Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Ζητούν τα ιερά και τα όσια

ΜΕ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ

Μόνο τις Καρυάτιδες δεν απαίτησαν στο Eurogroup του Σαββάτου

Η Ευρώπη του γερμανικού άξονα δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη του παρελθόντος. 
Οι παράλογες απαιτήσεις οι οποίες διέρρεαν, για δημιουργία ταμείου με ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου αξίας 50 δις, προκειμένου να τα εκποιούν οι εκπρόσωποι των δανειστών, οι προτάσεις του Σόιμπλε περί πενταετούς εξόδου από την ευρωζώνη και η αρνητική στάση του Φινλανδού υπουργού οικονομικών Αλεξάντερ Στούμπ, είναι λίγα σε σχέση με όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνόδου.

Μετά από αυτή τη στάση, η οποία εάν δεν αποτελεί πολιτική μπλόφα είναι γραμμή για αναγκαστική. Με Δούρειο Ίππο την Φινλανδία ο Σόιμπλε δεν αφήνει πολλά περιθώρια επιλογών στην ελληνική κυβέρνηση έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για μία τελευταία προσπάθεια, αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα και να μην υποκύψει σε εκβιασμούς.


Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει Έλληνας που θα δεχθεί να παραδώσουμε τα ιερά και τα όσια στους δανειστές, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, πολύ περισσότερο κάτω από συνθήκες απόλυτου εκβιασμού.

Η Ευρώπη του γερμανικού άξονα δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη του παρελθόντος και οι κυβερνήτες της με τη λογιστική λογική δεν συγκινούνται από την ιδέα μίας πραγματικά ενωμένης και αλληλέγγυας οικονομικής ένωσης.

Με Δούρειο Ίππο την Φινλανδία ο Σόιμπλε δεν αφήνει πολλά περιθώρια επιλογών στην ελληνική κυβέρνηση και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι φιλελεύθεροι και τα λαϊκά κόμματα της Δύσης, παίρνουν την εκδίκησή τους απέναντι σε μία κυβέρνηση με αριστερές καταβολές και συγκεκριμένο πολιτικό πρόσημο.

Ταυτόχρονα εκβιάζουν τον πρωθυπουργό, με το πρόσχημα της πολιτικής αβεβαιότητας λόγω των αντιδράσεων στελεχών του, δημιουργώντας κατάλληλο κλίμα για μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όπως προφανώς την θέλουν οι ίδιοι και όχι όπως την επέλεξε ο ελληνικός λαός.

Αρκεί να διαβάσει κάποιος τα δημοσιεύματα των ελληνικών μνημονιακών εντύπων και τις πολιτικές εκπομπές των τηλεοπτικών μέσων εκδοτών, οι οποίοι προφανώς ανησυχούν περισσότερο για τη δική τους τύχη και λιγότερο για την συνολική πορεία του τόπου.

Με προσχηματικά ή μη εμπόδια οι διαβουλεύσεις, που ξεκίνησαν στις 16:30 το μεσημέρι του Σαββάτου και διεκόπησαν στη 1:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, για να συνεχιστούν στις 12:00 το μεσημέρι, δείχνουν να καταλήγουν σε τοίχο, καθώς οι δανειστές εγείρουν διαρκώς ζήτημα εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση.

«Είχαμε μια βαθιά συζήτηση των ελληνικών προτάσεων. Το βασικό θέμα είναι η εμπιστοσύνη», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη διακοπή των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν και χρηματοοικονομικά θέματα. «Είναι δύσκολο, η δουλειά όμως συνεχίζεται», κατέληξε.

Λακωνικός ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «υπάρχει ακόμη ελπίδα».

Την ίδια στιγμή, οι ακραίες θέσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μιλά πλέον ξεκάθαρα για Grexit, δεν βρίσκουν αντίθετη τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε την 5ετή αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι οι προτάσεις της Αθήνας δεν είναι «αρκετά καλές», ενώ εξέφρασε αμφιβολίες ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί.

Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου