Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Πόρισμα Θεσμών: Πρόσθετα μέτρα ή πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη

Της Δήμητρας Καδδά - CAPITAL.GR

Ένα μεγάλο δίλημμα θέτουν οι θεσμοί στο τρισέλιδο πόρισμά τους για το ελληνικό πρόγραμμα. Θεωρούν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιδεινωθεί σημαντικά και έτσι τα μέτρα 2,5% του ΑΕΠ δεν φτάνουν για τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Πρέπει, αναφέρουν: είτε να απαιτηθεί μεγαλύτερο πακέτο λιτότητας, είτε μία πιο απλόχερη χρηματοδοτική στήριξη/παρεμβάσεις.

Οι θεσμοί στο τρισέλιδο πόρισμά τους με ημερομηνία 10/7 αποτιμούν την πρόταση Τσκαλώτου ως επαρκή βάση για έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο νέο δάνειο από τον ESM. Το συγκεκριμένο πόρισμα κατατέθηκε στις κρίσιμες Συνόδους του προηγούμενου Σαββατοκύριακου.

Πλέον, το έγγραφο, μαζί με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής αλλά και με τις ανάλογες αποτιμήσεις εκ μέρους της Κομισιόν και του ΔΝΤ (σ.σ. που επίσης θέτει το δίλημμα για περισσότερα μέτρα ή για χρηματοδοτικές παρεμβάσεις) έχουν πάρει τον δρόμο προς τα κοινοβούλια κρατών – μελών με στόχο την έγκριση της έναρξης της διαδικασίας σύναψης του 3ου δανείου αλλά και της προχρηματοδότησης με 7 δισ. ευρώ .

To πακέτο των 7 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση γέφυρα μέσω του EFSM σύμφωνα με κοινοτικές πηγές πρέπει τυπικά να κριθεί από συμβούλιο ΥΠΟΙΚ των 28 Κρατών μελών της ΕΕ, δηλαδή από Ecofin ή οποιοδήποτε άλλο συμβούλιο και η απόφαση λαμβάνεται όχι με ομοφωνία αλλά με πλειοψηφία (σ.σ. δηλαδή δεν έχει σημασία αν η Βρετανία ή κάποια άλλα λίγα κράτη διαφωνούν).

Πιο σημαντικό θεωρούν οι ίδιες οικονομικές πηγές την προετοιμασία από πλευράς Κομισιόν ώστε να συγκεντρώσει τα 7 δις ευρώ από την αγορά.

Τα χρήματα πρέπει να είναι διαθέσιμα την Δευτέρα που λήγουν δόσεις 3,4 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.

Για τους ίδιους λόγους άλλωστε σήμερα συνεδρίασε και το Eurogroup, ενώ οι "θεσμοί" ετοιμάζουν και οι ίδιοι τις "βαλίτσες" τους για να έλθουν στην Αθήνα ξεκινώντας τις διά ζώσης διαπραγματεύσεις πιθανότατα από την προσεχήΔευτέρα όπως έγραφε χθες το Capital.gr.

Το πόρισμα των θεσμών

"Θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των στόχων τα επόμενα χρόνια (3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2018), ή οι στόχοι θα πρέπει να προσαρμοστούν με χρηματοδοτικές επιπτώσεις .." αναφέρουν κατά γράμμα οι θεσμοί στο τρισέλιδο πόρισμά τους, με τίτλο "αρχικός έλεγχος από τα όργανα των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις των ελληνικών αρχών".

Επισημαίνεται στο έγγραφο ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν και να διατηρήσουν το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018. Μάλιστα αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να λάβει μέτρα με δημοσιονομική απόδοση 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2016. Ωστόσο, με δεδομένη τη σημαντική επιδείνωση των μακροοικονομικών και των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, τα μέτρα αυτά πλέον "είναι ανεπαρκή για την επίτευξη των προηγουμένως συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων".

Κάνουν σαφές ότι ένα νέο πρόγραμμα θα απαιτήσει όχι μόνο τη συμφωνία για τις άμεσες δράσεις αλλά και τα μέτρα για το επόμενο έτος, με τη μορφή διαρθρωτικών οροσήμων και ποσοτικών στόχων. 

Γίνεται επίσης μεγάλη αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των αγορών που πρέπει όπως αναφέρεται να εξειδικευθούν με την συνδρομή του ΟΟΣΑ και με τα θεσμικά όργανα με χρήση τεχνικής βοήθειας.

Ειδική αναφορά γίνεται στον χρηματοπιστωτικό τομέα όπου η κατάσταση "έχει επιδεινωθεί σημαντικά, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων εξελίξεων που οδήγησαν στην επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου". Γίνεται λόγος για "συντονισμένες λύσεις" για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ειδική μνεία γίνεται και για τις αποφάσεις του ΣτΕ το 2012 για τις συντάξεις που "θα μπορούσαν να αυξήσουν τις ετήσιες δαπάνες συντάξεων πολύ σημαντικά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου