Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

«Όχι» από τους Ρευματοπαθείς στη διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία

 «Όχι» από τους Ρευματοπαθείς στη διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία


Υπέρ της διάθεσης των φαρμάκων του Ν. 3816 (γνωστά και ως Φάρμακα Υψηλού Κόστους-ΦΥΚ) μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των Δημόσιων Νοσοκομείων τάσσονται οι Ρευματοπαθείς της Κρήτης.

Οι πληροφορίες για ενδεχόμενη διάθεση των ΦΥΚ για σοβαρές παθήσεις αποκλειστικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία προκάλεσε έντονη ανησυχία σε πάσχοντες της χώρας. Αν και το Υπουργείο Υγείας διαψεύδει το ενδεχόμενο, τόσο στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα όσο και στους ίδιους τους ασθενείς, μέσω του συμβούλου του κ. Κουρουμπλή, Β. Αυγουλά, η κλιμακούμενη κρίση που ταλανίζει τη χώρα, την Υγεία και ιδιαίτερα τα οικονομικά των Δημόσιων Νοσοκομείων αναγκάζει την Αριστοτέλους να αναζητά πιθανά εναλλακτικά κανάλια διάθεσης των εν λόγω σκευασμάτων.

Σύμφωνα με τα όσα μετέφερε στους Ρευματοπαθείς της Κρήτης ο κ. Αυγουλάς, η πρόθεση του Υπουργείου είναι να επεκταθεί η προμήθεια αυτών των φαρμάκων και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, μόνο σε περιπτώσεις όπου η πρόσβαση σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή άλλη δημόσια δομή Υγείας δεν είναι εφικτή για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Σε κάθε περίπτωση, η οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί με την σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Το Συντονιστικό Συλλόγων Ασθενών και Γονέων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα υποστηρίζει η προμήθεια των φαρμάκων αυτών πρέπει να συνεχίσει να γίνεται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία των Νοσοκομείων.

Οι λόγοι σχετίζονται τόσο με την εξοικονόμηση της δαπάνης όσο και με την εξυπηρέτηση των ίδιων των ασθενών.

Απαριθμώντας τους λόγους που κρίνουν κρίσιμη τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος οι Ρευματοπαθείς της Κρήτης σημειώνουν πως με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται:

• εξοικονόμηση δαπάνης (το κόστος αυξάνεται κατά 40% στα ιδιωτικά φαρμακεία)
• στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ έχουμε δυνατότητα εκτέλεσης τριμήνων και εξάμηνων συνταγών εφάπαξ καθώς και κατ’ οίκον αποστολή όπου υπάρχει ανάγκη.
• εξασφαλίζεται η επάρκεια. Στις σημερινές συνθήκες ποιο συνοικιακό φαρμακείο θα μπορεί να δεσμεύσει ένα αρκετά σημαντικό ποσόν για διάστημα 3-6 μηνών έως ότου αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ;
• αποτρέπεται η κερδοσκοπία και η τεχνητή έλλειψη φαρμάκων από τις παράλληλες εξαγωγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου