Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Έκοψαν την πρόσβαση των ερευνητών μας σε ξένα περιοδικά

«Η οικονομική κρίση της χώρας «αποκλείει» από την ενημέρωση τους σκληρά εργαζόμενους Έλληνες επιστήμονες». 

Έκοψαν την πρόσβαση των ερευνητών μας σε ξένα περιοδικά

Με αυτές τις λέξεις ξένα επιστημονικά περιοδικά περιγράφουν την ελληνική κατάσταση, όσον αφορά το πρόβλημα των Ελλήνων επιστημόνων στο να έχουν πρόσβαση στα ψηφιακά περιοδικά της ειδικότητάς τους. 

Της Νικολέτας Ντάμπου - http://www.life2day.gr/

Η διαδικτυακή πύλη που συνδέει τους Έλληνες επιστήμονες των πανεπιστήμιων και ερευνητικών ιδρυμάτων με τα ηλεκτρονικά περιοδικά από 27 εκδότες ανέστειλε τις υπηρεσίες της την 1η Ιουλίου, διότι η κυβέρνηση δεν έχει διαθέσει τα απαιτούμενα χρήματα για να συνεχίσει να υπάρχει πρόσβαση σε αυτά. 

«Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών HEAL-Link είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για τα πανεπιστήμια τα οποία σπάνια έχουν κεφάλαια για θεσμικές συνδρομές περιοδικών», λέει ο μοριακός βιολόγος Νεκτάριος Ταβερναράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του ΙΤΕ στο Ηράκλειο και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. «Το ΙΜΒΒ, όπως και άλλα κορυφαία ερευνητικά, μη πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα, εξαρτώνται λιγότερο από τον HEAL-Link, επειδή έχουν τη δική τους συνδρομή σε περιοδικά σημαντικά για το δικό τους τομέα» συνεχίζει ο κ. Ταβερναράκης. 

Ο HEAL-Link θα εξακολουθεί να είναι σε θέση να παρέχει τα αρχειακά τεύχη των περιοδικών. Μερικοί από τους εκδότες έχουν συμφωνήσει σε μια περίοδο χάριτος τριών μηνών για να συνεχίσουν να παρέχουν τις νέες εκδόσεις των περιοδικών τους, αλλά για τους άλλους κανένα νέο θέμα δεν θα διατεθεί από τώρα και στο εξής. Ο Σύνδεσμος, έχει συνάψει συμφωνίες με πολλές μεγάλες εταιρείες, όπως η Elsevier και η Springer. Η προσπάθεια αυτή υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, εν μέρει, με τα χρήματα που προέρχονται από τα ταμεία περιφερειακής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο κ. Ταβερναράκης λέει ότι το ΙΜΒΒ δεν έχει ακόμη λάβει ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2015 και λειτουργεί από τα αποθεματικά του. Οι επιστήμονες φοβούνται επίσης ότι, με το μπλοκάρισμα των χρημάτων από την χώρα μας προς το εξωτερικό, θα είναι δύσκολο να αγοράσουνε αναλώσιμα για την έρευνα, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου