιείται το υπάρχον ειδικευμένο δυναμικό και ενισχύονται τα νοσοκομεία με τα ικανότερα Στελέχη διοίκησης και οικονομίας της υγείας, που υπηρετούν ήδη στον δημόσιο ή και στον ιδιωτικό τομέα.

Με την προσδοκία ότι θα υιοθετήσετε την ανάγκη απαλλαγής των κρατικών νοσοκομείων από τον κομματισμό, τη διοικητική αναξιοκρατία, τη σπατάλη και τη διαφθορά».

Την επιστολή υπογράφει ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΜΥΥ Γιώργος Ι. Στάθης, MSc ΔΥΥ-ΕΣΥ - Οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου