Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΕΟΠΥΥ: Ενα βήμα πριν την κατάρρευση

Δημοσιεύθηκε: 09 Ιουλίου 2015, 09:45

Στην παρούσα κατάσταση και σύμφωνα με εκτιμήσεις ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση, όπως χαρακτηριστικά τονίζει με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ). 

Και φυσικά, όπως λέει, πώς να μην συμβεί η κατάρρευση του όταν η χρηματοδότηση του από το κράτος που θα έπρεπε να είναι πάνω από το 1% του ΑΕΠ, ορίστηκε στο 0,6% και τώρα για το 2015 είναι στα 46.000.000 euro τον μήνα δηλαδή 0,3% του ΑΕΠ.


Για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες προς τους παρόχους Υγείας χρειάζεται άμεσα 200.000.000. Την ίδια στιγμή από τον κρατικό προϋπολογισμό για το πρώτο πεντάμηνο δεν έχουν δοθεί 40.000.000 και φυσικά η δόση του τρέχοντος μηνός που σημαίνει ότι δεν έχει πάρει 86.000.000, από τα δε ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν δοθεί από την αρχή του έτους 700.000.000 λεφτά που μάλλον δόθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία για να καλύψουν άλλες ανάγκες ενώ έπρεπε να αποδοθούν στον ΕΟΠΥΥ για τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Σε συνδυασμό με την οικονομική ασφυξία των τελευταίων ημερών όπου κανείς δεν πληρώνει τίποτα και φυσικά οι ασφαλιστικοί Οργανισμοί (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ) δεν καταβάλουν την εισφορά των ασφαλισμένων τους στον ΕΟΠΥΥ αφού δεν εισπράττουν, καθίσταται πασιφανές ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι στα όρια του ΚΡΑΧ. Αν σύντομα δεν γίνει κάτι ο ΕΟΠΥΥ δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του έστω και με καθυστέρηση όπως έτσι και αλλιώς γινότανε μέχρι σήμερα.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει το 10% επισκέψεων και πράξεων από το 1/1/2012 έως και σήμερα, έχει κάνει Clawback 4 μήνες το 2013 και 5 μήνες από το 2014. Φυσικά υπάρχουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2011 και πριν, αλλά και του 2012 των ταμείων που μπήκαν στον ΕΟΠΥΥ μετά την 1/1/2012.

Σύμφωνα με την ΠΟΣΚΕ, οι γιατροί, τα Εργαστήρια και τα Πολυιατρεία έχουν πληρωθεί για τις δαπάνες του 2015 τους 2 πρώτους μήνες και μέσα στους πρώτους 7 μήνες του 2015 έχουν πληρωθεί 3 φορές και μάλιστα προκαταβολή το 90% (οι 3 αυτές πληρωμές αντιστοιχούν σε δαπάνες του Οκτωβρίου του 2014, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2015).

Είναι προφανές, όπως διευκρινίζει η ΠΟΣΚΕ, ότι δεν υπάρχει πιθανότητα πληρωμής το επόμενο διάστημα, που αυτό σημαίνει πλήρη κατάρρευση των Ιδιωτικών Εργαστηρίων και Πολυιατρείων. Και ως εκ τούτου ανακύπτει το ερώτημα ποιο θα είναι το μέλλον του Οργανισμού.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος τη ΠΟΣΚΕ κ. Φώτης Πατσουράκος, τα ιατρεία τους έχουν καταντήσει ιατρεία κοινωνικής αποστολής, καθώς οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται αλλά οι ίδιοι δεν πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Με την εφαρμογή δε των clawback και rebate μειώνονται οι αμοιβές τους κατά 50%.

Παρόλα αυτά, ο κ. Πατσουράκος, προτρέπει όλους τους συναδέλφους του να βοηθήσουν επί του παρόντος καθώς η κατάσταση της χώρας είναι τραγική αλλά υπενθυμίζει ότι η πρόταση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για Συλλογικές Συμβάσεις υπό την αιγίδα του ώστε να υπάρχει συλλογική αντιμετώπιση των καταστάσεων που προκύπτουν είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ. 

Ανθή Αγγελοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου