Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Ερμητικά κλειστό το Περιφεριακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Δυτ. Ελλάδας στα Γιάννενα



- Γιατί άραγε;

Κλειστό -παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σημαντικά στην δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε- είναι το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Δυτ. Ελλάδος στα Ιωάννινα, ένα κτίριο που έχει κατασκευαστεί και εξοπλιστεί πριν 15 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κτίριο δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ και κατασκευάστηκε με πόρους του Γ' ΚΠΣ.

Το εργαστήριο αυτό, όπως και τα αντίστοιχα, όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα των νοσοκομειακών γιατρών, παραχωρήθηκαν προ πενταετίας περίπου με νόμο στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο το διατηρεί κλειστό, ενώ υπάρχουν Συμβάσεις για συνεχή φύλαξη αλλά και καθαριότητα!

Είναι κατασκευασμένο και πλήρως εξοπλισμένο ως εργαστήριο. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε άλλη χρήση του απαιτεί την αφαίρεση του εξοπλισμού του (επωαστήρες, δεξαμενές παραγωγής υπερκαθαρού ύδατος, εργαστηριακό εξοπλισμό, Η/Υ κ.λπ.). Επίσης, λόγω της κατασκευής του κτιρίου κυρίως για εργαστηριακούς χώρους, απαιτείται μελέτη για τις απαιτούμενες διαρρυθμίσεις βάσει των αναγκών του Παραρτήματος (Κέντρο Επικοινωνιών, Εφημερείο, Διοικητικές υπηρεσίες, Βάση Ασθενοφόρων, στέγαστρα οχημάτων κ.λπ.).

Το κτίριο είναι εγκατεστημένο σε δικό του οικόπεδο και διαθέτει περίφραξη με αύλειο χώρο σε δύο πλευρές του, στους οποίους θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στέγαστρα για μικρό αριθμό ασθενοφόρων.

Σε μια εποχή όπου δεν περισσεύουν πόροι και που η Ελλάδα έχει ανάγκη και από δουλειά και από εξωστρέφεια, είναι αδιανόητο να παραμένουν ερμητικά κλειστά και να μην αξιοποιούνται τέτοιου μεγέθους ιδρύματα, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην τόνωση της δημόσιας υγείας και της επιστημονικής εξέλιξης.

1 σχόλιο:

  1. ΚΛασικά ελληνικά πράγματα. Ισως αν το ψάξετε λίγο ακόμα να βρείτε ότι έχει και διορισμένο προσωπικό, σύμφωνα με το οργανόγραμμα του, που πληρώνονται κανονικά αλλά δεν εργάζονται, γιατί όπως είπατε το εργαστήριο είναι κλειστό. Δεν ξέρω, λέω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή