Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Φαρμακοποιοί: Κορυφαίο ζήτημα η ρευστότητα - συνάντηση σήμερα με Ν. Βαλαβάνη και ΕΟΠΥΥ



Σε κορυφαίο ζήτημα αναδεικνύεται το θέμα της ρευστότητας των φαρμακοποιών (και όχι μόνο φυσικά) το δύσκολο αυτό διάστημα και γι' αυτό σήμερα συναντούν την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Αυτή τη στιγμή ο ΕΟΠΥΥ χρωστά 75 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά τον μισό μήνα Μάρτιο και έπονται οι μήνες Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος. Αν και ο ΕΟΠΥΥ στην φάση αυτή δεν είναι εκπρόθεσμος με τους υπόλοιπους τρεις μήνες, το προεδρείο του ΠΦΣ θα ζητήσει να επισπευσθούν οι διαδικασίες πληρωμής, αφού τα χρηματοπιστωτικά όρια είναι εξαιρετικά ασφυκτικά.

Λίγο αργότερα, το προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα συναντήσει την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων επιταγών των φαρμακείων, όταν λήξει η επιβολή των capital controls.

Η ασφυξία που έχει δημιουργήσει στην αγορά η τραπεζική αργία και η μειωμένη ρευστότητα, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, σε συνδυασμό με τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ (εξαιτίας του capital control), έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό cocktail στον κλάδο. Στόχος την δύσκολη αυτή περίοδο είναι τα φαρμακεία να εξακολουθήσουν να παρέχουν φάρμακα στους ασθενείς και για τον λόγο αυτό οι φαρμακοποιοί ζητούν την άμεση παρέμβαση της κυρίας Βαλαβάνη. Με την επιβολή των capital controls δεν υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθούν επιταγές αλλά ούτε και η δυνατότητα ανάληψης μετρητών για την πληρωμή των προμηθευτών των φαρμακοποιών.

Οι φαρμακοποιοί, γνωρίζοντας σε βάθος το θέμα της σημασίας της επάρκειας των φαρμάκων, ξεκινούν συστράτευση όλων των φορέων, προκειμένου να μην υπάρξουν βασικές ελλείψεις, το διάστημα της τραπεζικής αργίας.

Στo πλαίσιo αυτής της προσπάθειας, ο Π.Φ.Σ. έχει αποστείλει πρόσκληση προς τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων, τον ΕΟΠΥΥ, τον ΕΟΦ και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για την πραγματοποίηση σύσκεψης την Πέμπτη 9 Ιουλίου, στις 2 το μεσημέρι, στα γραφεία του ΠΦΣ.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει σήμερα την σχετική εγκύκλιο, με την οποία η τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει το πράσινο φως στην Ειδική Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ώστε να πραγματοποιούνται ταχύτατα οι εγκρίσεις για εισαγωγές πρώτων υλών και φαρμάκων από το εξωτερικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια με τα οποία θα εγκρίνονται προϊόντα και πρώτες ύλες από το εξωτερικό, ενώ θα μπορεί οποιαδήποτε εταιρεία να ζητήσει από την Επιτροπή επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να προμηθευτεί τα αναγκαία προϊόντα ή πρώτες ύλες της. Αυτό που θα ζητά η Επιτροπή είναι αναλυτικά ποιo προϊόν ή ποια πρώτη ύλη χρειάζεται μια εταιρεία και ποια ασθένεια αφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου