Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Στάση πληρωμών από ΕΟΠΥΥ, στάση πληρωμών και στους εργαζόμενους! Απλήρωτες κλινικές και διαγνωστικά

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Γράφει: Λαυρέντης Νεκτάριος
Health Report

Χωρίς ρευστό έχει αφήσει ο ΕΟΠΥΥ μεγάλες κλινικές αλλά και διαγνωστικά κέντρα για εξετάσεις που πραγματοποίησαν.

Αποτέλεσμα είναι η έλλειψη ρευστότητας να ενταθεί λόγω των δραματικών εξελίξεων και να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς μισθούς οι εργαζόμενοι.

Ειδικότερα ενώ εδώ και καιρό επρόκειτο να πληρωθούν μεγάλες ιδιωτικές κλινικές αλλά και διαγνωστικά κέντρα για τις διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποίησαν για τον μήνα Φεβρουάριο, ο ΕΟΠΥΥ επικαλούμενος γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν απέδωσε ποτέ τα οφειλόμενα.

Αντίθετα, για άγνωστους λόγους κατέβαλε αντίστοιχες οφειλές προς διαφόρους κλάδους για τον μήνα Μάρτιο χωρίς μέχρι στιγμής μάλιστα να δίνει επαρκείς εξηγήσεις στους ενδιαφερόμενους για τη μη καταβολή των χρημάτων τους.

Όμως αυτή η μη αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με τις δραματικές εξελίξεις προκαλούν «μπλοκάρισμα» τόσο στις ιδιωτικές κλινικές όσο και στα διαγνωστικά κέντρα με συνέπεια να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μη καταβολής των μισθών στους εργαζόμενους.


Άλλωστε η κατάσταση είναι ήδη δραματική δεδομένου πως η αγορά έχει παγώσει λόγω των εξελίξεων και πολλές εταιρείες παρότι καταβάλουν τις αποδοχές στους εργαζόμενους μέσω των λογαριασμών τους, οι τράπεζες δεν πραγματοποιούν τις συναλλαγές. Δε μεταφέρουν δηλαδή τα χρήματα στους λογαριασμούς των εργαζομένων.

Αν υπολογίσει κανείς ότι υπάρχει και έλεγχος στις αναλήψεις, αντιλαμβάνεται σε τι δραματικό σημείο έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Να σημειωθεί ότι η ρευστότητα στον τομέα της υγείας τα τελευταία 24ωρα έχει επιδεινωθεί όπως άλλωστε σ ολόκληρη τη χώρα, τη στιγμή μάλιστα που παρατηρείται και μείωση της προσέλευσης των ασθενών οι οποίοι φαίνεται πως μεταχρονολογούν τις ανάγκες τους προκειμένου να μη διαθέσουν τα λιγοστά μετρητά τους ακόμη και για θέματα υγείας.

Ενδεικτικό πάντως του χάους που επικρατεί στον τρόπο αποπληρωμής των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ είναι το γεγονός- όπως έλεγε «μεγαλοστέλεχος» ιδιωτικής κλινικής στο HealthReport.gr– ότι υπάρχουν κλινικές που έχουν πληρωθεί για χρέη του 2011 ενώ άλλες παραμένουν απλήρωτες για τα προηγούμενα χρόνια.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει για την τακτική εξόφλησης των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ):»Η συμπεριφορά της Πολιτείας και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων της περιόδου 2008-2011 πριν την δημιουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., την εξόφληση των οποίων ανέλαβε ο Οργανισμός, καθώς και των νεότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών από την έναρξη λειτουργίας του Οργανισμού μέχρι και σήμερα, έχουν φέρει τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής (Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια) στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της οικονομικής καταστροφής».

1 σχόλιο:

  1. Υπομονή. Μόλις θα βγεί το ΟΧΙ θα δώσουν υποσχετικές σε δραχμές, που θα εξαργυρωθούν όταν θα κυκλοφορήσουν οι νέες δραχμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή