Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Τουσκ: «Συγγνώμη, αλλά δεν μπορείτε να φύγετε από την αίθουσα»

«Οι εταίροι σταύρωσαν τον Αλ. Τσίπρα»

http://www.naftemporiki.gr/
Ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός και η καγκελάριος της Γερμανίας βάδιζαν προς την πόρτα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ (φωτ. αρχείου) κινήθηκε άμεσα και τόνισε στον κ. Τσίπρα και την κ. Μέρκελ: «Συγγνώμη, αλλά δεν μπορείτε να εγκαταλείψετε την αίθουσα».

Την έξοδο από αίθουσα στην οποία διεξάγονταν διαπραγματεύσεις φέρεται να «απαγόρευσε» στον Αλέξη Τσίπρα και στην Άγκελα Μέρκελ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όταν, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, διαφάνηκε αδιέξοδο στις συνομιλίες για τη διάσωση της Ελλάδας εντός Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους Financial Times.

Το πλησιέστερο σημείο στο Grexit, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ήταν στις 6 το πρωί ώρα Βρυξελλών, ενώ ξημέρωνε Δευτέρα.

Ο κ. Τσίπρας και η Άγκελα Μέρκελ αποφάσισαν ότι, μετά από 14 ώρες αγχωτικών διαβουλεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας εντός ευρώ, είχαν καταλήξει σε αδιέξοδο.

Με την πιθανότητα συμβιβασμού να μην φαίνεται στον ορίζοντα, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (Grexit) φάνταζε το ρεαλιστικότερο σενάριο.

Ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός και η καγκελάριος της Γερμανίας βάδιζαν προς την πόρτα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κινήθηκε άμεσα και τόνισε στον κ. Τσίπρα και την κ. Μέρκελ: «Συγγνώμη, αλλά δεν μπορείτε να εγκαταλείψετε την αίθουσα».

Το σημείο στο οποίο υπήρξε η εμπλοκή ήταν το μέγεθος και ο σκοπός του ταμείου ιδιωτικοποίησης ελληνικής κρατικής περιουσίας.

Η κ. Μέρκελ ζητούσε τα 50 δισ. ευρώ να δαπανηθούν για την αποπληρωμή χρέους, κάτι το οποίο ο κ. Τσίπρας θεώρησε εθνική ταπείνωση, καθώς πρόκειται για αξία αντίστοιχα με το ένα τρίτο του ελληνικού ΑΕΠ και αντιπρότεινε μικρότερο ταμείο, του οποίου τα κέρδη θα επανεπενδύονταν στην Ελλάδα.

Ο συμβιβασμός των δύο θέσεων χρειάστηκε άνω της μίας ώρας.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε χαρακτηριστικά στη βρετανική εφημερίδα ότι οι εταίροι «σταύρωσαν τον Αλέξη Τσίπρα πίσω από κλειστές πόρτες. Kυριολεκτικά τον σταύρωσαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου