Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Σε κάθετη πτώση η φαρμακευτική δαπάνη λόγω κρίσης!



Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Πως θα διαμορφωθεί

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - Health Report.gr

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης η φαρμακευτική δαπάνη ακολούθησε πτωτική πορεία.
Από τα 5,2 δις ευρώ το 2009 έφθασε στα 2 δις με τη βία, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις όχι μόνο των ασθενών και των συλλόγων που τους εκπροσωπούν, αλλά και της ιατρικής κοινότητας, ακόμη και των φαρμακευτικών εταιρειών.

Οι περισσότεροι μίλησαν για ανθρωπιστική κρίση. Και δεν είχαν άδικο αφού πολλές μελέτες έδειξαν ότι αρκετοί ασθενείς κουρεύουν ακόμη και από τα φάρμακά τους λόγω οικονομικής στενότητας.

Άλλωστε η συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων από τους ασθενείς χρόνο με το χρόνο αυξανόταν. Οι επιστήμονες του χώρου μιλούν για διπλασιασμό της συμμετοχής, αφού από 12% που ήταν κατά μέσο όρο πριν την κρίση, έφθασε πλέον κοντά στο 28 με 30% κατά μέσο όρο.

Και φαίνεται πως τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα. Και αυτό επειδή με βάση την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα 159 δις ευρώ. Αν υπολογίσει κανείς τη φαρμακευτική δαπάνη στο 1% του ΑΕΠ, στην περίπτωση που κλειστεί η συμφωνία, είναι σαφές πως για τα φάρμακα δε θα είναι δυνατόν να διατεθούν πάνω από 1,59 δις ευρώ, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς στο HealthReport.gr.

Στην περίπτωση αυτοί οι Έλληνες ασθενείς θα κληθούν να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για να προμηθευτούν τις απαραίτητες θεραπείες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου